Ostalo

Mark Hunt nije uspio u svojem naumu: UFC i Dana White ponovno su ga porazili na sudu

Mark Hunt

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Legendarni ‘‘Super Samoan‘‘ jednostavno ne uspijeva dobiti sudsku tužbu protiv najjače svjetske MMA organizacije

Šest godina na sudu su se ‘‘natezali‘‘ Mark Hunt i UFC, a čini se da je slučaj konačno završen. Podsjećamo, Hunt je prije šest godina tužio UFC zbog svog nereda koji se dogodio u vezi njegovog meča protiv Brocka Lesnara na UFC 200 eventu 2016. godine.

UFC se tada našao na meti kritika jer su navodno znali da je Brock Lesnar bio pozitivan na doping testu uoči samog meča, ali ipak su mu dopustili da kroči u kavez i bori se protiv Marka Hunta. Lesnar je porazio Hunta jednoglasnom odlukom sudaca, a ishod meča kasnije je preinačen u ‘‘no contest‘‘ zbog pozitivnog testa na nedozvoljene supstance. UFC je Lesnaru dopustio nastup jer bi im novo otkazivanje velikog meča upropastilo UFC 200 event, ali Hunt je bio više nego bijesan kad je sve isplivalo na površinu.

Niz optužbi podnio je Hunt protiv svog nekadašnjeg poslodavca, između ostalog za reketarenje, prijevaru, lažna predstavljanja, kršenje stavki ugovora, kršenje ugovora o povjerenju i poštenom postupanju, nemar i nepravedno bogaćenje. Još u veljači (2. mjesec) 2019. godine, sud u Americi odbacio je većinu tih stavki, a preostale dvije odbačene su u 11. mjesecu iste godine. Hunt se očekivano žalio, a sredinom 2021. godine sud je uvažio žalbu i pokrenuo je novu raspravu na temelju nekoliko točaka optužnice.

Nažalost po Hunta, sudski postupak u kojem se zapravo borio protiv UFC-a, Dane Whitea i Brocka Lesnara, ponovno je izgubio. Okružna sutkinja Jennifer A. Dorsey utvrdila je kako Hunt nije uspio dokazati da ga je trojac (UFC-White-Lesnar) prevario uvjerivši ga da Lesnar neće biti pod utjecajem nedozvoljenih supstanci, niti je Mark dokazao da su se UFC i Lesnar urotili te su ugovorili meč unatoč saznanju da se Lesnar dopingirao.

‘‘U zaključku, svaka od Huntovih teorija o prijevari zahtijeva previše nedokazivih argumenata i ignorira mnoštvo protuargumenata. Stoga sud ne može presuditi u njegovu korist, prvenstveno zbog čistih i uvjeravajućih dokaza.‘‘, napisala je Dorsey u svojoj presudi.

Hunt i njegovi pravni zastupnici trenutno se nisu izjasnili, a za očekivati je da će Hunt morati platiti i pozamašnu svotu sudskih troškova. Još početkom 2022. godine troškovi su iznosili oko 375 tisuća dolara, a gotovo dvije godine kasnije sigurno su se dodatno približili iznosu od pola milijuna dolara.

Godinama Hunt kritizira UFC i nikada im nije oprostio taj meč protiv Lesnara, a sada je od strane suda u SAD-u dobio samo dodatnu ‘‘sol na ranu‘‘. S najboljom svjetskom MMA organizacijom razišao se krajem 2018. godine nakon tri uzastopna poraza, a u periodu nakon toga odradio je samo dva boksačka meča i prošle godine se povukao iz sporta. Još tijekom 2022. godine, Hunt je izjavio:

‘‘Mislim da sam odavno izgubio strast za ovim sportom, još otkako sam podnio sudsku tužbu protiv UFC-a. UFC mi je oduzeo strast za sportom. Jedina borba koju sam odradio nakon odlaska iz UFC-a bio je boksački meč, a nigdje nisam uspio pronaći drugi meč. Mislim da me niti jedna druga kompanija nije htjela potpisati zbog te sudske tužbe.‘‘, zaključio je tada Hunt, a nekoliko mjeseci kasnije uspio je odraditi još jedan boksački meč.

Šteta što je kraj Huntove MMA karijere obilježen porazima, kako u kavezu, tako i na sudu, ali ‘‘Super Samoan‘‘ očito nije uspio dokazati svoje argumente na kojima je temeljio tužbu.

Linker
02. svibanj 2024 19:54