Regija

NA DANAŠNJI DAN: Prije točno dva desetljeća, Cro Cop je svojim zaštitnim znakom uspavao brata Fedora Emelianenka

Mirko Cro Cop Filipović

 INUI shinya markn01/mark_photo_press/AFLO/Profimedia
S velikom nostalgijom prisjećamo se zlatnog doba borilačkog sporta! Mirko, hvala ti na nezaboravnim trenutcima!

U našoj rubrici ‘‘Na današnji dan‘‘ vraćamo se dva desetljeća unatrag u japansku Super Saitama Arenu. Prije točno dvadeset godina, Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović izveo je svoju legendarnu tehniku i zaštitni znak - lijevi ‘‘high kick‘‘ - i time nokautirao brata Fedora Emelianenka, Alexandera Emelianenka. Ovo je dovelo do nezaboravnog meča između dvije legende sporta i tada najvećih imena u svjetskom MMA-u, Mirka i Fedora.

Tog 15. kolovoza 2004. godine, PRIDE je organizirao priredbu pod nazivom ‘‘Pride Final Conflict‘‘. Glavna borba je bila finale Pride Grand Prixa u teškoj kategoriji, turnira koji se sastojao od polufinalnih i finalnih mečeva. Fedor Emelianenko brzo je ‘‘armbarom‘‘ prisilio na predaju Naoyu Ogawu u polufinalu, a Antonio Rodrigo Nogueira borio se punih petnaest minuta protiv Rusa, Sergeja Kharitonova, kojeg je svladao sudačkom odlukom. Zatim su se Nogueira i Fedor susreli u finalu, ali je borba proglašena bez pobjednika zbog slučajno zadobivene posjekotine.

‘‘Cro Cop‘‘ bio je istaknuti borac u K-1. Boreći se tijekom zlatnog doba kickboxinga, imao je borbe protiv nekih od najboljih kickboksača u povijesti, uključujući Andyja Huga, Ernesta Hoosta, Petera Aertsa, Raya Sefa, Remyja Bonjaskyja, Mikea Bernarda, Marka Hunta i drugih.

No, kada je Mirko prešao u MMA i počeo se natjecati u PRIDE FC-u, postao je megazvijezda. Njegovi nokauti, njegovi ‘‘high kickovi‘‘ iz kontragarda učinili su ga iznimno popularnim u Japanu, ali i šire. "Desna noga - bolnica, lijeva noga - groblje", ikonska je izjava hrvatskog borilačkog velikana koja je puno puta potvrđena onime što smo vidjeli u njegovim spektakularnim nastupima u ringu.

Igor Vovchanchyn, Dos Caras Jr. i Heath Herring bili su nokautirani Mirkovim ‘‘high kickovima‘‘. No, tada još neporaženi Alexander Emelianenko, visok 192cm, trebao je predstavljati novi izazov. Umjesto toga, Mirko ga je nokautirao svojim prepoznatljivim udarcem nogom u glavu nakon svega dvije minute od početka njihovog susreta.

Nevjerojatno je to bilo doba borilačkog sporta. S velikom nostalgijom prisjećamo se ovih zlatnih dana za hrvatski sport i MMA općenito. Mirko, još jednom veliko hvala za legendarnu karijeru, nezaboravne trenutke, velike emocije i ogromnu inspiraciju.

Linker
05. rujan 2024 11:49