Ostalo

Nakon dramatične završnice, Ivan Šapina prošao je u polufinale Olimpijskih igara!

Ivan Šapina

 David GRAY/AFP/Profimedia
Teškom borbom je naš taekwondo reprezentativac izborio nastup u polufinalnoj borbi olimpijskog turnira

Hrvatski taekwondo reprezentativac, Ivan Šapina, nastupio je u četvrtfinalu protiv norveškog predstavnika, Richarda Ordemanna. Naš viceprvak s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Bakuu poražen je od Ordemanna na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

U prvoj rundi oba borca krenuli su oprezno, nakon protekle minute nema bodova s nijedne strane, a zatim je prvi poveo Ordemann sjajnim udarcem u glavu. Međutim, svega pet sekundi kasnije Šapina uzvraća istom mjerom, ali nažalost pada na podlogu i dobiva kazneni bod. Nakon još jednog pada na podlogu dobiva i drugi kazneni bod što je postavilo rezultat prve runde u Ordemannovu korist, 5-3.

U drugoj rundi Šapina kreće puno agresivnije i on je taj koji inicira napade. 24-godišnjem Hrvatu se ta taktika isplatila i vrlo brzo dolazi do šest bodova prednosti nakon što je uspješno uputio udarac u glavu pa u trup i zatim natjerao norveškog borca za izađe iz borilišta (što je dodatan bod). Ordemann je zatim podigao tempo i borba se potpuno otvorila. Obojica su bili vrlo aktivni, ali Norvežanin nije uspio sustići značajnu prednost koju je Šapina ostvario početkom runde. Druga runda odlazi na hrvatsku stranu rezultatom 7-13.

U trećoj, odlučujućoj rundi Šapina je prvi poveo udarcem u trup, ali je Ordemann vrlo brzo izjednačio. Naš reprezentativac je zatim povezao nekoliko odličnih tehnika i činilo se kao da je čak dva puta uspješno pogodio glavu svog suparnika, ali sudci nisu dodijelili nikakve bodove. To je potaknulo našeg trenera da zatraži pregled snimke, ali sudci su ostali pri svojoj odluci. Vrlo podjednaka borba se nastavila, obojica su dobili po bod za udarac šakom u trup. Rezultat je 3-3 samo šest sekundi prije kraja borbe i zatim Šapina pronalazi udarac koji ga šalje u polufinale Olimpijskih igara. Odlučujućim nožnim udarcem u trup rezultat treće runde postavljen je na 3-5 za hrvatskog taekwondoista.

Dramatična završnica borbe, ali nema previše vremena za predah jer ga uskoro u polufinalnoj borbi čeka iranski predstavnik, Arian Salimi. Borba počinje u 17:02 prema rasporedu i ako Šapina pobijedi Iranca, osigurao je olimpijsko odličje!

Ajmo, Ivane!

Linker
07. rujan 2024 09:54