Ostalo

Kevin Lee imao je zanimljivu 2022. godinu: Preobratio se na islam i Ali Abdelaziz njegov je novi menadžer

Kevin Lee

 Instagram (kevin Lee)
Bivši UFC-ov borac na prekretnici je svoje karijere

Kevin Lee nekoć je kotirao kao veliki talent UFC-ove lake kategorije, ali dojam je da mentalno nikad nije sazrio u borca zrelog za sami vrh. Varirao je Lee od sjajnih nastupa kao što je prebijanje Edsona Barboze, dominacija nad Michaelom Chiesom ili brutalni nokaut kojim je ugasio Gregora Gillespieja pa sve do blijedih izdanja kao što su ona protiv Daniela Rodrigueza, Ala Iaquinte i Rafaela Dos Anjosa.

Odradio je Lee i vrlo kompetitivne mečeve protiv Tonyja Fergusona koji je tad bio na vrhuncu svoje forme, kao i protiv Charlesa Oliveire koji je nedugo nakon pobjede nad Leejem došao do najvećih pobjeda u svojoj karijeri.

Nažalost po Kevina, nakon dva uzastopna poraza koja je upisao u mečevima protiv Oliveire i Daniela Rodrigueza, uslijedio je otkaz u UFC-u. ‘‘Motown Phenom‘‘ otpušten je u 11. mjesecu 2021. godine, a nedugo poslije potpisao je ugovor s Eagle FC-om, organizacijom koju vodi Khabib Nurmagomedov.

Lee je u Eagleu debitirao u trećem mjesecu prošle godine, a jednoglasnom odlukom porazio je Diega Sancheza. Nije to bilo izdanje kojim je Lee privukao pozitivne reakcije, jer Diego Sanchez daleko je od svojih najboljih dana i odavno je potrošen borac.

Nije Kevin nastupao nakon te pobjede nad Sanchezom, a podosta se pritajio i na društvenim mrežama. Zanimljive stvari događale su se u Kevinovom životu tijekom tog perioda.

30-godišnji Kevin Lee preobratio se i prešao je na Islam. Suradnja s Khabibom i ostalim Dagestancima očito je ostavila snažan utisak na Leeja kojem se svidjela njihova religioznost i snaga koju crpe iz vjere, te se i on sam okrenuo islamskoj vjeroispovijesti. Tu vijest podijelio je borac Umar Kunakbiev još u osmom mjesecu prošle godine.

‘‘Prihvatio sam islam. Prešao sam na islam i prihvatio sam svoj život kao musliman. To me dovelo do toga da više razgovaram i družim se s muslimanima, te da s njima formiram određenu vezu i bratstvo. Ali (Abdelaziz) netko je koga poznajem godinama. Zajedno smo trenirali i imamo uzajamno poštovanje jedan prema drugome. On ima puno veza u MMA-u, a dobio sam blagoslov svog bivšeg menadžera Marquela Martina da krenem dalje.‘‘, otkrio je Lee za ESPN.

Nije to jedina promjena koja se dogodila u Kevinovom životu. Lee je promijenio i menadžerski tim, a njegov novi menadžer je Ali Abdelaziz. Radi se o vjerojatno najpoznatijem MMA menadžeru na svijetu i jako bliskom prijatelju Khabiba Nurmagomedova. Kevinu bi suradnja s Abdelazizom mogla otvoriti povratak u UFC, ali PFL se nameće kao možda izglednija destinacija za Leeja koji se očito neće dugo zadržati u Eagle FC organizaciji.

‘‘Puno je mogućnosti u ovom sportu, a sada se otvorila velika prilika s PFL-om. Oni su upravo potpisali Jakea Paula i privlače puno pažnje izvan balona koji je UFC stvorio. Puno je prilika izvan UFC-a za mene, a ja sam jedan od najiskusnijih tipova. Ako pogledate borce koji nisu u UFC-u, teško je pronaći nekog s omjerom poput mog (19-7), a da se pritom borio s tipovima s kojima sam se ja borio i da je sličnih godina poput mene (30). Povratkom u UFC upropastio bih svoju pregovaračku poziciju koja je trenutno jako dobra za mene.‘‘, rekao je Lee za ESPN, a zatim je dodao kako ga PFL-ova nagrada od jedan milijun dolara privlači puno više nego povratak u UFC.

‘‘Donekle sam zainteresiran vratiti se u UFC, ali to bi morala biti posebna ponuda. Nije dovoljno da samo postanem UFC-ovim borcem. To sam već bio i to mi ništa ne predstavlja. Milijun dolara zvuči puno bolje. Preostalo mi je još nekoliko godina u kojima mogu loviti svoj cilj i moram se u potpunosti predati tome.‘‘, rekao je Lee.

Zanimljiv je period pred Kevinom Leejem, ali radi se o borcu koji često djeluje kao da luta i u trenutku gubi fokus. Dojam je kao da se konstantno vrti u krug. Upiše jednu sjajnu pobjedu, najavi velike stvari, zatim uslijedi jako loš nastup nakon kojeg Lee priča o tome kako treba presložiti stvari u svojoj glavi i da će se vratiti jači. Nakon što upiše novu pobjedu, Lee navodi da je napokon napravio preinake i da je postao ‘‘novim, boljim borcem‘‘. Već u meču nakon toga, Lee ponovno upiše poraz i krug kreće ispočetka. Razlozi poraza ponekad variraju, od ozljeda do psihičkih problema (ne sumnjamo da ih je uistinu imao).

Možda mu posvećenost vjeri omogući fokus na nekoj višoj razini, a Kevin Lee sigurno bi bio dobra akvizicija za PFL-ovu laku ili velter kategoriju.

Linker
25. travanj 2024 16:23