Ostalo

Jesu li Bellatorovi borci uistinu toliko bolji od PFL-ovih? Kladionice ih vide kao velike favorite u večerašnjim mečevima

Renan Ferreira i Ryan Bader

 Screenshot (youtube, Pfl)
PFL vs. Bellator event nudi nekoliko mečeva u kojima će snage odmjeriti ponajbolji borci dvaju velikih MMA organizacija

KSW Epic event večeras će biti u središtu naše pažnje zbog novih nastupa Ivana Erslana i Darka Stošića, ali pažnju definitivno zaslužuje event koji zajedničkim snagama organiziraju PFL i Bellator.

Drugom polovicom 11. mjeseca prošle godine, PFL je kupio Bellator MMA organizaciju i najavili su pohod na čelo MMA tržišta. Ambiciozni vlasnici PFL-a žele konkurirati UFC-u, a kupnjom Bellatora drastično su obogatili svoj roster.

Obje organizacije nastavit će s radom kao do sada. Bellator će organizirati svoje evente, dok će PFL i ove sezone ponuditi turnirski format u nekoliko težinskih kategorija. Ono što im donosi zajednička suradnja, jest mogućnost da PFL iskoristi Bellatorove borce u svom turnirskom formatu, a povremeno ćemo gledati evente na kojima su upareni najbolji PFL-ovi i Bellatorovi borci.

Prvi takav event na rasporedu je upravo danas (24.2.). Kingdom Arena u Rijadu (Saudijska Arabija) ugostit će event PFL vs. Bellator, a priredba je dobila svojevrsni naziv ‘‘Seize the Throne‘‘ (‘Zauzmi prijestolje‘).

Zamisao je bila da se na priredbi bore Bellatorovi prvaci protiv PFL-ovih osvajača prošlosezonskog izdanja turnira. Raznorazna neplanirana otkazivanja donekle su uništila planove organizatora, ali nekoliko prvaka ipak su uspjeli upariti.

Tako ćemo u glavnoj borbi večeri gledati okršaj između Renana Ferreire (12-3-0) i Ryana Badera (31-7-0). Ferreira je prošle godine osvojio PFL-ov turnir u teškoj kategoriji, ali u prilog mu je išla činjenica da je Ante Delija odradio samo jedan nastup zbog ozljede, dok su Bruno Cappelozza i Rizvan Kuniev ranije eliminirani zbog pada na doping testu. No, ne treba umanjivati Ferreirin uspjeh. Brazilac nadimka ‘‘Problema‘‘ predstavlja problem za bilo kojeg borca na svijetu.

Radi se o gorostasu visokom 203 centimetra, a njegov raspon ruku iznosi zastrašujućih 216 centimetara. Ferreira je 10 od ukupno 12 svojih pobjeda upisao nokautom i jedan udarac nerijetko je dovoljan da dođe do pobjede.

Ryan Bader s druge strane legendarni je Bellatorov veteran, ali i nekadašnji UFC-ov top 5 borac u poluteškoj kategoriji. Bader nikada nije uspio doći do UFC-ove titule prvaka, ali zato je u Bellatoru osvajao pojas u dvije različite kategorije (poluteška i teška). Aktualni je prvak teške kategorije, puno je iskusniji od Renana Ferreire, ali godine (40) i potrošenost mogli bi predstavljati problem za Badera. Naravno, tu je i ogromna razlika u fizikalijama. Bader je 15 centimetara niži od Ferreire, a njegov ‘‘reach‘‘ čak je 28 centimetara kraći od Renanovog. Brazilac je na vaganju bio 14,5 kilograma teži od Badera.

Sučeljavanje odaje dojam kao da se ne radi o borcima iz iste težinske kategorije, ali Badera se ne može unaprijed otpisati. Renan Ferreira borac je koji ima velikih problema s kvalitetnim hrvačima i ‘‘grapplerima‘‘, a Bader je upravo to, odličan hrvač i parteraš.

Prema mišljenju kladionica, odnosno ‘‘bookmakera‘‘, čeka nas izjednačen i neizvjesan meč. Renan Ferreira blagi je favorit i koeficijent na njegovu pobjedu kreće se od 1,70 do 1,75, dok koeficijent na Baderovu pobjedu varira od 2,05 do 2,20.

Kladionice jako favoriziraju Bellatorove predstavnike

Tu dolazimo do glavnog dijela ove priče. Naime, sudeći prema koeficijentima koje su postavile kladionice, Bellatorovi borci (prvaci) osjetno su kvalitetniji od onoga što PFL ima za ponuditi.

Sunaslovna borba večeri nudi nam okršaj između Johnnyja Eblena (14-0) i Impe Kasanganayja (15-3-0). Eblen je Bellatorov prvak srednje kategorije (-84 kg), dok je Impa prošle godine osvojio PFL-ov turnir u poluteškoj kategoriji (-93 kg). Dakle, u ovom ‘‘matchupu‘‘ imamo dvojicu prvaka, ali favorit je više nego jasan, a to je Johnny Eblen.

Koeficijent na Eblenovu pobjedu iznosi 1,25, dok koeficijenti na pobjedu Kasanganay kreću od 3,65, a idu sve do 4,10. Impa je nekoć bio UFC-ov borac srednje kategorije (2-2 omjer unutar UFC-a), ali unatoč svemu, Eblen je ogroman favorit.

Sličnu priču nudi i većina ostalih uparivanja u kojima će snage odmjeriti Bellatorovi i PFL-ovi borci. Jason Jackson (17-4-0), Bellatorov prvak velter kategorije borit će se protiv Rayja Coopera III (25-9-1). Istina, Cooper nije aktualni osvajač PFL-ovog turnira, ali dvaput u karijeri otišao je skroz do kraja i osvajao je milijunsku nagradu. Cooper unutar PFL-a ima 12 pobjeda, četiri poraza i jedan remi, dok Jacksonov ‘‘score‘‘ u Bellatoru iznosi 8-1-0. Što kažu ‘‘bookmakeri‘‘?

1,15 u prosjeku iznosi koeficijent na pobjedu Bellatorovog prvaka Jacksona, dok je koeficijent na Cooperovu pobjedu u gotovo svim kladionicama veći od 5,00.

Vadim Nemkov (17-2-0), Bellatorov donedavni prvak poluteške kategorije odlučio je napustiti polutešku kategoriju, kao i titulu prvaka. Ruski borac prelazi među teškaše, ali s obzirom da Bellator još nema novog prvaka poluteške kategorije, Nemkova možemo promatrati kao prvaka.

31-godišnji Vadim večeras će se boriti protiv Brune Cappelozze (15-6-0), odličnog brazilskog nokautera kojeg jako dobro pamtimo po dvama mečevima s našim Antom Delijom. Cappelozza je na našu žalost slavio u oba meča, a 2021. godine osvojio je PFL-ov turnir u teškoj kategoriji. 2022. godine nije ponovio taj uspjeh, dok ga je 2023. godine pad na doping testu spriječio da postigne zapaženiji rezultat.

14 od ukupno 15 pobjeda u karijeri Cappelozza je upisao nokautom. Brzina njegovih ruku zastrašujuća je za jednog teškaša, a Brazilac posjeduje još nekolicinu jakih aduta. Odlično se kreće, fizički i kondicijski jako dobro je pripremljen, a njegova obrana rušenja konstantno napreduje. No, od 3,85 pa sve do 4,40 iznose koeficijenti na njegovu pobjedu u meču protiv Nemkova. Rus je ogroman favorit (1,20-1,30) i tu imamo još jednu situaciju gdje ‘‘bookmakeri‘‘ Bellatorovog borca smatraju znatno boljim od onog kojeg nudi PFL.

Clay Collard (24-11-0, 1 NC) i A.J. McKee također su dio priče u kojoj su upareni borci dvaju velikih organizacija. Clay Collard još od 2021. godine dio je PFL-a, a nekadašnji UFC-ov borac bilježi dobre rezultate u PFL-u. U svojoj debitantskoj sezoni dogurao je do polufinala turnira, a prošle godine poražen je u samom finalu. Bolji od njega bio je Olivier Aubin-Mercier nakon pet rundi iscrpljujuće borbe.

A.J. McKee (21-1-0) ponajveća je Bellatorova zvijezda, ali i ponajbolji borac na njihovom rosteru. Sjajni američki borac bivši je Bellatorov prvak perolake kategorije (-66 kg), ali već neko vrijeme nastupa u lakoj kategoriji (-70 kg). McKee je poražen samo jedanput u dosadašnjoj karijeri, a bolji od njega bio je Patricio ‘‘Pitbull‘‘ Freire. Bio je to revanš ove dvojice boraca, a u prvom meču McKee je slavio ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi.

Vjerojatno već pogađate, A.J. McKee ogroman je favorit u meču protiv Clayja Collarda. Naravno, u pravu ste. Od 1,30 do 1,35 kreću se koeficijenti na slavlje McKeeja, dok je Collard velik autsajder (3,20-3,60).

Puno izjednačeniju situaciju imamo u meču između Thiaga Santosa (22-11-0) i Yoela Romera (15-7-0). Dvojica UFC-ovih veterana i nekadašnji izazivači za titule prvaka u UFC-u, danas su članovi Bellatora i PFL-a. Thiago Santos unutar PFL-a upisao je jedan poraz koji je kasnije preinačen u ‘‘no contest‘‘ nakon što su on i njegov protivnik Rob Wilkinson bili pozitivni na doping.

Yoel Romero odradio je četiri nastupa u Bellatoru, a uspjeh je polovičan. Dvije pobjede i dva poraza njegov su dosadašnji učinak, a sredinom prošle godine borio se za pojas u poluteškoj kategoriji. Vadim Nemkov porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca.

Niti jedan od ove dvojice boraca nije u ulozi prvaka i kladionice nisu najsigurnije tko zaslužuje ulogu favorita. Mnoštvo stranih kladionica ima ujednačen koeficijent na pobjedu Romera ili Santosa (1,88 - 1,88), dok je u pojedinim kladionicama Romero blagi favorit (1,89 - 1,93). Vjerojatno najizjednačeniji meč na cijelom ‘‘fight cardu‘‘.

Jesu li Bellatorovi borci uistinu toliko bolji?

Uvodni dio priredbe nudi još pet mečeva. Jedan meč zapravo je amaterski, zatim imamo Aarona Pica i Henryja Corralesa gdje su obojica Bellatorovi borci, a čekaju nas i novi nastupi Biaggija Ali Walsha (vs. Emmanuel Palacio), Claresse Shields (vs. Kelsey DeSantis) i Abdullaha Al-Qahtanija (vs. Edukondala Rao).

No, glavno je pitanje: jesu li Bellatorovi borci uistinu toliko bolji od PFL-ovih? Činjenica je da PFL ima nešto nezahvalniju situaciju kad su u pitanju prvaci koje imaju za ponuditi.

Turnirski format nudi raznorazna iznenađenja i nerijetko nesretne okolnosti zaustave glavne favorite u pohodu na titulu prvaka. Ante Delija prošle godine uspio je odraditi samo jedan nastup i to nije bilo dovoljno za plasman u polufinale.

Dogodio se i taj doping skandal gdje su borci poput Roba Wilkinsona, Brune Cappelozze, Thiaga Santosa itd. padali na doping, a lako je moguće da bi netko od njih osvojio prošlosezonsko izdanje turnira.

Neki prošlogodišnji prvaci poput Jesusa Pineda i Magomeda Magomedkerimova otkazali su svoje nastupe na ovom eventu, a ozljede su ih spriječile da se okušaju s Bellatorovim prvacima.

Dakle, PFL u idealnim okolnostima može ponuditi bolje borce od onih koje će ponuditi večeras, ali i ovo što nude pripada samom vrhu njihovih kategorija, a razlika je ogromna. Možda se kladionice varaju, saznat ćemo večeras.

Event se održava u odličnom terminu, ali do prijenosa se jako teško dolazi

Ranije smo spomenuli da se priredba održava u Saudijskoj Arabiji, što je mnoge od vas vjerojatno obradovalo. Eventi u Saudijskoj Arabiji održavaju se u terminima koji odgovaraju europskoj publici. Event počinje u 18:30h, dok ‘‘main card‘‘ starta u 21:00h.

Nažalost, niti jedna domaća TV kuća u svom TV rasporedu nije navela prijenos ovog eventa. ESPN+ ima ekskluzivna prava na prijenos i mnogi fanovi iz naše regije vjerojatno će ostati zakinuti za gledanje ovog eventa.

Kompletan popis borbi možete pronaći OVDJE.

Linker
17. travanj 2024 04:25