Ostalo

GSP otkrio na koje sve načine borci varaju, tvrdi da UFC treba neovisnu agenciju za anti-doping

Georges St Pierre

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
MMA legenda podijelila je svoja mišljenja i iskustva o tome na koje načine sportaši izbjegavaju razotrkivanje korištenja dopinga

U intervjuu na podcastu Thea Vona, bivši UFC prvak u dvije kategorije i legenda MMA-a, Georges St-Pierre, osvrnuo se na zabrinjavajući problem korištenja nedopuštenih sredstava u sportu. Kanadski borac izrazio je zabrinutost zbog trenutnih mjera koje se koriste u najpoznatijoj MMA promociji.

Prema GSP-u, postojeće metode testiranja nisu dovoljno sveobuhvatne da bi otkrile određene nedozvoljene supstance koje mogu pružiti značajne sportske prednosti bez promjene fizičkog izgleda borca. Otkrio je da neki sportaši koriste sredstva poput eritropoetina (EPO) koje mogu dramatično poboljšati izdržljivost bez primjetnog rasta mišića.

"Nekad to čak i ne možete fizički primijetiti jer određena sredstva, kao na primjer EPO, daju vam nevjerojatnu izdržljivost, ali ne mijenjaju vas fizički", rekao je GSP.

Bivši prvak UFC-ove velter i srednje kategorije također je komentirao nedavni prekid suradnje između UFC-a i USADA-e (Agencija za anti-doping), izražavajući nadu da će novi UFC-ov partner za borbu protiv dopinga, DFSU, biti zaista neovisan i bez potencijalnih sukoba interesa.

"Više nisu s USADA-om, ali mislim da su angažirali drugu organizaciju za provođenje testova. No, vjerujem da ako želite izbjeći korupciju, potrebno je da testove provodi tijelo odvojeno od organizacije, a ne sama organizacija. Ako borilačka organizacija ima moć nad svojim testiranjem, to je korumpirano", naglasio je GSP.

GSP-ov stav o korištenju nedopuštenih sredstava vjerojatno je oblikovan njegovim vlastitim iskustvima borbe protiv protivnika koji su bili pozitivni na zabranjene supstance. Jedan takav primjer je bivši UFC prvak u lakoj kategoriji, Sean Sherk, koji se suočio s GSP-om i kasnije bio pozitivan na nandrolon. Iako nije poznato je li Sherk bio pod utjecajem nedozvoljenog sredstva tijekom njihove borbe, Kanađanin ga je uspio pobijediti tehničkim nokautom.

GSP tvrdi da neki varaju odlaskom na daleki put, na određenu destinaciju koja nije lako dostupna pa je anti-doping agencijama preskupo tamo slati svoje ljude i opremu kako bi proveli testiranje.

MMA velikan je rekao da neki drugi pak varaju putem sponzorstva kako bi unaprijed imali pripremljenu izliku. Ako određena kompanija za suplementaciju sponzorira borca i tom borcu pronađu nedozvoljeno sredstvo u organizmu, jednostavno će prebaciti odgovornost na kompaniju koja je napravila ‘‘pogrešku‘‘ pri proizvodnji suplementa.

‘‘Oh, to nije moja krivica! Kriva je kompanija koja me sponzorira!‘‘, rekao je GSP. ‘‘To se događa i na Olimpijskim igrama. Gdje ima novca, bit će i korupcije. Nemoguće ih je sve uloviti jer će tehnologija za varanje uvijek biti jedan korak ispred tehnologije za uhvatiti varalice‘‘, zaključio je.

Linker
07. rujan 2024 17:49