Ostalo

Fedorov učenik protiv Cro Copovog pulena: Saznajte sve informacije o Delijinom sljedećem protivniku

Cro Cop i Ante Delija | Fedor Emelianenko i Valentin Moldavsky

 Instagram (ante Delija); Will Fox)
32-godišnji Valentin Moldavsky sljedeći je protivnik našeg trenutno najboljeg MMA borca

Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović i Fedor Emelianenko početkom 2000-ih bili su na glasu kao dva najbolja teškaša na svijetu. Dugo su fanovi MMA-a iščekivali njihov međusobni obračun unutar PRIDE-ovog ringa, dulje od očekivanog.

Tek 2005. godine Mirko i Fedor napokon su se našli na suprotnim stranama ringa. Mirko je u meč ušao nakon sedam uzastopnih pobjeda dok je Fedor jašio na valu nevjerojatnog pobjedničkog niza. Čak 18 uzastopnih pobjeda imao je Fedor prije tog legendarnog obračuna s Mirkom.

U dvoboju tada dvojice najboljih PRIDE-ovih teškaša, do pobjede je ipak došao Fedor Emelianenko. Napravio je Mirko mnoštvo problema ruskom teškašu, ali nedovoljno za uzeti pobjedu. Zasluženo je Fedor slavio jednoglasnom odlukom sudaca, a prava je šteta što je njihovo rivalstvo ostalo samo na toj jednoj međusobnoj borbi. Njihovi putevi razišli su se nakon gašenja PRIDE-a i nije im se pružila prilika za novi obračun.

Danas su obojica u borilačkim mirovinama, ali ‘‘neki novi klinci‘‘ idu putevima koje su Mirko i Fedor davno utabali. Jučer je isplivala vijest o meču između Ante Delije i Valentina Moldavskog. Hrvatski i ruski teškaš borit će se u prvom kolu ovosezonskog PFL-ovog turnira u teškoj kategoriji. Jedan je poznat kao Fedorov pulen, dok je Ante Delija svoje prve MMA korake radio u dubrovačkom Gladijatoru kod pokojnog Mare Peraka, ali dugi niz godina trenira i priprema se unutar Cro Copove dvorane.

Meč je sam po sebi interesantan jer Delija i Moldavsky jako su dobri borci i obojica s pravom ciljaju na glavnu nagradu koja iznosi jedan milijun američkih dolara. Delija je 2022. godine već osvojio ovaj turnir, dok je Valentin Moldavsky zapravo Bellatorov borac i nekadašnji privremeni prvak Bellatorove teške kategorije.

Nakon spajanja PFL-a i Bellatora, pojedini Bellatorovi teškaši odlučili su nastupati u sklopu PFL-ovog turnira, a Moldavsky je jedan od njih. No, krenimo redom.

Tko je zapravo Valentin Moldavsky? Nekoć je predstavljao Ukrajinu, danas ponosno nastupa pod ruskom zastavom

Valentin Moldavsky rođen je 6. veljače (drugi mjesec) 1992. godine u Novopskovu. Novopskov je grad u Ukrajini, točnije u Luganskoj oblasti. Oni koji prate rusku invaziju na Ukrajinu, znaju kako je Luganska oblast od samog početka rata poprište brojnih bitaka, a trenutno Rusi drže vlast nad gotovo cijelim teritorijem Luganske oblasti. Novopskov je mali gradić u toj oblasti, a prema popisu stanovništva iz 2022. godine, nešto manje od deset tisuća ljudi nastanjuje taj grad. Lako je moguće da se brojka uvelike umanjila zbog posljedica rata.

Vratimo se na Moldavskog. Valentin je dakle odrastao u Luganskoj oblasti, a uz građenje sportske karijere, važnu ulogu u njegovom životu imalo je i obrazovanje. Moldavsky je tako diplomirao na Luganskom sveučilištu unutarnjih poslova nazvanom po Eduardu Didorenku, istaknutom policijskom službeniku, profesoru i osnivaču spomenutog sveučilišta.

Kao i mnogi današnji MMA borci s područja Rusije i okolice, Moldavsky je prve borilačke korake radio trenirajući sambo, konkretnije, combat sambo. Moldavsky je u dobi od 17 godina započeo s combat sambom, a 2013. godine osvojio je sedmo mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu i drugo mjesto na Prvenstvu Ukrajine. Da, dobro ste pročitali, Valentin Moldavsky prve sportske nastupe bilježio je pod ukrajinskom zastavom.

2014. godine Moldavsky je osvojio europsku broncu na EP-u u Bukureštu, a ta bronca također je došla dok je nastupao za Ukrajinu. Nakon jedne od brojnih kriza na teritoriju Luganske oblasti, Moldavsky je preselio u Rusiju i pridružio se njihovoj nacionalnoj vrsti. Uz combat sambo, Moldavsky se okrenuo i MMA vodama gdje je odmah počeo bilježiti vrhunske rezultate.

2014. godine osvojio je Ruski amaterski MMA kup i Europsko prvenstvo. Na Kupu Rusije Moldavsky se borio se nekim poznatim imenima među kojima se ističe Mikhail Ragozin (22-6-0), renomirani ruski borac koji dugi niz godina nastupa pod okriljem RCC organizacije.

Godinu dana kasnije Moldavsky je došao do srebra na Ruskom Amatarskom MMA prvenstvu. U finalu je izgubio od Magomeda Ankalaeva, danas ponajboljeg poluteškaša na svijetu.

Iste godine Moldavsky se otisnuo u profesionalce, a u profesionalnom MMA debiju svladao je Karena Karapetyana ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Dobrim nastupima na amaterskim turnirima i pobjedom u profesionalnom debiju, Moldavsky je privukao interes Fedora Emelianenka.

Veliki Fedor tražio je pojačanje za svoj tim, a Magomed Ankalaev bio je njegov prvi ‘‘pick‘‘. Međutim, Ankalaev je u dogovoru sa svojim trenerom Shamilom Alibatyrovim odlučio nastaviti graditi amatersku karijeru i htio je krenuti nekim drugim stopama od onih koje je zamislio Fedor. Tada se Fedor okrenuo Moldavskom, a Valentin nije propustio priliku priključiti se timu jednog od najvećih boraca svih vremena.

Još od 2015. godine Valentin Moldavsky trenira uz Fedora i jedan je od najpoznatijih Fedorovih pulena. Upravo je Fedor odveo Moldavskog u Japan gdje je Moldavsky već u drugom profesionalnom nastupu dobio priliku boriti se na Rizinovom eventu.

Moldavsky je porazio Yutu Uchidu u meču koji je odredio zamjenskog borca za Rizinov Grand Prix. Nije Moldavsky tada dobio priliku nastupiti na turniru, ali godinu dana kasnije pojavio se na Rizinovom Grand Prixu. Prošao je Moldavsky prve dvije faze turnira porazivši Karla Albrektssona i Szymona Bajora, a zatim je uslijedilo polufinale turnira. Amir Aliakbari na jednoj strani ringa, Valentin Moldavsky na drugoj strani ringa.

Mirko Filipović pomno je pratio taj meč, jer pobjednik tog meča trebao se boriti protiv ‘‘Cro Copa‘‘ u finalu Grand Prixa. Amir Aliakbari na koncu je slavio podijeljenom sudačkom odlukom u meču na dvije runde. Hrvanje, ali i fizikalije Aliakbarija bili su presudni čimbenici u ovom meču. Moldavski se na turniru pojavio sa 102 kilograma, čak 14 kilograma lakši od Aliakbarija. Bio je to ‘‘openweight‘‘ turnir i Moldavsky je odavao dojam poluteškaša, dok je Aliakbari klasični teškaš.

Tako je Moldavsky ostao na korak do borbe s Mirkom ‘‘Cro Copom‘‘ Filipovićem, kasnijim osvajačem Rizinovog Grand Prixa. Nakon poraza od Aliakbarija, Moldavsky je potpisao ugovor s Bellatorom.

Unutar Bellatora bilježio je fantastične rezultate. Pet pobjeda u prvih pet nastupa upisao je Moldavsky, a između ostalih porazio je Lintona Vassella i Royja Nelsona. Izborio je Fedorov pulen borbu za privremenog prvaka teške kategorije, a Timothy Johnson stajao mu je na putu ka pojasu.

Porazio je Moldavsky i bivšeg UFC-ovog teškaša, a pola godine kasnije uslijedio je meč protiv Ryana Badera za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji. Pet napetih i tijesnih rundi odradili su Moldavsky i Bader, ali pobjeda je ipak otišla u redove Ryana Badera. Zanimljivo da je sedam medijskih predstavnika bodovalo meč u korist Moldavskog, dok su četvorica vidjeli Badera kao pobjednika. Kako god, bio je to jako tijesan meč i suci nisu imali lak posao.

Karijera Valentina Moldavskog s tim porazom krenula je blago silaznom putanjom. Meč protiv Stevea Mowryja završio je nakon samo 54 sekunde, a pobjednika nije bilo. Došlo je do uboda u oko, a krivac je bio Valentin Moldavsky. Mowry nije mogao nastaviti s borbom i meč je završen ‘‘no contestom‘‘.

Revanš između Mowryja i Moldavskog dogodio se u 11. mjesecu prošle godine, ali prije toga priliku za revanš dobio je Linton Vassell. Moldavsky je porazio Vassella još 2019. godine, ali 40-godišnji engleski teškaš osvetio se prošle godine nokautiravši Moldavskog u prvoj rundi.

Dva poraza i ‘‘no contest‘‘ zaredao je Moldavsky, a pobjedama se vratio u revanšu s Mowryjem. Moldavsky je taj meč dobio jednoglasnom odlukom sudaca.

Koliko je dobar ovaj Fedorov pulen?

‘‘Jednoglasna odluka sudaca‘‘. Nekoliko puta spomenuli smo kako je Moldavsky na taj način porazio svoje protivnike. Radi se o najčešćoj metodi kojom ovaj Fedorov učenik pobjeđuje u svojim mečevima.

Čak osam do ukupno 12 svojih pobjeda Moldavsky je upisao na bodove. Svaka od tih pobjeda na bodove došla je jednoglasnom odlukom sudaca. Ernest James jedini je borac kojeg je Moldavsky porazio nokautom, a prve tri pobjede u karijeri Valentin je ostvario prisiljavanjem protivnika na predaju. Još od sedmog mjeseca 2018. godine, Moldavsky ne zna za pobjedu prekidom.

Novinar MMA Junkieja Dan Tom u jednoj od svojih analiza, napisao je kako Moldavsky ‘‘jedva može završiti sendvič‘‘. Možda je pretjerano reći nešto takvo za borca na tako visokoj razini, ali Valentin Moldavsky jednostavno nije finišer.

‘‘Jack of all trades, master of none‘‘ (‘Vješt u svim zanatima, ali niti u jednom majstor‘), uzrečica je koja jako dobro pristaje Valentinu Moldavskom. 32-godišnji Rus uistinu je potkovan u svim segmentima MMA-a i nebitno gdje se borba odvija, Moldavsky se dobro snalazi. Međutim, teško je pronaći segment gdje možemo reći da je Moldavsky elitni borac.

Njegovo hrvanje je dobro, ali daleko od razine na kojoj ‘‘operira‘‘ naš Ante Delija. Boks Valentina Moldavskog poprilično je fundamentalan. Moldavski može marljivo skupljati bodove na temelju dobrog rada nogu i svoje brzine, ali jako teško će nokautirati protivnika u razmjenama na nogama.

Kad je u pitanju obrana u stojci, Moldavsky ima značajnih problema s agresivnim borcima koji ga tjeraju da se kreće unatrag. Ryan Bader uzdrmao ga je na samom početku meča, a Linton Vassell nokautirao ga je u prvoj rundi.

Moldavsky preferira mečeve u kojima on diktira tempo, a taj tempo jako je spor. Veliku većinu svojih pobjeda Valentin upisuje kontrolirajući protivnike u klinču uz ogradu kaveza. Desni ‘‘underhook‘‘ osnova je njegove kontrole, a jako lijepo Moldavsky koristi i glavu kako bi kontrolirao protivnike uz ogradu kaveza.

Klasična hrvačka rušenja nisu zapravo dio njegovog repertoara. Moldavsky je opasan s raznoraznim ‘‘tripovima‘‘ i ‘‘body lockovima‘‘ dok kontrolira protivnike u klinču. Njegove vještine u parteru dobre su, ali daleko od spektakularnih. Krase ga brza tranzicija i dobri ‘‘scrambleovi‘‘, ali kontrola iz gornje pozicije često nje na zavidnoj razini.

Fizikalije Valentina Moldavskog nose određene prednosti i mane. Valentin je brz, kreće se poput borca poluteške ili srednje kategorije, kako na nogama, tako i tijekom tranzicija u parteru. Kondicijski je također na dobroj razini, posebno ako se radi o mečevima na tri runde.

Međutim, Moldavsky u svoje mečeve najčešće ulazi sa 106-108 kilograma. U današnje vrijeme, to je kilaža jednog poluteškaša, dok pravi teškaši nerijetko teže od 113-114 kg pa naviše. Naš Ante Delija zna varirati sa svojom kilažom, ali uoči posljednjeg meča težio je 113,9 kilograma. Delija će definitivno imati prednost u fizičkoj snazi.

Valentin Moldavsky borac je sličnog stila kao Vadim Nemkov, ali osjetno lošija verzija. Vadim Nemkov i Moldavsky godinama zajedno treniraju, obojica imaju podlogu u combat sambu, ali Nemkov je puno bolje translatirao svoje vještine u MMA kavez. Osjetno je Nemkov konkretniji u svemu što radi unutar kaveza, dok Valentin Moldavsky premalo riskira, voli sporiji tempo i igru na sigurno.

Ante Delija ima sve što mu treba za poraziti Valentina Moldavskog

Da ne bude zabune, Valentin Moldavsky jako je dobar i opasan borac. Radi se o dvostrukom svjetskom prvaku u combat sambu (pod ruskom zastavom), a 2018. godine okitio se i europskim zlatom. Godinama radi s Fedorom Emelianenkom, Vadimom Nemkovim i ostalim vrhunskim borcima tog tima.

Međutim, Valentin Moldavsky nije nepremostiva prepreku za Antu Delija. Delija je tijekom karijere dijelio kavez s borcima njegove kvalitete, a neke od njih je i porazio.

Uz sve to, dojam je kako je Ante zapravo ušao u svoj ‘‘prime‘‘, a sigurno je osjetno napredovao i trenirajući u dvorani Toma Aspinalla. Na kraju krajeva, Ante Delija odaje dojam puno srčanijeg i hrabrijeg borca, a te karakteristike nerijetko nadjačaju tehničko-taktički segment, iako Delija apsolutno ne zaostaje niti u tim segmentima.

Moldavsky je s Fedorom od 2015. godine, Delija usko surađuje s Cro Copom od 2016. godine. Obojica su dugi niz godina kod nekadašnjih rivala, a nadamo se kako 4. travnja (četvrti mjesec) pobjeda neće otići na rusku stranu.

Linker
27. travanj 2024 05:00