K1 i Boks

Wilder o Joshuinom mentalnom slomu: ‘To se dogodi kad mu sve omogućite i izbjegavate teške mečeve‘

Deontay Wilder

 Screenshot (youtube, Secondsout)
Američki teškaš smatra da Joshua nije dovoljno snažan da nadvlada poteškoće

Meč između Oleksandra Usyka i Anthonyja Joshue održan proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji privukao je puno pažnje ostalih vrhunskih teškaša. Tyson Fury još se premišlja i ne zna hoće li se vratiti ili ostati umirovljen, a svoje mišljenje iskazao je i Deontay Wilder.

Američki teškaš nakon dva uzastopna poraza od Furyja na neko vrijeme povukao se iz javnosti i medija te je bilo upitno hoće li nastaviti karijeru. Odgovor je došao nešto ranije ovog mjeseca, a ‘‘Bronze Bomber‘‘ vratit će se u ring 15. listopada (deseti mjesec) borbom protiv Roberta Heleniusa.

Trebala bi to biti nešto lakša uvertira i prilika za povratak pobjedama za Wildera, ali Heleniusa se ne smije unaprijed otpisati. Wilder se boksu vraća s namjerom da ponovno dođe do titule svjetskog prvaka, a ukoliko se Fury uistinu umirovio, Wilder ipak nešto više šanse ima doći do naslova.

Jedna od borbi koju bi svaki boksački fan rado gledao jeste ona između Joshue i Wildera. Bio bi to obračun dvojice razornih udarača i neminovno je da bi netko završio nokautiran. Hoće li do toga meča doći i kada, teško je predvidjeti, ali Wilder kao da pomalo potpaljuje vatru i priprema teren za taj okršaj. Naime, Deontay se u razgovoru za ESNews osvrnuo na Joshuin nastup protiv Usyka te je uputio određene kritike koje se Joshui možda neće svidjeti.

‘‘Može se reći da on nije bio svoj. Nije to bilo njegovo uobičajeno izdanje, nije motiviran i nije siguran u sebe. To je lako uočiti, jednostavno se osjetilo. Svi znamo da Joshua ima problema s kondicijom i sličnim stvarima. Uvijek smo smatrali da je prevelik da bi radio određene stvari. Kao što sam uvijek govorio, sve su mu omogućili. Kad čovjeku sve omogućite, a zatim dođe vrijeme da pokaže od čega je, koliko daleko on zapravo može ići?‘‘, započeo je Wilder, a zatim se osvrnuo na Joshuin mentalni slom nakon poraza od Usyka.

‘‘To se dogodi kad stvorite takvog borca, dajete mu sve i pokušavate izbjeći teške mečeve. Kad zagusti, takav borac ne zna kome vjerovati jer je slušao sve te lažne stvari.‘‘, dodao je Wilder.

Time se američki teškaš priključio mnogobrojnima koji smatraju da je Joshua svojevrsni ‘‘projekt‘‘ koji je pažljivo građen da bude nova velika boksačka zvijezda. Međutim, kad je došao trenutak da se pokaže protiv najboljih, Joshuine stvarne mogućnosti isplivale su na površini i jasno je kako on ipak nije najbolji.

Stvar je u tome da se slična stvar dogodila i Wilderu koji je omjer gradio pobjedama pretežno pobjedama protiv nedoraslih protivnika, no Tyson Fury pokazao mu je kako stoje stvari. Ipak, nepobitna je činjenica da su Joshua i Wilder obojica vrhunski teškaši, a bilo bi sjajno pogledati njihov međusobni obračun.

Linker
20. travanj 2024 15:27