Ostalo

‘Soccer kickovi‘, skakanje po glavi i brutalni udarci koljenom; Upoznajte PRIDE-ova pravila po kojima će se boriti Darko Stošić

Shogun Rua vs. Kanehara (gore lijevo | Randleman vs. Yamamoto (dolje lijevo) | Cro Cop vs. Waterman (desno)

 Screenshot (youtube; Ufc Fight Pass)
Srpski teškaš imat će priliku osjetiti pravilima po kojima se nekoć borio Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović

Darko Stošić večeras će biti dio KSW Epic eventa koji će se održati u poljskim Gliwicama. KSW Epic poseban je event koji KSW organizira povodom 20 godina od održavanja svog prvog eventa. Sve informacije o KSW Epic eventu možete pročitati u našoj detaljnoj najavi kojoj pristupate klikom na LINK.

Matheus Scheffel (17-10-0) ime je Stošićevog večerašnjeg protivnika. 31-godišnji brazilski teškaš posljednje dvije godine nastupao je pod okriljem PFL-a. 2022. godine dogurao je sve do finala turnira. Do glavne nagrade nije mogao, jer na suprotnoj strani kaveza našao se Ante Delija. Nakon što je nokautirao Scheffela u prvom kolu tog turnira, Delija je nokaut ponovio i u finalu. Jedina razlika jest runda u kojoj je došlo do nokauta. Prvo kolo završilo je u drugoj rundi, dok je Delija u finalu nokautirao Scheffela već u prvoj rundi dvoboja.

Scheffel je unutar PFL-a odradio ukupno šest mečeva. Dva puta je slavio, triput je poražen, a jedan meč okončan je ‘‘no contestom‘‘. Radi se o Scheffelovom posljednjem nastupu u PFL-u. Bruno Cappelozza nokautirao je Scheffela u četvrtom mjesecu prošle godine, ali borba je naknadno preinačena u ‘‘no contest‘‘ zbog Cappelozzinog pada na doping.

Nije Scheffel nakon toga nastupao u PFL-u i novo utočište pronašao je u KSW-u, ponajboljoj poljskoj MMA organizaciji. Odmah u debiju, KSW ga je upario s Darkom Stošićem, drugim najboljim teškašem u organizaciji.

‘‘Stole‘‘ je unutar KSW-a upisao šest pobjeda i jedan poraz, a porazio ga je samo prvak Phil De Fries. Ono što daje dodatnu zanimljivost borbi između Stošića i Scheffela jesu takozvana ‘‘PRIDE pravila‘‘. KSW je odlučio pružiti fanovima dašak legendarne japanske organizacije, ali neki mlađi fanovi možda se pitaju što zapravo predstavljaju Pride-ova pravila.

Legendarna japanska organizacija mečeve je održavala unutar ringa. Prva runda trajala je 10 minuta, dok su preostale dvije runde trajale pet minuta. Pauza između rundi trajala je dvije minute.

Borci su imali slobodu u izboru odijevanja, ali rukavice, štitnik za zube i suspenzor bili us obavezni. Nerijetko smo viđali borce u kimonu, pa čak i s maskom na licu (Dos Caras Jr., jedan od Cro Copovih protivnika).

Zanimljiv je bio i sustav bodovanja. Ukoliko bi meč došao do sudačke odluke, suci nisu bodovali meč po rundama, nego kao cjelinu. Dakle, nakon treće runde svaki od tri suca odabrao bi svog pobjednika, a pobjednik meča onaj je u čiju su korist presudila barem dva suca.

Trud uložen u pokušaje da se dođe do finiša nokautom ili submissionom bio je glavni kriterij pri određivanju protivnika, a visoko na listi kriterija nalazila se i šteta učinjena protivniku.

No, da ne ulazimo kompletno u PRIDE-ov pravilnik, zadržat ćemo se na pravilima koja su implementirana u meč između Stošića i Scheffela.

Ne, Stošić i Scheffel neće se boriti u ringu, neće nositi kimono, niti će prva runda trajati 10 minuta. Borba je ugovorena na tri runde po pet minuta, a ono što ne znamo, jest način na koji će suci bodovati meč ako dođe do sudačke odluke. KSW nije otkrio tu informaciju, ali za pretpostaviti je da će suci klasično bodovati meč po rundama.

Što je onda drukčije, što je KSW dodao od PRIDE-ovih pravila? Zapravo ne puno toga, ali dovoljno da ‘‘začine‘‘ ovaj meč. ‘‘Soccer kickovi‘‘, ‘‘stompovi‘‘ i udarci koljenom dok je protivnik na tlu dozvoljeni su u meču između Stošića i ‘‘Buffe‘‘. Laktovi su zabranjeni, jer Pride-ova pravila nisu dopuštala udarce laktovima.

Šutiranje protivničke glave nerijetko je tema rasprave među MMA fanovima

‘‘Soccer kick‘‘ ili u prijevodu, nogometni udarac, tehnika je koju smo gledali i na eventima nekadašnje FFC organizacije. Kao što sam naziv govori, radi se o udarcu koji nalikuje udarcu nogometaša dok šutira nogometnu loptu.

U MMA okvirima, radi se o brutalnoj nokaut tehnici koja je nerijetko nailazila na podijeljena mišljenja fanova. Neki smatraju da takvim udarcima nije mjesto u MMA-u, dok mnogi uživaju u brutalnosti i nokautima koji proizlaze iz te tehnike. Današnje velike organizacije ne dopuštaju borcima da plasiraju udarce nogom u glavu dok protivnik leži ili je oslonjen na koljena. PRIDE-ova pravila dopuštala su takve udarce i upravo to su udarci koje nazivamo ‘‘soccer kickovima‘‘.

Oni stariji fanovi sjećaju se kako je Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović nekoć šutirao glavu Rona Watermana, a ‘‘soccer kickom‘‘ pogodio je i Marka Colemana u završnoj sekvenci borbe. Borci koji su jako voljeli ‘‘soccer kickove‘‘ i vidno su uživali u toj tehnici, svakako su borci iz legendarnog brazilskog tima ‘‘Chute Boxe Academy‘‘.

Tu prvenstveno mislimo na Wanderleija Silvu i Mauricija ‘‘Shoguna‘‘ Ruu. Quinton ‘‘Rampage‘‘ Jackson i Ciryl Diabate vjerojatno i danas povremeno imaju noćne more zbog ‘‘soccer kickova‘‘ koje im je uputio Mauricio Rua. Wanderlei Silva također je bio nemilosrdan prema brojnim protivnicima koji bi se našli u donjoj poziciji. Posebne noćne more proživljava Hiromitsu Kanehara kojem je Rua doslovno skakao na glavu, a pogađao je i ‘‘soccer kickovima‘‘. Wanderlei Silva brutalne ‘‘stompove‘‘ prezentirao je u meču protiv Yukija Konda.

Što su ‘‘stompovi‘‘?

‘‘Stomp‘‘ ili gaženje u prijevodu na naš jezik. Radi se o tehnici u kojoj borac iz stojeće pozicije udara borca u donjoj poziciji, točnije, gazi protivnika koji se nalazi na tlu.

Mnoštvo nokauta u PRIDE-u posljedica su upravo ove tehnike, također zabranjene u UFC-u i gotovo svim današnjim MMA organizacijama. Stošić i Scheffel danas će imati dopuštenje da jedan drugome gaze i skaču po glavi, ako se nađu u prilici za nešto takvo.

Udarci koljenom dok protivnik leži na tlu

Udarci koljenima dok je protivnika na tlu tehnika je koju također ne viđamo u velikoj većini današnjih velikih MMA organizacija, osim u ONE Championshipu. Nerijetko svjedočimo čak i kontroverznim situacijama gdje se UFC-ovi borci jednom rukom oslanjaju o tlo i tako onemogućuju protivniku da ih pogađa koljenom u glavu.

Stošić i Scheffel neće se moći ‘‘spasiti‘‘ na takav način. Udarci koljenom u glavu bit će dopušteni u doslovno svim pozicijama i situacijama unutar meča. Ova tehnika može biti od velike koristi nakon ‘‘sprawla‘‘ gdje borac ključa protivnika takozvanim ‘‘headlockom‘‘, a zatim plasira udarce koljenima u glavu. Mark Coleman jako dobro se služio tom tehnikom, a Igor Vovchanchyn i Allan Goes to su saznali na teži način.

Naravno, puno prostora za ovakve udarce pružaju i situacije u parteru gdje gornji borac može veliku štetu raditi svom protivniku. Pogledajte samo što je Kevin Randleman učinio Kenichiju Yamamotu u meču koji su 2002. godine odradili na PRIDE 23 eventu.

Dakle, Stošić i Scheffel neće se u potpunosti boriti prema PRIDE-ovim pravilima, ali tri brutalne tehnike dozvoljene su u njihovom međusobnom okršaju. Postoji mogućnost da borci niti ne dođu u priliku za iskoristiti ove tehnike, ali sama činjenica da postoji mogućnost ‘‘soccer kicka‘‘, ‘‘stompa‘‘ ili udarca koljenom u bilo kojoj situaciji, čini ovaj meč osjetno uzbudljivijim.

Kompilaciju najboljih nokauta ovim tehnikama u nekadašnjem PRIDE-u pogledajte u videu kojem možete pristupiti klikom na LINK.

Linker
27. travanj 2024 07:48