Ostalo

Afrički boksač koji je boksao ‘u prazno‘ u kritičnom je stanju i stavljen je u induciranu komu

Simiso Buthelezi

 Twitter (tim Boxeo)
Simiso Buthelezi trenutno vodi najveću bitku u svojoj dosadašnjoj karijeri, ali i životu

WBF-ov meč za titulu afričkog prvaka u lakoj kategoriji, privukao je veliku pažnju borilaćkog svijeta. Simiso Buthelezi (4-0-0) i Siphesihle Mntungwa (7-1-2) nisu boksači koje bi šira javnost poznavala, ali završnica tog meča obišla je svijet.

Buthelezi je dominirao borbom i činilo se kako kroči ka spomenutoj tituli. Međutim, tijekom desete runde, nakon kraće stanke zbog sučeva razdvajanja boksača, uslijedilo je nešto bizarno i neviđeno unutar boksačkog ringa.

Simiso Buthelezi se okrenuo u posve drugom smjeru, otišao je do samog kuta ringa i počeo je boksati ''u prazno''. Što se točno dogodilo i zašto je Buthelezi tako naglo izgubio razum, nikome nije bilo jasno.

Sudac je ekspresno prekinuo meč, a južnoafrički boksač poslan je u bolnicu na pretrage. Nove vijesti pristigle su sinoć, a Buthelezi je sada u induciranoj komi.

''On nikako nije u dobrom zdravstvenom stanju, kritično je, ali stabilno. Otkrili smo krvarenje u njegovom mozgu i njegovo trenutno stanje nažalost ne omogućuje doktorima da ga operiraju.'', rekao je doktor Buyi Mabaso-Dlamini za Sowetan Live, a zatim je pokušao pretpostaviti kako je došlo do ovih tegoba.

''Sumnja se da je pretrpio oštećenje prije nedjeljnog meča. Moguće je da se radi o ozljedama koje su se godinama razvijale. Stanje mu se pogoršalo kad je dovezen u bolnicu. Bio je u gorem stanju kad je pristigao tu, nego u trenutku dok ga se odvozilo iz dvorane. Vjerujemo u Božje čudo.'', dodao je doktor Mabaso-Dlamini.

Promotor meča Zandile Malinga također se oglasio u vezi ovog nesretnog slučaja za koji se nadamo da neće završiti tragično.

''Još uvijek sam u šoku, nismo ovo mogli predvidjeti. Koliko god brutalan boks može biti, ovo je posljednje što očekujete. Sve je bilo u redu, nije imao problema sa skidanjem kilaže, doslovno nikakvi znakovi nisu upućivali ka tome smjeru.'', rekao je Malinga, dodavši kako će pokriti sve liječničke troškove za Buthelezija.

Što reći, osim da želimo što brži i uspješniji oporavak ovom boksaču.

Linker
18. travanj 2024 13:04