Ostalo

BKFC-ova borkinja planira donirati svoj mozak znanosti: ‘Svake me godine snimaju i govore što je oštećeno‘

Christine Ferea

 BKFC
Ferea na ovaj način želi zahvaliti istraživačima

Christine Ferea, prvakinja BKFC-a u muha kategoriji, s ponosom ističe svoju ulogu u rastu golorukog boksa. Iako uživa na vrhu sporta, također se veseli danima nakon što se povuče iz ringa kako bi pomogla sljedećoj generaciji boraca.

Ferea (8-1 u BKFC-u) nema namjeru uskoro završiti karijeru. U svojoj prvoj borbi 2024. godine, "Misfit" će se suočiti s Jade Masson-Wong u glavnoj borbi BKFC 65 priredbe u Salt Lake Cityju 6. rujna. S pobjedničkim nizom od šest uzastopnih borbi, Ferea je pronašla svoj dom u golorukom boksu.

Iskreno priznaje da ne zna gdje bi danas bila da nije borac. Zasluge za svoj oporavak i postignuća pripisuje borilačkim sportovima, rekavši da su joj spasili život i omogućili joj da postane "psihopatski prvak". Kad njezino vrijeme u ringu završi, planira se posvetiti treniranju, no tu se njezini planovi ne zaustavljaju.

Ferea je odlučila donirati svoj mozak za istraživanja kako bi znanstvenici bolje razumjeli učinke kronične traumatske encefalopatije (CTE) i pomogli budućim generacijama boraca u donošenju informiranih odluka o njihovim karijerama.

"Idem u Cleveland Clinic, oni provode istraživanja mozga kod boraca, to rade već dugo vremena", rekla je Ferea za MMA Junkie Radio. "Oni rade MRI skeniranje, što je inače vrlo skupo. Kažu mi kakvo mi je stanje mozga, imam li oštećenja, što je oštećeno, iz godine u godinu. Radim to godišnje, i zapravo, otkad se borim u golorukom boksu, iskreno, moje kognitivne sposobnosti su se poboljšale. Možda zato što primam manje udaraca, a i obrana mi je bolja."

Ferea je prvotno trebala nastupiti ranije ove godine na BKFC 61 protiv Heather Hardy, no borba je otkazana samo nekoliko dana prije jer se Hardy povukla zbog zdravstvenih problema povezanih s mozgom i gubitkom vida nakon godina provedenih u borilačkim sportovima. Hardy je odlučila završiti karijeru zbog previše potresa mozga.

Kada dođe kraj njezine karijere, Ferea planira donirati svoj mozak kako bi se istražilo kako borbe utječu na mozak, posebno kod žena boraca.

"Želim donirati svoj mozak", rekla je Ferea. "Kod CTE-a i sličnih stanja, ne možete znati dok osoba ne umre i ne otvore mozak kako bi ga detaljno analizirali. Kod žena nema puno istraživanja jer nismo dugo u ovim sportovima. Borim se već 20 godina i smatram se savršenim kandidatom za istraživanje oštećenja koja nastaju kod žena tijekom dugotrajnog natjecanja. Nadam se da će to pomoći budućim generacijama boraca, kako ženama, tako i muškarcima, da znaju kada prestati i kakve dugoročne posljedice mogu imati borbe."

Ferea se bori još od amaterskih MMA dana 2012. godine, a prije toga imala je nekoliko sukoba tijekom školskih dana. Priznaje da je tijekom godina imala nekoliko potresa mozga i vjerojatno pretrpjela određena oštećenja mozga, no vjeruje da ništa "ozbiljno" nije nastalo tijekom njezine karijere. Prema njezinu mišljenju, osjeća da su joj sve sposobnosti očuvane i da funkcionira potpuno normalno.

Još uvijek postoji mnogo nepoznanica o tome kako borbe utječu na mozak. UFC je uspostavio partnerstvo s Cleveland Clinic kako bi podržao istraživanja o ozljedama mozga. Cilj istraživača je dosegnuti razinu na kojoj mogu prepoznati kognitivne probleme prije nego borac doživi ozljedu mozga te uvesti takvu analizu kao dio regulacije u borilačkim sportovima.

"Želim biti prvakinja koja koristi svoju platformu za dobro, dajem ono što mogu", rekla je Ferea. "Ovaj sport mi je puno dao i pomogao mi da se oslobodim mnogih demona, tako da sve što mogu učiniti je uzvratiti što više mogu."

Linker
14. rujan 2024 14:00