Ostalo

Ngannoua pitali koji mu je najbolji meč u karijeri, njegov odgovor iznenadio mnoge: ‘Te sam noći shvatio sve‘

Francis Ngannou

 Screenshot/YouTube
Kamerunski nokauter prvi okršaj s Miočićem smatra prijelomnom točkom svog borilačkog puta

Francis Ngannou, kao što je dobro poznato, u saudijskom će Rijadu 28. listopada odraditi boksački meč s Tysonom Furyjem. Kamerunski nokauter, koji je sredinom svibnja iz UFC-a prešao u PFL, dane provodi u dvorani gdje se sprema za "izlet u nepoznato" i okršaj s WBC-ovim prvakom svijeta, a, shodno tome, posljednjih ga tjedana rijetko viđamo u medijima. U srijedu je, ipak, napravio malu iznimku i gostovao u podcastu kod svog novog pomoćnog trenera - Mikea Tysona.

"Predatorovo" gostovanje trajalo je nešto malo manje od sat vremena, a jedan od najzanimljivijih trenutaka dogodio se kada je na red došlo pitanje o tome koja mu je, po njegovoj procjeni, najbolja borba u dosadašnjoj karijeri.

"Nikad nisam bio u potpunosti u MMA-u dok nisam potpisao ugovor s UFC-om, tada sam pomislio: ‘Ovo moram odraditi kako treba, moram ići all in‘. To je trenutak u kojem sam doista ušao u MMA i odlučio da ću biti borac. Došao sam tamo i sve mi se činilo lagano. Nisam imao iskustva, ali sam nokautirao ljude. U nekom trenutku, kao da opet nisam potpuno ‘unutra‘, kao da nisam gurao sam sebe dovoljno. Sve dok se nije dogodila borba sa Stipom", rekao je Ngannou, pa nastavio:

"To je bila moja prva prava borba. Izgubio sam tu borbu, ali mislim da sam te noći shvatio sve. Ako me pitate, to je najbolja borba u mojoj karijeri. Ishod nije bio onakav kakav sam želio, ali nakon te borbe rekao sam sebi: ‘U redu, ovo se neće ponoviti. Sada znam kakav je osjećaj biti tamo, ući u duboke vode‘. Nisam se pripremio za tu borbu kako treba, ali ne bih to shvatio da nije pošlo po zlu. Zato uvijek kad vidim borca koji je neporažen, pomislim: ‘Nešto mu treba, njegova obuka još nije gotova‘. Sve dok ne prođete kroz taj gubitak nećete razumjeti posljednji dio treninga".

Ngannouov odgovor iznenadio je brojne fanove, ali i medije koji su prenijeli njegov odgovor. Međutim, suština njegovog odgovora itekako ima smisla. Nakon poraza u prvoj borbi protiv Stipe, naime, Kamerunac je prionuo ozbiljnijem trenažnom procesu i podigrao razinu svoje "igre" na višu razinu. Taj meč možemo promatrati kao prijelomnu točku njegovu karijere, kao što i njegov iskren odgovor možemo promatrati kao svojevrsno priznanje Miočiću, odnosno Stipinim borilačkim kvalitetama koje su prisilile Predatora na dodatan rad i, na koncu, iznjedrile njegov napredak. Iskustva koja je Francis ponio iz okršaja sa Stipom učinila su ga točno onakvim borcem kakav je danas.

Linker
23. travanj 2024 04:01