K1 i Boks

Yoka ipak neće boksati protiv Bakolea, dogovorio je meč protiv bivšeg Joshuinog izazivača

Tony Yoka

 FRANCK FIFE/AFP
Francuski teškaš trebao bi svoj put prema vrhu nastaviti protiv Carlosa Takama

Tony Yoka, zlatni olimpijac iz Ria i trenutno jedan od najpotentnijih teškaša svjetskog boksa, pronašao je protivnika za svoj idući meč. To neće biti Martin Bakole, Kongoanac kojeg se već dugo vremena povezuje s Filipom Hrgovićem te za kojeg se činilo kako ga je Yokin tima "preoteo" najbolje rangiranom hrvatskom teškašu. Odluka je pala na jednog drugog Afrikanca, Carlosa Takama.

40-godišnji Takam bivši je izazivač za titulu svjetskog prvaka. Bilo je to u listopadu 2017. godine, kad se borio protiv Anthonyja Joshue, uskočivši u meč umjesto Kubrata Puleva. Pružio je tada dobar otpor, ali je poražen prekidom u desetoj rundi. Prekidom nakon odličnog otpora poražen je i u svom posljednjem meču, kojeg je u srpnju ove godine odradio protiv Joea Joycea. Odlično je otvorio, bacio "Juggernautha" u velike probleme, ali onda se potrošio te u šestoj rundi izgubio prekidom. Boksač je to s 39 pobjeda i šest poraza u 16 godina dugoj profesionalnoj karijeri.

Yoka je do sada bio uspješan u svih 11 profesionalnih mečeva, posljednje u rujnu kad je savladao Petra Milasa. Splićanin je u tom meču bio ravnopravan protivnik sve do trenutka odluke, vrhunskog udarca koji je Yoka pogodio i usmjerio meč prema svojoj pobjedi prekidom na samom kraju sedme runde. BoxRec ga trenutno rangira kao 19. teškaša svijeta, dok je Takam tri pozicije ispod njega.

Kratko ćemo se još vratiti na početak i Martina Bakolea. Iz njegovog tima već su prije par dana došle informacije kako su izigrani od strane Yoke te da je opcija meča protiv Filipa Hrgovića i dalje aktualna. No, tu je naveden i jedan problem. Naime, nitko od predstavnika "El Animala" nije ih kontaktirao. Poznato je kako Eddie Hearn već dvije godine zagovara taj meč, no očito da on, dok je god obojici tek ko-promotor, nema namjeru uzimati stvar u svoje ruke sve dok ne dođe do međusobnog dogovora samih timova.

Linker
23. travanj 2024 15:43