Ostalo

ESPN je sastavio službeni popis deset najvećih MMA borkinja 21. stoljeća

Best female MMA fighters

 Screenshot/Sportco
Na popisu je samo jedna borkinja koja nikada nije nastupala u UFC-u

Prema novom popisu ESPN-a (koji je nedavno rangirao i najbolje muške borce 21. stoljeća) Amanda Nunes je najbolja ženska MMA borkinja ovog stoljeća. Nunes je držala titule u dvije različite težinske kategorije i umirovila se s pobjedama (i završecima) nad Cris Cyborg, Rondom Rousey, Mieshom Tate i Holly Holm, da spomenemo samo neke.

Cyborg i Rousey zauzele su drugo i treće mjesto.

Bivša prvakinja u muha kategoriji, Valentina Shevchenko, zauzela je četvrto mjesto, dok je bivša prvakinja u slamka kategoriji, Joanna Jędrzejczyk, zaokružila prvih pet. Japanska senzacija, Megumi Fujii, jedina je borkinja izvan UFC-a koja se našla na popisu. Fujii se najviše natjecala u Bellatoru, a karijeru je završila u Vale Tudo Japan promociji 2013. godine.

Ovaj popis odaje priznanje nekim od najdominantnijih i najutjecajnijih ženskih boraca u povijesti MMA. Nunes je opravdano na vrhu što potvrđuje njezin status jedne od najboljih boraca svih vremena, bez obzira na spol. Brazilka je tijekom svoje karijere pobijedila mnoge legende sporta (i to vrlo dominantno) i držala titule u dvije težinske kategorije istovremeno.

Prisutnost borkinja poput Cris Cyborg, Ronde Rousey i Valentine Shevchenko u prvih pet mjesta naglašava njihov ogroman utjecaj na sport i popularizaciju ženskog MMA-a.

Ovaj popis ne samo da odaje priznanje pojedinačnim dostignućima, već i pokazuje koliko je ženski MMA napredovao i razvio se tijekom 21. stoljeća te postao integralni dio borilačkih sportova na globalnoj razini.

Tek smo u prvoj polovici ovog stoljeća i očekuje nas još puno toga. Uskoro bi se na ovakvim popisima mogle naći i vrlo dominantna Kayla Harrison (17-1) koja je nedavno sjajno debitirala u UFC-u protiv Holly Holm, zatim i trenutna UFC prvakinja, Alexa Grasso, koja je šokantno oduzela pojas velikoj favoritkinji, Valentini Shevchenko, kada ju je prisilila na predaju u ožujku prošle godine.

Evo kako izgleda popis deset najboljih borkinja 21. stoljeća:

ESPN‘s Top 10 of 21st century

1. Amanda Nunes (23-5)

2. Cris Cyborg (27-2, 1 NC)

3. Ronda Rousey (12-2)

4. Valentina Shevchenko (23-4-1)

5. Joanna Jędrzejczyk (16-5)

6. Rose Namajunas (13-6)

7. Zhang Weili (25-3)

8. Miesha Tate (20-9)

9. Megumi Fujii (26-3)

10. Holly Holm (15-7, 1 NC)

Linker
22. kolovoz 2024 03:18