Ostalo

Fedor Emelianenko o dvojici najtežih protivnika u karijeri: ‘Zbog Cro Copa morao sam naučiti Muay Thai‘

Fedor vs. Cro Cop | Fedor Emelianenko

 Screenshot (ufc Fight Pass, Arena Fight Tv)
Legendarni ruski borac gostovao je u Srbiji i odradio je jako zanimljiv intervju za Arena Fight TV kanal

Proteklog vikenda Novi Sad ugostio je Europsko prvenstvo u sambu. Najbolji europski borci u sportskom sambu i combat sambu nadmetali su se za odličja, a velika čast za organizatore bilo je prisustvo Fedora Emelianenka, ponajvećeg MMA borca u povijesti.

Fedor nije samo MMA velikan, već je itekako značajna figura i u svijetu samba. Fedor je trostruki svjetski prvak u combat sambu, jedanput je osvojio europsko zlato, a čak šest puta okrunjen je prvakom Rusije.

Dodatan razlog Fedorovog dolaska svakako je i mjesto održavanja turnira. Općepoznato je kako Fedor gaji posebnu ljubav ka Srbiji i počasni je predsjednik njihovog MMA saveza. Sve to bili su itekako dobri razlozi za dolazak ovog velikana, a njegov dolazak nije mogao ostati medijski nepopraćen.

Tako je srpski Arena Fight TV kanal iskoristio priliku za intervju s Fedorom, a voditeljica Katarina Stamatović odradila je jako zanimljivih 15-ak minuta razgovora s Fedorom Emelianenkom.

Ono što je voditeljicu prvo zanimalo jest Fedorov život u posljednjih godinu dana. Podsjećamo, ruski velikan povukao se iz MMA-a u drugom mjesecu prošle godine nakon poraza od Ryana Badera u meču za Bellatorovu titulu prvaka teške kategorije. ‘‘The Last Emperor‘‘ otkrio je kako sada provodi vrijeme.

‘‘Fokusirao sam se na svoje zdravlje, oporavak i nabacio sam ponešto mišićne mase. Sada sam posvećen radu svog tima; oni su uspješni u MMA-u i combat sambu. Također provodim vrijeme sa svojom obitelji.‘‘, pojasnio je Emelianenko.

Vrlo brzo tema se prebacila na sambo. Fedor je upitan o svom prvom treningu samba.

‘‘Prvog treninga perfektno se sjećam. Treninzi su se održavali u podrumu, zapravo u atomskom skloništu. Prostor je imao debela vrata i na vratima je bio veliki kotač/kolut. Sjećam se naravno i svog prvog trenera Vasilija Ivanoviča Gavrilova koji me zapravo predao sljedećem treneru uz kojeg sam gotovo cijeli život. Radi se o Voronovu Vladimiru Mihajloviču.

Na prvom treningu dali su mi jaknicu i pojas, a zatim smo se počeli boriti. Prvo smo učili jednostavne tehnike, a zatim smo prelazili na sve složenije. Nako ntoga uslijedila su natjecanja, a na prvom natjecanju vjerojatno mi se posrećilo što sam pobijedio. Tako je izgledao početak mog sportskog života.‘‘, detaljno je opisao 47-godišnjak.

Dva protivnika odskaču kao najteži Fedorovi izazovi

Ukupno 48 profesionalnih MMA mečeva odradio je Emelianenko tijekom svoje prebogate karijere. 40 pobjeda i sedam poraza upisao je Fedor, a jedan meč okončan je ‘‘no contestom‘‘. Rus se borio s velikanima iz nekoliko različitih generacija i zasigurno mu nije lako odgovoriti na pitanje o najtežim protivnicima u karijeri. No, Fedor je ipak izdvojio dva imena.

‘‘Najteži protivnik po težini ili? Najteži je bio Zuluzinho, Brazilac, težio je 200 kilograma.‘‘, našalio se Fedor, a zatim je dao ozbiljniji osvrt na ovo pitanje.

‘‘Po borbama, odnosno po težini borbe, najteži protivnik bio mi je Antonio Rodrigo Nogueira (‘Minotauro‘). Odradili smo tri borbe i radi se o borcu koji razmišlja, koji je obrazovan. Kad smo se nas dvojica susretali, pobijedio je sve vodeće borce, sve šampione. Protiv njega sam se borio za pojas i hvala Bogu, pobijedio sam.

Još jedan upečatljiv protivnik, Mirko ‘Cro Cop‘. Zbog njega sam morao naučiti tajlandski kick boks (Muay Thai) i njega sam, hvala Bogu, također uspio pobijediti.‘‘, prisjetio se Fedor dvojice protivnika s kojima je nekoć gradio veliko rivalstvo, ali obojicu je uspio nadjačati u međusobnim obračunima.

Za razliku od brojnih boraca koji se silno trude zastrašiti svoje protivnike tijekom svakog sučeljavanja, Fedor Emelianenko nije davao puno značaja tom segmentu. ‘‘Trash talk‘‘ i tenzije prije meča nisu dio njegove osobnosti. Uvijek smireni Fedor pojasnio je svoj pristup mečevima.

‘‘Ne pričam o ovome prvi put, ali tome nikad nisam pridavao značaj. Nikada nisam igrao na poglede i tko će koga poprijeko pogledati, tko će se namrštiti, to mi nije bilo zanimljivo. Trebamo pokazivati svoje borilačke vještine, a ne se gledati.

Što sam osjećao uoči mečeva? Tražio sam Božju pomoć u borbi. Molio sam Presvetu Bogorodicu da me pokrije svojim svetim plaštom.‘‘, istaknuo je religiozni Emelianenko.

Fedor Emelianenko ranije ove godine donekle je zaprepastio javnost izjavivši kako se nada boksačkom meču protiv Francisa Ngannoua. Uz dužno poštovanje ratniku kakav je Fedor, boksački meč protiv ‘‘Predatora‘‘ u ovoj fazi njegovog života, nikako nije dobra ideja. No, Fedor tvrdi kako je i dalje zainteresiran za nešto takvo i neće olako odustati od želje za takvim mečevima.

‘‘Bilo bi mi drago nadmetati se s nekim velikim borcima, boksačima. Htio bih se boriti i osjećam se dobro. Podosta se bavim boksom s našim šampionima i zbog toga se želim boriti i natjecati u bokserskim vodama. Recimo s Francisom Ngannouom ili još nekim od velikih imena. Bilo bi mi zanimljivo i bio bih spreman na borbu. Zbog toga trenutno dosta radim na boksu sa svojim trenerima i polako smo već ušli u neke pregovore.‘‘, navodi Fedor, a koliko god ga volimo gledati unutar borilišta, ovakvim mečevima ne radujemo se previše.

‘‘Jesu li naši postupci ispravni pred Bogom?‘‘

Vrlo zanimljiv dio razgovora između voditeljice Stamatović i Fedora došao je pred sami kraj. Fedor je upitan da istakne ‘‘što je zaista važno u životu, što ne smijemo zaboraviti u pobjedi i porazu?‘‘. Odgovor je vrlo dubok i interesantan.

‘‘Gospod Bog. Bez obzira na to čime se bavili i bez obzira na to koji posao imali i na naše okruženje, najvažnije je da sve gradimo na vjeri. Ovdje smo samo trenutno i ovo je samo ispit za sljedeći život. Da preispitujemo jesu li svi naši postupci i djela ispravni pred Bogom. Postupam li kako treba, savjesno? To je ono najvažnije i rekao bih da su zbog toga srpski i ruski narod toliko bliski, jer naša osnova je pravoslavlje, naša vjera.‘‘, životna je lekcija Fedora Emelianenka.

Njegov kompletan intervju za Arena Fight kanal možete pogledati klikom na LINK, a preporučamo da pogledate i specijal Arene Fight u kojemu Fedor odgovara na pitanja novosadskih studenata kineziologije. Taj video dostupan je OVDJE.

Linker
13. svibanj 2024 20:27