Ostalo

Čelnik ONE Championshipa samouvjereno tvrdi: ‘Imamo najbolji roster u nižim kategorijama‘

Adriano Martins vs. Demetrious Johnson
 Screenshot (Youtube, ONE)
Chatri Sityodtong smatra da američki fanovi imaju krivu perspektivu kako je UFC jedina MMA promocija

Azijska MMA promocija ONE Championship vrlo je zanimljiva rosterom, kao i samom razinom organizacije priredbi koje se održavaju pod njihovim okriljem. Sve se odvija na poprilično visokom nivou i nerijetko fanovi ostaju iznenađeni kada prvi puta pruže priliku toj promociji.

Gotovo svaki MMA fan prvenstveno prati UFC. Američka promocija smatra se najboljom na svijetu i nerijetki su fanovi koji cijeli sport poistovjećuju samo s UFC-om. Međutim, azijska organizacija ONE dobar je primjer kako i ostale svjetske MMA organizacije imaju dobre borce. Nekoliko kvalitetnih UFC boraca prešlo je u ONE, a može se reći kako se nisu proveli onako kako su očekivali, naročito kada su pitanju borci koji nastupaju u nižim kategorijama. Predsjednik ONE Championshima Chatri Sityodtong pojasnio je što se tu konkretno dogodilo te je dao određenu usporedbu svoje promocije i UFC-a.

''Investirali smo u nekoliko UFC-ovih superzvijezda kao što su Sage Northcutt, Eddie Alvarez, Demetrious Johnson, Yushin Okami itd. Svi su završili nokautirani. Bilo je to teško osviještenje za njih. Mislim da to samo govori o razini natjecatelja koje ovdje imamo. Istinski vjerujem da ONE i UFC imaju najbolje rostere na svijetu, ovisno o težinskoj kategoriji. UFC ima bolje borce u težim kategorijama, no stvarno vjerujem da od lake kategorije prema dolje, ONE promocija bi dominirala nad svim ostalima na svijetu.'', rekao je Chatri u razgovoru za MMA Fighting.

Demetrious Johnson u ONE je prešao s pedigreom jednog od najboljih boraca u povijesti ovog sporta. Godinama je sjajni američki borac vladao muha kategorijom, a pojas UFC-ova prvaka branio je nevjerojatnih 11 puta. Ipak, pod okriljem azijske promocije osvojio je Grand Prix turnir, no u borbi za pojas prvaka muha kategorije poražen je od Adriana Martinsa koji ga je nokautirao u drugoj rundi borbe. Bio je to prvi Johnsonov poraz nokautom u 35. profesionalnom meču. Međutim, bitno je napomenuti kako ONE Championship ima nešto drukčije težinske kategorije nego UFC. Tako je gornja granica muha kategorije 135 ''pounda'' dok je u UFC-u 125 ''pounda''. Demetrious Johnson može nastupati u ONE-ovoj muha kategoriji, no on se odlučio kako ne želi više skidati toliko kilograma te se pod okriljem azijske promocije bori s osjetno višim protivnicima od sebe (160 centimetara visok je DJ).

''Kada sam se borio u UFC-u, bili su tipovi poput Benavideza, Johna Dodsona i Kyojia Horiguchija. Oni su visoki oko 160 centimetara. Sada se borim protiv Adriana Moraesa koji je visok oko 175 cm (173 cm je visok Moraes, op.a.). Yuta Wakamatsu također je visok. Dakle, borim se s višim tipovima i moram puno više napora uložiti da nadoknadim tu razliku'', rekao je Johnson nekoć u razgovoru za MMA Fighting.

Eddie Alvarez kao bivši UFC-ov prvak lake kategorije nastupio je četiri puta za ONE organizaciju, a upisao je samo jednu pobjedu. Dvaput je Eddie gubio, jednom nokautom, a drugi puta na bodove. Borba protiv Iurija Lapicusa završila je ''No contestom''. Sage Northcutt još je 2019. godine debitirao za ONE, no odradio je samo jedan jedini nastup za azijsku MMA promociju. Alexandre Cosmo brutalno ga je nokautirao u prvoj rundi i Northcutta nakon toga nismo viđali u kavezu ili ringu.

Unatoč svemu tome, MMA fanovi i dalje nerijetko podcjenjuju svaku promociju koja se ne zove UFC, a nerijetko se omalovažaju i prvaci nekih drugih organizacija. Čelnik ONE-a Sityodtong smatra da su razlog tome američki mediji, kao i fanovi u Sjedinjenim Američkim Državama.

''Američki mediji puno prate i pokrivaju UFC pa stoga američki fanovi imaju perspektivu da je UFC jedina stvar u MMA-u samo zato jer je u Americi. Realnost je da u Aziji imamo četiri i pol milijarde ljudi. Gotovo svi se bave borilačkim sportovima. Nevjerojatno velik je bazen talenata koje imamo ovdje, no naravno da gledamo i ostatak svijeta kao što rade UFC ili Bellator. Mislim da smo imali prilike vidjeti da borci ne prolaze nužno dobro kada pređu iz drugih organizacija kod nas.'', dodao je Chatri Sityodtong

Linker
24. travanj 2024 07:37