Ostalo

Gordon Ryan o odlasku u MMA: ‘Užasan sam u većini aspekata slobodne borbe‘

Gordon Ryan
 screenshot (YouTube)
Iako ima ugovor s ONE Championshipom, Gordon Ryan nije siguran hoće li se upustiti u MMA borbe

Kad je ranije ove godine ONE Championship objavio potpis ugovora s najboljim i najpopularnijim grapplerom svijeta, Gordonom Ryanom, ljubitelji borilačkog sporta ponadali su se da to znači kako je "King" odlučio oprobati se u MMA-u. Uostalom, njegov timski kolega i također vrhunski grappler, Garry Tonon, već je uspješno odradio šest MMA borbi u borilištu singapurske promocije pa se činilo da bi prirodni slijed bio da to napravi njegov mlađi te uspješniji kolega.

No, mnogi su doživjeli razočaranje kad je postalo poznato kako se Gordonov ugovor odnosi na grappling nastupe, koji bi se trebali pojaviti na ONE-ovim priredbama. One već odavno nisu skup samo MMA okršaja, nego kombinacija raznih borilačkih sportova pa će tako svoje mjesto tu naći i grappling. U razgovoru za MMAFighting, Ryan je objasnio što se zapravo dogodilo, kako je došlo do kontakta s ONE-om te kakvo je njegovo dosadašnje MMA iskustvo.

"To je zapravo nešto što je dugo bilo u igri. Nakon što sam osvojio ADCC 2017. godine, Garry Tonon odlučio je krenuti s MMA-om. ONE ga je kontaktirao i dogovorili s njim, a odmah su htjeli potpisati i mene. No, nisam bio za to. Tek sam osvojio svoj prvi ADCC, imao sam 22 godine i odlučio sam još par godina ostati u grapplingu te nakon toga krenuti u MMA. S vremenom sam krenuo s MMA sparinzima, da bih naučio nove vještine. I onda sam negdje 2019. ozlijedio koljeno. Imao sam katastrofalnu ozljedu koja je zahtijevala operaciju i rehabilitaciju. Vratio sam se nedugo prije nego sam trebao krenuti u pripremni kamp za ADCC 2019. godine. MMA mi je postao mrzak jer zbog njega četiri mjeseca nisam mogao trenirati. A kad sam se vratio trenirati, morao sam se fokusirati potpuno na jiu-jitsu. Nedugo nakon toga me ONE ponovno kontaktirao, ali moj je fokus, nakon što sam osvojio apsolutnu kategoriju, boriti se protiv Andrea Galvaoa na idućem ADCC-u. Tako da nisam siguran po pitanju MMA-a. Ne znam hoću li sada niti hoću li se uopće baviti s njim, jer glavni fokus mi je odraditi 'superfight', to je nešto što još nisam osvojio u no-gi jiu-jitsuu. Onda sam im dao prijedlog da dogovorimo ugovor za grappling nastupe, a ako ikad budem htio MMA, to će biti kod njih", objasnio je.

Ryan je do sada osvojio sve čega se u grapplingu prihvatio, unatoč tome što će idućeg mjeseca napuniti tek 26 godina. Ipak, jedno još nije ostvario. Pobjedu nad Galvaom, jedinim čovjekom koji se trenutno može pohvaliti referencama koje mogu ugroziti Gordonov status najboljeg. No, ta borba nikako da se dogovori. Ryan se nada da će to biti na idućem ADCC-u, kao "superfight" borba, no održavanje istog je također još uvijek upitno zbog uvjeta u kojima bi se natjecanje trebalo održati. Nažalost, teško je osigurati uvjete za natjecanje s ogromnim brojem sudionika, kakav se na najvećem grappling natjecanju svijeta očekuje. I taj meč s Galvaom trenutno je prioritet i razlog zašto se ne bi mogao fokusirati na MMA. Osim toga, njegov trener John Danaher nije fan napuštanja sporta kojim dominira.

"Po pitanju čistog uzbuđenja, uvijek sam se htio boriti. No, s tehničke strane nisam ni blizu tome jer sam užasan u većini aspekata slobodne borbe. To je nešto oko čega se lomim, posebno jer John želi da ostanem u grapplingu. U poziciji smo gdje grappling može početi bivati sve više pravim sportom, a ja mogu biti njegov predvodnik. Da u ovim trenucima to napustim, mislim kako bih napravio protuuslugu grapplingu, koji je ipak moj sport. Da, uvijek me uzbuđivala ideja da se borim. Zbog toga sam krenuo prvobitno s jiu-jitsuom. I želim se okušati u pravoj borbi, no još uvijek ima ponešto onoga što prvobitno moram ostvariti u jiu-jitsuu. Imam dovoljno vremena za odlazak u MMA. Kad to napravim, bit će to nešto na što ću biti sto posto fokusiran. Naravno, ako ikad napravim tu tranziciju, tu i tamo ću raditi grappling mečeve, ali ja sam takav. Da bih se bavio nečim, moram u tome biti sto posto. Kad osjetim da nisam više sto posto u grapplingu, mislim da ću krenuti pripremati se za MMA", objasnio je Gordon svoje namjere, vrlo iskreno i realno.

Linker
23. travanj 2024 06:55