Ostalo

Godine su samo broj za Yoela Romera: 46-godišnji ‘Soldier of God‘ porazio je Thiaga Santosa

Yoel Romero

 Marcus Stevens/Zuma Press/Profimedia
Neuništivi Kubanac dokazao je kako i dalje može pružati itekako dobar nastup

Yoel Romero (16-7-0) ‘‘čudo‘‘ je prirode. 46-godišnji Kubanac i dalje nastupa na jako visokoj razini, a danas je upisao 16. pobjedu u svojoj profesionalnoj MMA karijeri. Jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28) Romero je porazio Thiaga Santosa, također prekaljenog UFC-ovog veterana.

Romero i Santos nekoć su nastupali u UFC-ovoj srednjoj kategoriji, ali nikada se nisu borili pod okriljem najveće svjetske MMA organizacije. Tek nakon napuštanja UFC-a, Santos i Romero dobili su priliku odmjeriti snage unutar kaveza.

Zajednički event PFL-a i Bellatora pružio im je priliku da ukrste rukavice. Romero je ušao u ovaj meč kao predstavnik Bellatora, dok je Santos branio boje PFL-a. Nakon što je A.J. McKee (Bellator) ranije ove večeri porazio Clayja Collarda (PFL), Romero je donio još jednu pobjedu Bellatoru.

Bio je ovo interesantan meč, ali tekao je poprilično očekivano ako uzmemo u obzir stilove ovih boraca. Neki su možda očekivali više akcije ili spektakularni nokaut, jer ipak smo u kavezu gledali dva strašno moćna udarača. Nismo vidjeli nokaut, ali kad god su Romero i Santos u kavezu, konstantno se osjeti određena ‘‘napetost‘‘ u zraku i mogućnost nokauta postojana je u svakoj sekundi njihovih mečeva.

Svaki zamah Romera i Santosa podizao je razinu uzbuđenja među fanovima, ali oni najjači udarci nisu pronalazili metu. Međutim, Romero je odradio taktički vrlo kvalitetan i staložen meč.

‘‘Inside calf kickovima‘‘ radio je velike probleme Thiagu Santosu. Svjestan je Romero da je Santos imao velike probleme s ozljedama koljena i znao je da su ‘‘leg kickovi‘‘ oružje koje mora koristiti u ovom meču. Romero je ‘‘leg kickovima‘‘ tjerao Santosa da mijenja gard, usporio je njegove kretnje i činio ga je nervoznim.

Plasirao je Romero nekoliko dobrih ‘‘kickova‘‘ i u tijelo svog protivnika i veći dio meča kontrolirao je tempo i akciju unutar kaveza. Thiago Santos prezentirao je srčanost i čvrstoću, ali te karakteristike nikada nisu niti bile upitne kad je Santos u pitanju. No, Santos je po tko zna koji put odradio previše pasivan meč, nije ‘‘pustio kočnicu‘‘ i Romero je sasvim zasluženo došao do pobjede.

Yoel će krajem četvrtog mjeseca (30.4.) napuniti 47 godina, ali godine su samo broj za ovog fantastičnog Kubanca. Njegova fizička sprema i dalje je besprijekorna, a Romero sasvim dobro izgleda unutar kaveza.

40-godišnji Santos također je u poznim godinama i on bi mogao ozbiljno početi razmišljati o umirovljenju. ‘‘Maretti‘‘ je ovo šesti poraz u posljednjih osam nastupa. Izgubio je Santos zapravo sedam mečeva, ali ishod meča protiv Roba Wilkinsona preinačen je u ‘‘no contest‘‘ nakon što je Wilkinson bio pozitivan na doping. Nešto kasnije te godine i Santos je bio pozitivan na dopinškom testiranju.

Godine i ozljede sustigle su ‘‘Marettu‘‘ i možda je uistinu vrijeme da se Thiago povuče. 22 pobjede i 12 poraza upisao je u svojoj bogatoj karijeri, pružio je sjajan meč protiv Jona Jonesa u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji, ali već neko vrijeme Santos nije na svojoj pravoj razini.

Linker
20. travanj 2024 15:54