K1 i Boks

WBC još jednom izigrao Dilliana Whytea, nisu ga postavili za obaveznog Furyjevog izazivača

Dillian Whyte

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
Tyson Fury nije dobio očekivanu propisanu obavezu odrađivanja meča protiv Dilliana Whytea

Ako ste u nešto sigurni da će se dogoditi, a to ima veze s podosta kaotičnom WBC boksačkom organizacijom, preporuka je da tu sigurnost odmah odbacite. Još jednom se pokazalo kako nekada najcjenjenije boksačko tijelo ima naviku ili potrebu vući nejasne poteze. Zapravo, ovaj kojeg su napravili na svojoj posljednjoj konvenciji je jasan kad se pogleda malo dublja slika. No, apsolutno sportski neopravdan, rekli bismo čak i bizaran. Ali, od organizacije koja radi stvari poput izmišljanja WBC franchise pojasa, čime stvara dodatnu konfuziju u sport, nismo mogli nešto normalnije niti očekivati.

Spomenuta WBC-ova konvencija imala je točku dnevnog reda prema kojoj je trebalo odrediti obavezne izazivače kategorija. Jedan od sigurnih tu je trebao biti Dillian Whyte. Naime, za razliku od većine određenih obaveznih izazivača, koji samo drže prvu poziciju na njihovoj ljestvici, Whyte ima pojas privremenog prvaka. Njega drži od srpnja 2019. godine i pobjede nad Oscarom Rivasom, uz par mjeseci iznimke dok je on bio kod Alexandera Povetkina, no može se reći da poziciju koja mu treba garantirati status obaveznog izazivača ima još od godinu ranije i pobjede nad Josephom Parkerom.

Kako trenutno nema nikakvih prepreka u vidu organizacije meča između WBC prvaka Tysona Furyja i Anthonyja Joshue niti postoji ikakva klauzula koja bi ponovno u priču ubacila Deontaya Wildera, što su razlozi zbog kojih je Whyte u posljednjim slučajevima ostajao sa strane, činilo se kako uistinu nema nikakvih razloga zašto Dillian napokon ne bi dobio status koji mu rezultatima pripada, nakon čega bi bila obaveza krenuti u pregovore. Ipak, WBC ga je još jednom uspio zanemariti.

Naime, obavezni izazivač za Tysona Furyja nije određen, a razlog koji su naveli tek zvuči zanimljivo. WBC je otkrio kako s pravne strane nisu u mogućnosti napraviti tako što sve dok se Whyte i oni nalaze pod tužbom, odnosno pod pravnim procesom. U početku nije jasno o čemu se tu radi, no sad se dolazi do sve više podataka.

Bez točne informacije kad se to zapravo dogodilo, otkriveno je kako je Whyte odlučio svoju poziciju izboriti pravnih putem pa je tako, nakon tri godine ignoriranja, sve odveo na sud. Tužio je WBC zbog uskračivanja prilike koju svojim statusom zaslužuje. Možemo pretpostaviti da ga je tu možda motivirao potez Deontaya Wildera, koji je upravo sudskim putem izborio treći meč protiv Furyja, također za WBC titulu teške kategorije. No, ovdje je to očito kontraproduktivno. O sudskom procesu se tako zna vrlo malo informacija pa nije poznato niti u kojoj je on fazi te kad može biti zaključen. Jasno je samo jedno, WBC je još jednom izigrao Whytea, ovog puta možda i najbolnije.

Naravno, Dillian uvijek može povući svoju tužbu, no obaveznim izazivačem neće biti određen sve do idućeg sastanka vrha WBC-a. On se može organizirati izvanredno, pa čak i putem online servisa poput Zooma ili Skypea, no nama se čini da njima ova situacija apsolutno odgovara. Fury je naime već rekao da mu meč protiv Whytea ne djeluje zanimljivo te da gleda i neke druge opcije.

Da je WBC Dilliana proglasio obaveznim izazivačem, Fury bi morao birati između tog meča ili napuštanja titule. Nastavno na to, Fury je izjavio kako mu ta titula ništa ne znači, da jedina za koju mari je ona "lineal" prvaka. Tu se radi o "imaginarnoj" tituli koja pripada najčešće neporaženom boksaču koji je savladao ranijeg "lineal" prvaka. Fury je to napravio još prije par godina savladavši Vladimira Klička. Ako bi WBC ostao bez jednog od najpopularnijih boksača svijeta kao svog prvaka, ostao bi i bez financijske strane onoga što donose njegovi mečevi. Dakle, ovdje se radi o potpunoj igri interesa, igri u kojoj je deblji kraj još jednom izvukao Whyte.

"Body Snatcheru" sad preostaju dvije opcije. Nastaviti sa sudskim procesom, neovisno koliko se on može odužiti te tim putem izboriti svoju poziciju ili povući tužbu i nadati se kako će organizacija napraviti ono što bi prema svim sportskim pravilima trebali. Naravno, čisto sumnjamo da je to u njihovom interesu. Ali, to je slika današnjeg boksa o kojoj smo već više puta pisali.

Linker
26. travanj 2024 18:24