Ostalo

Došao kraj najboljem grappling timu u povijesti, raspušten ‘Danaherov odred smrti‘

Gordon Ryan, John Danaher i GSP
 Instagram (john Danaher)
Veliki trener oglasio se putem svog Instagram profila te najavio planove za budućnost

Svaki poznavatelj grapplinga i brazilske jiu-jitse znaju kako je John Danaher jedno od najuglednijih imena u tome sportu. 54-godišnji Novozelanđanin rođen u SAD-u po mnogima je najbolji BJJ trener u povijesti. Renzo Gracie 2002. godine promovirao ga je u crni BJJ pojas. Međutim, Danaher se tek s 28 godina počeo ozbiljnije baviti ovim sportom te je njegova trenerska ostavština daleko veća od one kao natjecatelja. Jedan susret s legendarnim Deanom Listerom totalno je promijenio Danaherov pogled na sport.

''“Zašto zanemariti pola tijela čovjeka”, odgovorio mu je Lister kada ga je Danaher pitao zašto se toliko fokusira na poluge na noge koje su do prije nekoliko godina u BJJ svijetu bile smatrane nečim “opasnim”, “neželjenim” i “drugorazrednim”.

John Danaher shvatio je kako su zahvati kojima se napadaju noge protivnika poprilično zanemareni i podcijenjeni u svijetu BJJ-a i grapplinga te je implementirao ''leg-lock'' sistem. Okupio je niz sjajnih sportaša u akademiji Renza Gracieja u New Yorku. Majstori poput Gordona Ryana, Garryja Tonona, Eddieja Cummingsa, Craiga Jonesa, Nickyja Ryana i mnogih drugih ostavili su velik trag na grappling i BJJ sceni osvojivši sve moguće najprestižnije turnire. Dodamo li činjenicu kako je Danaher radio i s Georgesom St-Pierreom, jasno je o kakvom se treneru radi. Tokom godina, grupa boja je trenirala i nastupala pod mentorstvom Johna Danahera nazvana je ''Danaherovim odredom smrti (Danaher Death Squad)''. Nažalost, John je putem svog Instagram profila javnosti obznanio kako se njegov ''Death Squad'' raspušta.

''Kraj ere: S velikom žalosti objavljujem vam kako se grupa raspušta u smislu jedinstvenog tima koji trenira i nastupa zajedno. Kombinacija raznih faktora vezanih za lokaciju buduće škole kao osobni konflikti te neizbježne tenzije oko timskog i individualnog branda doveli su do raskola. Neizmjerno sam ponosan na utjecaj koji je ekipa ostavila na razvoj i usmjeravanje našeg voljenog sporta tokom svih ovih godina. Izuzetno sam uvjeren da su svi članovi tima podigli svoju natjecateljsku razinu kao i vještine podučavanja i samostalne kreativnosti. Vjerujem da će biti jako uspješni neovisno o odabiru svoje iduće destinacije. Što god se dogodi, njihova ostavština je osigurana, a budućnost je svijetla. Što se budućnosti tiče, nisam siguran što je iduće. Mnogi od nas još uvijek se dobro slažu. Očekujem kako će neki i dalje trenirati zajedno te ćemo nastaviti raditi zajedno na projektima u skladu s našom timskom filozofijom, no nećemo više funkcionirati kao jedinstvena soba (ekipa). Vjerujem kako će razdvajanje imati pozitivan efekt na ostavljanje još većeg traga zato što će širiti svoje znanje i utjecaj na širem području. Uvijek sam vjerovao da tehnički napredak ekipe dolazi uz usko povezano i jedinstvenu ekipu. Međutim, ljudska sreća nadjačava osvajanje medalja i borilačku vještinu, a postalo je jasno da bi neki članovi bili sretniji na nekim drugim mjestima.'', opisao je Danaher razloge rastanka te u nastavku uputio nekoliko zahvala.

''Htio bih zahvaliti svima članovima odreda za nevjerojatnu posvećenost i žrtvu koju su uložili kako bi izgradili tim i ostavštinu koja će se pamtiti. Posebno zahvaljujem Garryju Tononu, Gordonu Ryanu, Craigu Jonesu, Eddieju Cummingsu, Nickyju Ryanu i Nicku Rodriguezu. Također bih zahvalio mnogim učenicima koji su činili našu sobu u kojoj se tim razvijao i formirao svoju vještinu. I konačno, hvala svim vjernim pratiteljima na vašem interesu i podršci tokom godina. Nadam se i vjerujem kako ćemo nastaviti s projektom redefiniranja naše umjetnosti unatoč ovim promjenama. Hvala.''

''Danaherov odred smrti'' preselio je u Portoriko krajem protekle godine. Posljedica tome bili su problemi s COVID-19 pandemijom zbog koje su napustili New York. U ožujku ove godine, najveća zvijezda ekipe Gordon Ryan potpisao je ugovor s ONE Championship organizacijom. Međutim, samo dva mjeseca kasnije, Gordon na svom Instagram profilu objavljuje umirovljenje od grapplinga. Nije poznato što će se dogoditi s njegovom borilačkom karijerom, hoće li raditi tranziciju u MMA te hoće li se ikada vratiti nekakvom obliku natjecanja. Trenutno su nepoznate nesuglasice koje su dovele do raskola cijelog tima, a vjerojatno ćemo narednih tjedana dobivati sve više informacija.

Linker
20. travanj 2024 11:57