K1 i Boks

Zhang je veliki autsajder protiv Joycea, ali upozorava: ‘On se nikad nije borio protiv nekog poput mene‘

Zhilei Zhang

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Opasni kineski boksač teške kategorije tvrdi da ćemo gledati jako dobar meč

Strašan boksački meč čeka nas ovog vikenda u teškoj kategoriji. Joe Joyce branit će svoju titulu privremenog prvaka prema WBO-u, a status privremenog prvaka pokušat će mu preoteti Zhilei Zhang, kineski teškaš kojeg dobro pamtimo kao protivnika Filipa Hrgovića.

Zhang i Hrgović borili su se u osmom mjesecu prošle godine, a Hrgović se dobrano namučio da dođe do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca. Zhang se pokazao kao itekako tvrd orah, a unatoč porazu od Hrgovića, izborio se kineski teškaš za borbu kojom može postati prvi izazivač za svjetsku titulu prema WBO-u.

Veliki je Zhang autsajder protiv Joycea kojemu ide na domaći teren u Londonu. Joyce je neporažen u svojoj profesionalnoj karijeri (15-0), a nešto je i mlađi od Zhanga koji u petom mjesecu slavi 40. rođendan (Joyceu je 37 godina). Unatoč tome što je veliki autsajder, Zhanga ne treba otpisati, a Kinez i dalje nije odustao od svog sna.

‘‘Moj cilj je otvoriti put kineskim boksačima i dodati naše boksače u teškašku konkurenciju. Nije to lak put, ali imam osjećaj da se približavam svom snu. Moj san je osvojiti svjetsku titulu, pojas prvaka.‘‘ rekao je Zhang za Xinhuu, a potom je dodao što možemo očekivati od njegovog meča protiv sjajnog britanskog teškaša.

‘‘Obojica smo osvajači srebrne medalje na Olimpijskim igrama, a gotovo pa smo isto godište, te iste težine i visine. Mislim da će biti dobar meč. On se nikada nije borio protiv nekog poput mene. Ja imam moć da mu naudim i on će to osjetiti. U meču teškaša dovoljan je jedan dobar udarac ili kombinacija da bi nokautirali protivnika. O toliko moćnim udarcima se radi. ‘‘, izjavio je Zhang.

U toj izjavi se i krije razlog zašto ne smijemo otpisati Zhanga unaprijed. Kad god teškaši boksaju, doslovno jedan udarac može preokrenuti kompletan tijek meča, a Zhang je više puta dokazao da posjeduje takav razoran udarac. Joyce će morati pristupiti maksimalno ozbiljno ovoj borbi ako planira upisati novu pobjedu.

Linker
13. svibanj 2024 05:27