Ostalo

Craig Jones u borbi protiv ADCC-a: ‘Dobio sam prijetnje smrću od organizatora‘

Craig Jones

 Screenshot/UFC Fight Pass
Jones je, kao direktnu opoziciju najprestižnijem grappling turniru na svijetu, odlučio organizirati vlastiti turnir s većim novčanim nagradama

Craig Jones odlučio je ustati protiv trenutnog stanja u grapplingu.

To ga je potaknulo da se povuče iz najprestižnijeg grappling turnira na svijetu, ADCC-a (Abu Dhabi Combat Club), koji se ovog vikenda održava u T-Mobile Areni u Las Vegasu. Kao direktnu opoziciju ADCC-u, Jones je organizirao vlastiti turnir (CJI Invitational) na drugom kraju grada, u Thomas & Mack Centru, i značajno je povećao novčane nagrade u odnosu na one koje dodjeljuje ADCC. Naime, ADCC daje deset tisuća dolara osvajačima zlata (izuzev 40 tisuća za osvajača apsolutne kategorije i pobjednika superborbe), a Jones je svojim CJI natjecateljima samo za sudjelovanje na turniru dao simboličnih deset tisuća i jedan dolar dok osvajači prvog mjesta dobivaju visokih milijun dolara.

Jonesov pothvat nije naišao na odobravanje organizatora ADCC-a.

"Ne tretiraju sportaše dobro. Nažalost, kako bih zauzeo stav protiv stanja u sportu, morao sam se suočiti s ADCC-om", rekao je Jones. "Dobio sam prijetnje smrću od ADCC-a, od organizatora. To je ludo. Mislim da taj događaj nije vrijedan spomena. Oni tamo se bore za mrvice."

Jones je bio nezadovoljan skromnim isplatama s ADCC-a te je uspio prikupiti značajna sredstva za svoj dvodnevni CJI turnir. Nagrade na ADCC-u nisu se mijenjale nekoliko godina, unatoč obećanjima najboljeg grapplera na svijetu, Gordona Ryana, nakon natjecanja 2022. godine.

"Moj cilj za sport je da sportaši budu plaćeni i da sport postane mainstream", napisao je Ryan na Instagramu 2022. godine. "Nije posao ADCC-a da plaća više, već su učinili dovoljno. Potrebni su nam veći sponzori, više publike, više svega. Na sljedećem ADCC-u želim da pobjednici zarađuju 50-100 tisuća dolara samo za natjecanje, a ja želim zarađivati $1 milijun za natjecanje i $2 milijuna za vikend. Ovo je tek početak i sretan sam što vodim ovu borbu za pravu profesionalnost."

Najviša isplata na ovogodišnjem ADCC-u je spomenutih 40 tisuća, kako navode na njihovoj službenoj web stranici. U usporedbi s tim, Jones je svojim pobjednicima turnira dodijelio glavnu nagradu u vrijednosti od milijun dolara. Također je uspio rasprodati Thomas & Mack Center druge večeri svog turnira. Impresivno za događaj koji je osmišljen tek tri mjeseca ranije.

"Zaista, mislim da nije moglo biti bolje", nastavio je Jones. "Sve su borbe bile uzbudljive, publika je bila intenzivna. Suočili smo se s događajem koji prodaje ulaznice već dvije godine. I dalje smo prošli jako dobro — rasprodali smo subotnju večer. Mislim da će ovo biti najgledaniji grappling događaj u povijesti."

Za kraj još vrijedi spomenuti kako je prijenos CJI turnira bio besplatan, a ADCC naplaćuje streaming svojih turnira.

Linker
06. rujan 2024 08:14