Ostalo

‘Gordon Ryan je na steroidima. Jednu godinu stariji je od mene, a izgleda kao da mu je 40!‘

Gordon Ryan

 Instagram (gordon Ryan)
ONE-ov grappling prvak muha kategorije iznio je optužbe na račun najboljeg grapplera u povijesti

Gotovo nitko više ne može osporiti da je Gordon Ryan najbolji grappler u povijesti tog sporta. 102 pobjede i samo pet poraza učinak je ovog sjajnog američkog grapplera, a posljednji poraz upisao je još 2018. godine kada ga je Vinny Magalhaes porazio na bodove.

Natjecati se toliko dugo na najvišoj razini, a pritom upisati samo pet poraza i biti neporažen šest godina, uistinu je fantastično postignuće. Dodamo li da je Ryan 80 posto svojih pobjeda upisao prisilivši protivnike na predaju, njegova statistika još je impresivnija. Dva zlata u kategoriji do 99 kilograma osvojio je Ryan na ADCC-ovom Svjetskom prvenstvu, a do zlata je došao i u kateogriji do 88 kg. 2019. godine svojoj kolekciji zlatnih medalja pridodao je i zlato u apsolutnoj kategoriji, a triput je slavio u takozvanim ‘‘superfightovima‘‘ koji su se održavali u sklopu ADCC-a.

No, Gordona Ryana prati reputacija borca koji je na steroidima. Njegove fizikalije uistinu su zastrašujuće, a kako je grappling sport bez razrađenog sustava doping kontrole, brojni elitni grappleri koriste se supstancama koje su nedozvoljene u profesionalnom sportu. Ryan naravno opovrgava uporabu steroida, ali dobar je dio njegovih kolega koji mu ne vjeruju.

Jedan od njih je i Mikey Musumeci, trenutno ponajbolji svjetski grappler i ONE-ov prvak muha kategorije. Musumeci je gostovao u podcastu Demetriousa Johnsona, ponajboljeg MMA borca u povijesti te se osvrnuo na Gordona Ryana i njegovu zlouporabu nedozvoljenih supstanci.

"Dakle, Gordon Ryan jednu godinu stariji je od mene, a izgleda kao da mu je 40. Jedna godina razlike je među nama, kako je to uopće moguće? Svim tipovima koji su na steroidima, tijelo ubrzano stari, kao da su 20 godina stariji.", započeo je Musumeci, a potom je istaknuo kako uporaba steroida zapravo skraćuje karijere.

"Steroidi donose kratkotrajan učinak, ali gledajući dugoročno, ja se mogu natjecati još 20 godina. Ti također možeš nastupati još nekoliko godina. Dugoročno, mi puno dulje možemo uživati u sportu jer ne zlostavljamo naša tijela na taj način. Također možemo i poraziti sve te tipove. Jednostavno moramo raditi napornije i biti tehnički profinjeniji od njih.", dodao je 28-godišnji Amerikanac.

Inače, Gordon Ryan u sedmom mjesecu ove godine proslavio je 29. rođendan i mnogi se slažu s Musumecijem da Ryan izgleda puno starije od svoje stvarne dobi. Također, tu su i Ryanovi ogromni problemi sa stomakom zbog kojih Gordon proteklih godina nerijetko izbiva sa strunjača na dulje vrijeme, a u navrate je razmišljao o prekidu svoje karijere. Takvi problemi upućuju da se radi o posljedicama dugogodišnje uporabe steroida, ali dokle god nema sustavnih doping kontrola, Ryan je službeno čist.

Musumeci i Johnson u nastavku razgovora složili su se kako je USADA radila jako dobar posao testirajući UFC-ove borce u bilo koje doba dana, neovisno gdje se nalazili, a Musumeci je istaknuo kako BJJ i grappling definitivno trebaju nešto slično. Prema navodima Mikeyja, danas je sve više dvorana i BJJ programa gdje maloljetnici u dobi od 12 ili 13 godina uzimaju steroide, ali svi "okreću glavu" i ne pridaju dovoljno pažnje tom problemu.

Zanimljivo je kako su neki fanovi stali u obranu Gordona Ryana nakon što je Musumeci iznio svoje optužbe. Kao što smo već citirali, Mikey je naveo da mu nije jasno kako Ryan može biti samo godinu dana stariji od njega, a izgledati tako kako izgleda, na što su Gordonovi fanovi uzvratili:

"Mikey izgleda kao da mu je 13 godina, ništa čudno da Ryan izgleda puno starije."

Musumeci možda izgleda nešto mlađe nego što zapravo jest, ali činjenica je da su optužbe na račun Gordona Ryana sasvim utemeljene i vrlo vjerojatno istinite.

Linker
06. rujan 2024 08:14