Ostalo

Fedor Emelianenko se vraća!? Legendarnog ruskog teškaša čeka boksački meč protiv nekoć velikog rivala

Fedor Emelianenko

 TASS/TASS/Profimedia
Ništa još nije potvrđeno, ali nekoliko relevantnih ruskih medija donosi ovu vijest

Gotovo punih 18 mjeseci prošlo je od posljednjeg nastupa Fedora Emelianenka (40-7, 1 NC). Jedan od najvećih MMA boraca u povijesti oprostio se od sporta u drugom mjesecu prošle godine, ali nije to bio oproštaj iz snova.

Fedor je imao priliku osvojiti Bellatorovu titulu prvaka u teškoj kategoriji, što bi bio sjajan način za reći konačno "zbogom" ovom sportu. Međutim, tada 46-godišnji Fedor ipak nije uspio iznenaditi Ryana Badera i poražen je nokautom već u prvoj rundi.

‘‘The Last Emperor‘‘ porazom je okončao karijeru, a bio je to njegov sedmi poraz u 48. profesionalnom MMA nastupu. Većinu svojih poraza Fedor je upisao u drugom dijelu karijere, odnosno u periodu koji je uslijedio nakon gašenja legendarne Pride organizacije. Neki će reći kako je Fedor nepotrebno ‘‘prosipao‘‘ ugled mečevima koji su uslijedili u toj drugoj fazi karijere, ali legendarni ruski teškaš jednostavno voli borilački sport i nije tek tako mogao napustiti nešto čemu je posvetio veći dio svog života.

Čini se kako Emelianenko još uvijek nije spreman napustiti borilački sport. Mnogi se vjerojatno sjećaju kako je početkom ove godine izrazio želju da se okuša u boksačkom ringu, a Francisa Ngannoua najavio je kao "idealnog protivnika". Ta ideja nije naišla na pretjerano odobravanje fanova, jer mnogi su uvjereni kako bi se Fedor jako loše proveo u tom meču. Srećom, Emelianenko ipak neće boksati protiv Ngannoua, a sada je u igri puno adekvatniji protivnik.

Naime, kako navode ruski mediji, među kojima i vrlo relevantni Red Corner MMA, Fedor Emelianenko uskoro bi mogao kročiti u ring, a protivnik bi trebao biti Andrei Arlovski (34-24-0, 2 NC). 45-godišnji Arlovski nedavno je otpušten iz UFC-a nakon četvrtog uzastopnog poraza. Martin Buday porazio ga je podijeljenom sudačkom odlukom i bio je to kraj jedne velike karijere unutar UFC-a. Baš kao i Fedor, Arlovski također nije spreman napustiti sport, a boksački meč protiv Fedora mogao bi biti sljedeći korak u bogatoj karijeri ovog bjeloruskog teškaša. RCC organizacija navodi se kao potencijal organizator ovog meča, a sve je zasad u fazi pregovora. Ne sumnjamo da interes kod oba borca ipak postoji.

Fedor je porazio Arlovskog prije više od 15 godina, ali "Pitbull" je ukazao na određene Fedorove slabosti

Arlovski i Fedor već imaju svojevrsnu povijest. 2009. godine našli su se ringu, ali prema MMA pravilima, pod okriljem nekadašnje Affliction organizacije. Arlovski je prije tog meča upisao pet uzastopnih pobjeda, a između ostalih, porazio je Fabricija Werduma, Bena Rothwella, Royja Nelsona itd. "Pitbull" je u tim trenucima bio na glasu kao ponajbolji teškaš izvan UFC-a i jedna od najvećih prijetnji Fedoru koji se nikako nije uspijevao dogovoriti s UFC-om.

S druge strane, Emelianenko je tada bio na omjeru 29-1, a poraz nije osjetio više od osam godina. Meč između Arlovskog i Fedora privukao je veliku pažnju MMA javnosti, ali završio je nakon samo tri minute i 14 sekundi. Fedor je brutalno nokautirao Arlovskog u prvoj rundi, ali sve do samog nokauta, Arlovski je bio više nego dostojan protivnik.

Još tada se nagoviještao blagi pad Fedora Emelianenka koji je pokazao određene ranjivosti i velik dio fanova bio je složan kako je Arlovskog nepažnja dovela do poraza. Ispostavilo se kako je Fedor uistinu bio u padu, jer već u sljedećem meču protiv Bretta Rogersa, Fedor se našao u ogromnim problemima. Uspio je Emelianenko doći do pobjede i u tom meču, ali nakon toga uslijedila su tri uzastopna poraza. Arlovski je nakon poraza od Fedora također upao u loš niz i nanizao je još tri poraza. Do revanša između Fedora i Arlovskog nije došlo, barem zasad.

Međutim, ako su informacije ruskih medija točne, Arlovski i Fedor mogli bi ukrstiti rukavice, ali one veće, boksačke. 48-godišnjak (Fedor uskoro slavi 48. rođendan) protiv 45-godišnjaka u meču koji će za obojicu predstavljati debi u boksačkim vodama. Možda nije najidealniji rasplet njihovog rivalstva koje je zaslužilo MMA revanš prije 15-ak godina, ali dvojicu ovakvih legendi rado ćemo gledati i u ovakvim okolnostima.

MMA borbu između Emelianenka i Arlovskog možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
12. rujan 2024 10:45