Ostalo

‘Ja sam bio najbolji, sada je to Islam, a Usman je sljedeći‘: Khabibov rođak Usman i dalje je neporažen!

Usman Nurmagomedov

 Image of Sport/ddp USA/Profimedia
Usman Nurmagomedov uspješno je upisao prvu obranu Bellatorovog pojasa u lakoj kategoriji

Ranije danas pisali smo kako je UFC-ov sinoćnji event ostao pomalo u sjeni FNC 19 eventa, a što tek reći za Bellator Champions Series 4 event koji se također održao sinoć?

San Diego ugostio je ovaj event kojem jednostavno nismo mogli pridavati previše pažnje zbog svih zanimljivosti koje smo pratili u sklopu FNC 19 eventa, ali rezultata se ipak moramo dotaknuti.

Glavna borba večeri ovog eventa ponudila je okršaj koji Bellatorovi fanovi jako dugo iščekuju. Usman Nurmagomedov (18-0-0) i Alexandr Shabliy (24-4-0) konačno su odmjerili snage unutar kaveza. Ovaj dvojac boraca pod ruskom zastavom trebali smo gledati u prošlogodišnjem finalu Bellatorovog Grand Prixa u lakoj kategoriji, ali finale tog turnira nikada se nije održalo.

Usman Nurmagomedov nedugo nakon pobjede nad Brentom Primusom u polufinalu turnira bio je pozitivan na doping i onemogućen mu je nastup u finalu. Naknadnom istragom utvrđeno je kako je Usman nenamjerno unosio nedozvoljenu supstancu putem lijeka koji mu je propisan od strane liječnika te mu je izrečena skraćena suspenzija u trajanju šest mjeseci.

Meč između Usmana Nurmagomedova i Shabliyja trebao se održati u petom mjesecu ove godine nakon što je Usmanu istekla suspenzija, ali Usman se ozlijedio tijekom priprema i morao je otkazati nastup. Konačno, Shabliy i Nurmagomedov u kavezu su se našli sinoć, a mnoge je zanimalo kako će se neporažen Usman snaći s borcem koji je slavio u posljednjih devet uzastopnih nastupa.

No, Usman Nurmagomedov jednostavno je predobar za Bellator i bez većih problema obranio je titulu prvaka. Jednoglasnom odlukom sudaca (50-45, 49-46 x2) Nurmagomedov je porazio Shabliyja kojem je ovo prvi poraz nakon gotovo osam godina.

Usman Nurmagomedov sjajno je razradio taktiku sa svojim timom i prezentirao je visoku razine taktičke discipline. Lijepo je Khabibov rođak miksao hrvanje i stojku, konstantno navodeći Shabliyja na pogađanje i nedoumice. Dok se borba odvijala na nogama, Usman Nurmagomedov većinu posla obavljao bi učestalim "kickovima" kojima je radio štetu na nogama svog protivnika, a u četvrtoj rundi blago je uzdrmao Shabliyja "high kickom". Shabliy je u navratima dobro parirao, pokušavao je što bolje neutralizirati najjača oružja Usmana Nurmagomedova, ali Usman je rutinski osvajao runde i zasluženo došao do pobjede.

Nedugo nakon proglašenja pobjednika, priliku za obratiti se publici dobio je i Khabib Nurmagomedov, rođak aktualnog Bellatorovog prvaka lake kategorije.

"Mislim da je Usman u ovom trenutku jedan od najboljih boraca lake kategorije na svijetu. Ja sam nekoć prije bio najbolji, sada je to naš brat Islam (Makhachev), a Usman je sljedeći. Ovo je dinastija.", poručio je Khabib nakon još jedne velike pobjede od strane borca koji dolaze iz borilačke škole pokojnog Abdulmanapa Nurmagomedova.

Nevjerojatna je količina boraca koju je odgojio i obučio Khabibov otac, a danas ubiru plodove svog tog napornog rada. Usman Nurmagomedov borac je koji bi u UFC-u mogao konkurirati za sam vrh i vjerujemo kako se velik dio MMA fanova nada skorašnjem prelasku ovog 26-godišnjaka pod okrilje UFC-a.

Od ostalih mečeva sa sinoć održanog Bellator Champions Series 4 eventa izdvojit ćemo pobjede Aarona Jefferyja i Lorenza Larkina. Jeffery (15-5-0) je ranije ove godine poražen od strane Fabiana Edwardsa u meču koji ga je mogao odvesti do napada na pojas, ali brzo se Jeffery vratio pobjedama. Sinoć je jednoglasnom odlukom sudaca svladao veterana Douglasa Limu (33-12-0) koji je u očitom padu svojih performansi. Lima je u posljednjih šest mečeva čak pet puta poražen, a svojim porazom upotpunio je "crni vikend" za brazilske veterane. Gilbert Burns i Jessica Andrade poraženi su na UFC-ovom eventu, a Lima je poraz upisao pod okriljem Bellatora. Vrijeme uzima danak, a kod 36-godišnjeg Silve problem je i "kilometraža", odnosno činjenica da iza sebe ima čak 45 profesionalnih nastupa.

"Co-main event" ove priredbe ponudio je novi nastup Lorenza Larkina (27-8-0). Borac kojeg također možemo svrstati u kategoriju veterana na uvjerljiv način porazio je Gruzijca Levana Chokhelija (13-3-0). Nešto manje od dvije minute trebao je 38-godišnji "The Monsoon" za nokautirati deset godina mlađeg Chokhelija. Gruzijac je ušao u ovaj meč nakon tri uzastopne pobjede, nadao se najvećoj pobjedi u dosadašnjoj kvaliteti, ali očito još uvijek ne posjeduje kvalitetu za skidanje skalpova borcima "starim liscima" poput Larkina.

Larkin je u Bellatoru još od 2017. godine nakon što je napustio UFC. Lorenz je otišao iz UFC s dvije uzastopne pobjede i to nad Jorgeom Masvidalom i Neilom Magnyjem. Bellator mu je dao primamljiviju ponudu, ali njegova karijera u Bellatoru nije dobro započela. Douglas Lima i Paul Daley porazili su ga u prva dva nastupa, ali Larkin je nakon toga počeo proživljavati "drugu mladost".

Osam pobjeda i tijesni poraz od Andreyja Koreshkova učinak je Lorenza Larkina nakon dva uvodna poraza u Bellatoru. Trenutno je u nizu od dvije uzastopne pobjede i daleko je od borca kojeg bi se nazivalo "starim željezom". Uvijek atraktivan i opasan sigurno može poslužiti Bellatoru barem još nekoliko godina.

Kompletne rezultate ove priredbe pročitajte u nastavku članka.

Bellator Champions Series 4 - rezultati eventa:

Usman Nurmagomedov def. Alexandr Shabliy via jednoglasnom odlukom sudaca (50-45, 49-46, 49-46)

Lorenz Larkin def. Levan Chokheli via TKO - R1, 1:53

Aaron Jeffery def. Douglas Lima via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Sumiko Inaba def. Mackenzie Stiller via TKO - Round 2, 4:25

Jora Ayvazyan def. Yancy Medeiros via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Jordan Newman def. Imamshafi Aliev via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Masayuki Kikuiri def. Herman Terrado via TKO (body kick) - Round 3, 2:54

Bryce Meredith def. John MaCalolooy via submission (RNC) - R1, 3:15

Josh Hokit def. Sean Rose via submission (poluga na ruci) - R1, 4:58

Ashley Thiner def. Aysia Cortez via TKO - R2, 3:11

Linker
13. rujan 2024 08:23