Ostalo

Bellatorova velika zvijezda poručuje: ‘Ako mi ne možete ugovoriti meč, pokušat ću se kvalificirati na Olimpijske igre!‘

Aaron Pico

 Matt Davies/Zuma Press/Profimedia
27-godišnji američki MMA borac Aaron Pico ozbiljno razmišlja o povratku u hrvačke vode

Aaron Pico 2017. godine debitirao je pod okriljem Bellatora, a već uoči samog debija, Pico je privlačio ogromnu pažnju i postao je novom zvijezdom te organizacije.

Razlog toj popularnosti leži u njegovoj hrvačkoj pozadini. Prije nego se otisnuo u MMA, Pico je bio fantastičan hrvač. Kao srednjoškolac, upisao je 42 pobjede u jednako toliko hrvačkih nastupa, a 2013. godine postao je svjetskim kadetskim prvakom na SP-u koje se održalo u Zrenjaninu.

Godinu dana kasnije Pico se okitio svjetskim juniorskim srebrom na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu, a 2015. godine osvojio je svjetsku broncu u Salvador da Bahiji (Brazil). Nadao se Pico plasmanu na Olimpijske igre 2016. godine, a nakon toga je planirao započeti MMA karijeru.

Tijekom kvalifikacija za OI, Pico je izbacio prvu trojicu svojih protivnika, a zatim je uslijedilo finale američkih kvalifikacija. Frank Molinaro bio je njegov protivnik, a Pico je prvi meč uzeo rezultatom 4-2. Međutim, uslijedila su dva poraza u sljedeća dva nastupa i Pico je ostao bez mjesta u američkoj reprezentaciji na Igrama u Rio de Janeiru. Bio je to kraj njegove hrvačke karijere.

Pico je potpisao ugovor s Bellatorom, a 2017. godine odradio je debi. Bio je to neslavan debi, jer Zach Freeman porazio je Pica nakon samo 24 sekunde borbe. ‘‘Giljotinom‘‘ ga je prisilio na predaju i Pico je spoznao kako ga čeka jako puno rada, ako želi postati konkurentan u MMA-u.

Predviđala se Picu velika karijera, ali nakon prvih sedam mečeva, Pico je bio na ‘‘scoreu‘‘ 4-3. Možda su i Bellatorovi čelnici uranili uparivši ga s borcima poput Henryja Coralesa i Adama Boricsa, jer obojica su nokautirali Pica.

Nakon toga uslijedila je serija nešto lakših mečeva i Pico je nanizao šest uzastopnih pobjeda. Niz bi se možda i produljio, ali Pico je prošle godine u meču protiv Jeremyja Kennedyja ozlijedio rame i morao je predati borbu po isteku prve runde. U kavez se vratio ove godine i upisao je dvije pobjede u jednako toliko nastupa. Sazrio je Pico tijekom posljednjih par godina i sada kao 27-godišnjak treba ući u svoj ‘‘prime‘‘.

Međutim, Pica muči trenutno stanje u Bellatoru. Naime, nakon spajanja Bellatora i PFL-a, Pico nije siguran kako će se razvijati situacija u Bellatoru i kada će dobiti priliku za novi nastup. Stoga je ovaj sjajni borac perolake kategorije uputio poruku čelnicima organizacije.

‘‘Dajte mi vremenski okvir unutar kojeg mislite da ću se boriti. Ako se radi o šest ili osam mjeseci - slušajte, ja imam ciljeve. Ići ću hrvati i pokušat ću upasti u reprezentaciju Meksika za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Možda ću i boksati, ali planiram biti aktivan. Želim imati jasnu informaciju o terminu svoje sljedeće borbe.‘‘, istaknuo je Pico za MMA Junkie.

Aaron inače posjeduje dvojno državljanstvo i mogao bi nastupati pod meksičkom zastavom. Konkurencija je puno slabija nego u američkoj reprezentaciji i Pico bi imao realne šanse za izboriti nastup na Olimpijskim igrama. Koliko daleko bi tamo dogurao, teško je reći, jer ipak posljednjih nekoliko godina provodi trenirajući MMA.

Sve u svemu, Pico želi jasne informacije o planovima za sljedeću godinu. Ono što zasad znamo, jest to da će Bellator nastaviti organizirati svoje evente, ali roster će dijeliti s PFL-om. Hoće li Pico biti dio PFL-ovih turnira ili će nastupati unutar Bellatora, trenutno nije poznato.

‘‘Dvije borbe preostale su mi prema ugovoru s Bellatorom. Trenutno sam drugorangirani borac unutar Bellatorove perolake kategorije. Moj veliki cilj je postati svjetskim prvakom u Bellatoru. Volio bih se boriti za pojas i Bellatorova titula prvaka nešto je što želim u svom rezimeu. Smatram da sam bio na pravom putu ka svjetskoj tituli. Dakle, volio bih se boriti za Bellatorov pojas i želim da Scott Coker stavi pojas oko mog struka, jer s njim sam i započeo cijelu priču. On je bio uz mene kroz uspone i padove i vječno ću mu biti zahvalan.‘‘, dodao je Pico.

Problem nastaje zbog činjenice da Scott Coker nije jedan od Bellatorovih ljudi koji će biti dio spajanja PFL-a i Bellatora. Coker se planira povući sa svoje pozicije čelnika Bellatora, ali ukoliko Pico osvoji pojas, možda Coker dobije posebnu čast uručiti pojas talentiranom američkom borcu.

Svakako bi bilo zanimljivo gledati Pica i na Olimpijskim igrama u hrvanju, ali ne sumnjamo da će Bellator i PFL dati sve od sebe da mu omoguće što više mečeva i da ga drže zadovoljnim unutar organizacije. Radi se o borcu koji može dogurati do još većeg statusa zvijezde.

Linker
28. travanj 2024 03:34