Ostalo

Fedorov učenik nije uspio: Ryan Bader obranio je pojas te je i dalje neporažen u teškoj kategoriji

Ryan Bader

 TASS/TASS/Profimedia
Nominalno druga najjača MMA promocija na svijetu, održala je prvu ovogodišnju priredbu

Footprint Center u Phoenixu, ugostio je Bellator 273 event, što je ujedno i prva ovogodišnja priredba u režiji Bellatora. U glavnoj borbi večeri, Ryan Bader i Valentin Moldavsky obračunali su se za titulu u teškoj kategoriji. Moldavsky je u meč ušao kao privremeni prvak kategorije, dok je Bader nastupio kao aktualni prvak te je titulu branio prvi put od rujna 2019. godine i ''no contesta'' protiv Cheicka Konga.

Teškom mukom, Ryan Bader došao je do pobjede. 38-godišnji američki borac, nije imao najbolji period kroz 2020. i 2021. godinu. Dva poraza tehničkim nokautom, pretrpio je u poluteškoj kategoriji (Nemkov i Corey Anderson), a između dvaju poraza, savladao je samo Lyota Machida. Ipak, kad je teška kategorija u pitanju, Bader je i dalje neporažen (4-0-0, 1 NC). Jednoglasnom odlukom (48-47 x3), slavio je protiv pulena Fedora Emelianenka.

Borba dvojice sjajnih teškaša, pretežno je protekla u klinču i hrvačkim razmjenama. Bader je Moldavskog rušio tri puta, dok je Moldavsky imao čak 9 uspješnih rušenja. Pogodio je Rus i više udaraca (78-66), no Bader je bio nešto konkretniji u stojci. To se očitovalo naročito u prvoj rundi, jer Ryan Bader uzdrmao je Valentina Moldavskog, već nakon 30-ak sekundi borbe.

Ipak, ruski borac dobro se izvukao iz teške situacije i ubrzo je došao do rušenja. Bader se brzo uspio pridići, a do kraja runde, upisao je i on jedno rušenje. Tijekom druge runde, Bader je opet bio blago konkretniji u stojci, no Moldavsky ga je rušio dvaput, a nakon drugog rušenja, uspješno ga je kontrolirao do kraja runde.

Kako je borba odmicala te ušla u treću rundu, dojam je bio kako Moldavsky podiže tempo i preuzima kontrolu nad borbom. Bader tijekom treće runde, nije uspijevao uspostaviti nikakvu kontrolu te nije pogađao ničim konkretnim. Ipak, prvak je imao još štošta za reći, a u četvrtoj rundi uspijeva srušiti Moldavskog i uzeti mu leđa. Uspio se Moldavsky pridići, no Bader je do kraja runde upisao još jedno rušenje i rundu je završio u gornjoj poziciji. Dojam je bio da su borci totalno izjednačeni nakon četiri runde i da bi peta mogla biti odlučujuća.

Oba borca odlučila su se upustiti u udaračku razmjenu tijekom pete runde. Bader je ponovno dobro pogodio desnicom i blago je uzdrmao Moldavskog. Borci su završili u ''scrambleu'' ubrzo nakon toga, a Moldavsky je izašao kao pobjednik iz te hrvačke razmjene te je završio na leđima prvaka. Bader se uspio pridići te je s nekoliko udaraca laktovima, pokušao anulirati rušenje Moldavskog. Ruski borac došao je do još jednog rušenja krajem borbe, ali suci su ipak presudili u korist Badera.

Bila je ovo vrlo tijesna i neizvjesna borba, jako teška za obojicu, a poprilično teška i za sudačko bodovanje. Ipak, Bader je na kraju slavio, a 29-godišnji Moldavsky, doživio je prvi poraz pod okriljem Bellatora, nakon šest uzastopnih pobjeda.

Odmah nakon meča, Bader je već dobio idućeg izazivača. Radi se o Cheicku Kongu, 46-godišnjaku s kojim se Bader borio 2019. godine, za pojas prvaka teške kategorije. Meč je završen ''no contestom'', tj. prekinut je u prvoj rundi, nakon Baderova nenamjerna uboda u oko svog protivnika. Kongo nije mogao nastaviti, a na revanš ćemo čekati sve do petog mjeseca ove godine. 06. svibnja, Francuz će imati priliku osvojiti pojas na domaćem terenu, jer Bellator će tada održati priredbu u Parizu.

U sunaslovnoj borbi večeri, iskusni Benson Henderson prekinuo je svoj niz od tri uzastopna poraza i teško izborenom pobjedom, slavio je protiv Islama Mamedova. Ruski borac, imao je 19 pobjeda u posljednjih 20 nastupa te jedan remi. Ipak, Bendo je podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28) došao 29. pobjede u svojoj karijeri, a to mu je možda i posljednja.

Naime, bivši UFC-ov prvak lake kategorije, u intervjuu nakon meča, izjavio je kako mu je ovo najbitnija pobjeda u karijeri te da smo ga možda posljednji put gledali unutar kaveza. 38-godišnjak ima 40 profesionalnih mečeva iza sebe, a ususret sinoćnjoj priredbi, najavio je kako se planira pridružiti vojsci. Je li to uistinu kraj jedne velike karijere, vrijeme će pokazati. U svakom slučaju, on i Mamedov pružili su jedan izuzetno uzbudljiv meč s pregršt preokreta i sjajnih pokušaja submissiona. Teško je reći koji je borac uistinu bio bolji, no suci su odlučili da je to bio Henderson.

Što se ostalih mečeva tiče, vrijedi izdvojiti poraz Bena Parrisha. Borac koji je u devetom mjesecu privukao pažnju hrvatskih fanova, tako što je nastupio u hlačicama s crveno-bijelom šahovnicom, ipak je izgubio u svom drugom nastupu pod okriljem Bellatora. Tehničkim nokautom u prvoj rundi, porazio ga je Sullivan Cauley, kojemu je to treća pobjeda u karijeri. Parrishu je ovo drugi poraz u sedmom profesionalnom nastupu. Inače, šahovnica je i sinoć krasila njegove hlačice, ali radilo se o plavo-bijeloj kombinaciji.

Kompletne rezultate sinoćnje Bellator 273 priredbe, pročitajte pri dnu teksta.

Bellator 273 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Ryan Bader def. Valentin Moldavsky via jednoglasnom odlukom (48-47, 48-47, 48-47)

Benson Henderson def. Islam Mamedov via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Henry Corrales def. Aiden Lee via jednoglasnom odlukom (29-28, 30-27, 30-27)

Sabah Homasi def. Jaleel Willis via submission (arm-triangle choke) - R1, 01:42

Preliminarni dio priredbe:

Enrique Barzola def. Darrion Caldwell via TKO (strikes) - R3, 3:01

Chris Gonzalez def. Saad Awad via KO - R1, 0:36

Dalton Rosta def. Duane Johnson via jednoglasnom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Nikita Mikhailov def. Blaine Shutt via TKO - R1, 03:23

Lucas Brennan def. Ben Lugo via submission (arm-triangle choke) - R1, 02:27

Sullivan Cauley def. Ben Parrish via TKO - R1, 04:35

Linker
16. travanj 2024 04:06