UFC

ESPN sastavio listu 10 najvećih MMA boraca u 21. stoljeću: Izostavili su najvećeg teškaša u povijesti UFC-a!

Jon Jones

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
Jedan od najpoznatijih medija na svijetu rangirao je velikane

Teško je i prebrojati koliko puta smo vam pisali o diskusijama koje se tiču najvećeg MMA borca u povijesti, rang ljestvicama, neustaljenim kriterijima itd. Međutim, kada jedan ugledni medij poput ESPN-a sastavi ljestvicu najboljih, moramo vas obavijestiti o tome.

Naime, na ESPN-ovoj web stranici jučer je osvanula rang ljestvica kojom rangiraju 10 najboljih muških MMA boraca u 21. stoljeću. Puno godina je do kraja ovog stoljeća, ali nakon 23,5 godine, nije na odmet pogledati unatrag i osvrnuti se na najistaknutije borce.

Podosta očekivano, na prvom mjestu našao se Jon Jones. Nekadašnji prvak UFC-ove poluteške kategorije i aktualni prvak UFC-ove teške kategorije, gotovo uvijek je pri vrhu ovakvih ljestvica. Radi se o najmlađem osvajaču UFC-ovog pojasa još od osnutka organizacije, a titulu prvaka osvojio je kao 23-godišnjak. Jones ima najviše pobjeda u mečevima za UFC-ovu titulu (15), 11 puta branio je pojas, upisao je najviše pobjeda u poluteškoj kategoriji (20) i porazio je mnoštvo legendarnih boraca. Mnogi Jonesa vide kao neporaženog borca, jer službeno jedini poraz upisao je 2009. godine u meču protiv Matta Hamilla.

Jones je dominirao borbom, a pomalo frustriran jer sudac ne prekida meč, iako su postojale sve osnove za prekid, Jones niže nekoliko nedozvoljenih udaraca. 12-6 laktovi presudili su Jonesu koji je diskvalificiran i sve do dana današnjeg, to je jedini Jonesov poraz u karijeri.

Velik dio svojih protivnika Jones je porazio jako uvjerljivo. Posebno impresivna je činjenica da Jones voli poraziti svoje protivnike koristeći njihove najjače adute, a sve nabrojano čini ga najvećim MMA borcem ovog stoljeća.

Odlične argumente za sam vrh imaju Georges St-Pierre i Anderson Silva također, a upravo njih dvojica pozicionirani su na drugo i treće mjesto ove ljestvice. GSP je nekoć suvereno vladao velter kategorijom, devet puta branio je pojas, a karijeru je okrunio osvajanjem titule prvaka u srednjoj kategoriji. Kako ESPN navodi, GSP je u jednom trenutku imao nevjerojatan niz gdje je dobio čak 33 uzastopne runde u svojim mečevima. Borac koji je bio ispred svog vremena po mnogima zaslužuje biti čak i ispred Jonesa, ali dva poraza vjerojatno rade tu malu, ali ključnu razliku, iako je oba poraza osvetio.

Anderson Silva dugo je bio na glasu kao nešto ‘‘neviđeno‘‘ i najbolje što je ovaj sport ikada iznjedrio. Njegov rekord od 16 uzastopnih pobjeda u UFC-u i dalje je aktualan. Sedam godina Silva je bio neporažen u UFC-u, a titulu prvaka 10 puta uspješno je obranio.

Ono što baca određenu mrlju na Silvinu ostavštinu svakako je tih 11 poraza koje je upisao tijekom karijere. ‘‘Spider‘‘ nije znao kada je vrijeme za povući se i posljednjih nekoliko godina karijere obilježio je svojevrsnom rasprodajom ugleda. No, tko god je gledao Silvu u ‘‘primeu‘‘, ne može se oteti dojmu kako je ‘‘Spider‘‘ bio uistinu poseban borac kakav se ne rađa često.

Top 5 zatvaraju Demetrious Johnson na četvrtom mjestu i Khabib Nurmagomedov na petom mjestu. ‘‘Mighty Mouse‘‘ zajedno s Jonesom drži rekord po broju obrana UFC-ovog pojasa. Obojica su 11 puta branili titule prvaka. Johnsonu se ponekad spočitava ‘‘nešto slabija‘‘ konkurencija u muha kategoriji, ali Demetrious Johnson jedan je od najtalentiranijih boraca u povijesti ovog sporta. Nevjerojatna potkovanost u svim segmentima, posvećenost sportu, karijera bez apsolutno ikakve mrlje, sve to opisuje Demetriousa Johnsona. Da su ga stavili na prvo mjesto, nitko im ne bi mogao zamjeriti.

Khabib Nurmagomedov često je predmet velikih diskusija kad se slažu ljestvice najboljih boraca u povijesti. 29-0 iznosi njegov ‘‘score‘‘ i nitko nije uspio pronaći način za poraziti ovog nevjerojatno dominantnog Dagestanca. Brojni vrhunski borci doslovno su pregaženi u mečevima s Khabibom, a za razliku od Jonesa ili Andersona Silve, Khabib nikada nije koristio nedozvoljene supstance i kompromitirao svoj ugled.

Ono što se Nurmagomedovu zamjera svakako je premalo provedenog vremena na vrhu. Khabib se povukao nakon tri obrane pojasa i otišao je na vrhuncu. Nakon smrti oca Abdulmanapa, Khabib je odradio jedan meč i dao je obećanje majci kako više neće ulaziti u kavez. Mnogi su bili frustrirani jer se povukao prije nego je upisao tu 30. pobjedu, ali Nurmagomedov je odlučio i čvrsto je stao iza svoje odluke.

‘‘Što bi bilo, kad bi bilo‘‘, možemo samo nagađati. Dok je nastupao, bio je možda i najdominantniji borac kojeg smo gledali, ali sve je ipak prekratko trajalo da bi zauzeo prvo mjesto na ovakvim rang ljestvicama.

ESPN je napravio veliki propust, izostavili su najvećeg teškaša u povijesti UFC-a

Ostatak ljestvice, izuzev Kamarua Usmana na desetom mjesecu, popunjen je borcima koji su vrhunac karijera proživjeli početkom ovog stoljeća i promatra ih se kao pionire ovog sporta. Fedor Emelianenko na visokom je šestom mjestu, a zatim slijede Randy Couture, Chuck Liddell, B.J. Penn i spomenuti Usman.

Uz dužno poštovanje sastavljačima ove liste, kao i Randyju Coutureu i Chucku Liddellu, neki borci ipak su zaslužili njihova mjesta u poretku. Prije svega, tu mislimo na Stipu Miočića, najvećeg teškaša u povijesti UFC-a, borca koji je rušio legende poput Daniela Cormiera, Juniora dos Santosa, Fabricija Werduma, Alistaira Overeema itd.

No, sve se na kraju svodi na ukuse i subjektivni dojam, a ESPN-ovi sastavljači očekivano favoriziraju pojedine američke borce koji uživaju status legendi unutar njihove MMA zajednice.

Top 10 najvećih MMA boraca u 21. stoljeću (ESPN):

1. Jon Jones

2. Georges St-Pierre

3. Anderson Silva

4. Demetrious Johnson

5. Khabib Nurmagomedov

6. Fedor Emelianenko

7. Randy Couture

8. Chuck Liddell

9. B.J. Penn

10. Kamaru Usman

Linker
12. kolovoz 2024 15:22