Ostalo

Khabib nije zainteresiran za borkinje u svojoj promociji: ‘U svijetu je samo pet ili šest dobrih borkinja‘

Khabib Nurmagomedov

 Screenshot (youtube, Khabib Nurmagomedov)
Umirovljeni MMA borac trenutno ne vidi perspektivu u formiranju ženskih kategorija unutar Eagle FC-a

Zanimljivu konferenciju za medije održala je Eagle Fighting Championship promocija ususret svojoj Eagle FC 44 priredbi. Spomenuti event održati će se 28. siječnja u Miamiju, a radi se o prvom od ukupno deset evenata koje Eagle FC promocija planira održati u SAD-u naredne godine.

Borci poput Rashada Evansa, Sergeija Kharitonova i Tyronea Sponga nastupit će pod okriljem promocije koju vodi Khabib Nurmagomedov, a na pozornici se pojavio i Kevin Lee, donedavno UFC-ov borac, a sada najsvježija akvizicija Eaglea. Lee je najavio kako planira postati prvakom kategorije do 165 'pounda', a radi se o težinskoj kategoriji koju nismo viđali u ostalim velikim MMA promocijama. Khabib Nurmagomedov upitan je koje još težinske kategorije možemo očekivati u Eagle FC-u.

Koje težinske kategorije možemo očekivati.

''Imat ćemo bantam (135 lbs), perolaku (145 lbs), laku (155 lbs), super-laku (165 lbs), srednju (185 lbs) i polutešku (205 lbs). Naravno i tešku kategoriju ćemo imati. Mislim da muha kategorije neće biti za početak, ali vidjet ćemo u budućnosti, ako uspijemo potpisati neke dobre borce. Imat ćemo kategoriju i do 175 'pounda' zasigurno.'', izjavio je Nurmagomedov.

Ono što mnoge zanima jeste smjer u kojem će ići ova promocija. Borci poput Evansa ili Kharitonova istinske su legende, ali su poznim borilačkim godinama. 42-godišnji Evans čak se vratio iz mirovine kako bi nastupio 28. siječnja u Miamiju. Sergei Kharitonov s navršenom 41 godinom predvodit će priredbu borbom protiv 36-godišnjeg Tyronea Sponga. Ipak, 29-godišnji Kevin Lee pokazuje kako Eagle FC planira potpisivati i nešto mlađe borce, a Khabib je detaljnije objasnio viziju kad je u pitanju potpisivanje boraca.

''Iskreno, naravno da moramo potpisati neka velika imena da privučemo pozornost. Sada imamo sedam ili osam velikih imena. Želim dovoditi i velike talente, borce koji imaju od 23 do 25 godina, zvijeri sa svih strana svijeta. Cilj nam je stvarati i prvake preko naše platforme Eagle FC.''

Dakle, radi se o zapravo poprilično pametnim poslovnim potezima. Borci poput Evansa, Sponga i Kharitonova uvijek će privlačiti pažnju MMA fanova, a samim time i promocija pridobiva pažnju. Ostatak programa mogu popuniti mladim, talentiranim borcima, koji će imati priliku pokazati se na velikoj sceni. Naravno, vrijeme će pokazati koliko će sva ta vizija biti uspješna i u praksi.

Puno kontroverzi proteklih mjeseci privukla je Khabibova izjava po pitanju ring djevojki. Nurmagomedov je izjavio kako ne vidi njihov smisao te da su apsolutno nepotrebne i neće biti dio njegove promocije. Međutim. što je s borkinjama kad je Eagle FC u pitanju? Čini se kako Dagestanac i ostali čelnici promocije trenutno nisu zainteresirani za prisustvo žena niti u tom smislu.

''Vidjet ćemo ako bude dobrih borkinja na tržištu. Porazgovarat ćemo s našim 'matchmakerima' i razmislit ćemo o tome. Trenutno, ako pogledamo čak i UFC, Amandu Nunes smatra se najvećom svih vremena, a vidjeli smo što joj je Julianna Pena napravila. Pena nije među najvećima ili nešto takvo. Nema puno dobrih borkinja na svijetu trenutno. Ima ih pet ili šest u cijelom svijetu.'', objasnio je Khabib, a pritom se može zaključiti kako trenutno ne vide perspektivu na tom tržištu.

Ako budemo realni. činjenica je kako uistinu nema puno borkinja svjetske klase na tržištu. Većina takvih već je u UFC-u, a izuzeci su Cris Cyborg i Kayla Harrison. PFL-ovi turniri u ženskoj konkurenciji dobar su pokazatelj manjka vještine kod borkinja izvan UFC-a. Ipak, pretjerano je reći i kako je na svijetu trenutno samo pet ili šest dobrih borkinja.

Linker
28. travanj 2024 03:34