Ostalo

Olimpijske igre bez ruskih hrvača: ‘Prvaci neće imati osjećaj osvajanja turnira, jer Igre bez Rusa nisu potpune‘

Abdulrashid Sadulaev sa zlatnom olimpijskom medaljom

 Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia
Desetero ruskih hrvača i hrvačica trebali su nastupiti u Parizu, ali jednoglasnom odlukom odlučili su odbiti taj poziv

Hrvački turnir Olimpijskih igara u Parizu bit će poprilično okrnjen. Naime, ovog vikenda došla je vijest kako nitko od ruskih hrvača neće nastupiti na Igrama u Parizu i tako turnir ostaje bez jedne od najuspješnijih hrvačkih nacija na svijetu.

Međunarodni olimpijski odbor prvotno je planirao u potpunosti zabraniti nastupe ruskim sportašima, ali naknadno su određena pravila prema kojima ruski i bjeloruski sportaši mogu dobiti posebna dopuštenja za nastup na Igrama u Parizu. Uvjeti su da ti sportaši nemaju nikakve poveznice s vojnim postrojbama i da javno nisu podržali invaziju na Ukrajinu.

Ukupno deset ruskih hrvača i hrvačica uspjeli su ishoditi dozvolu za nastup, a dodatni uvjet je da ne brane boje ruske reprezentacije. Dakle, nastupali bi bez zastave i nacionalnih obilježja.

Abdulrashid Sadulaev, dvostruki osvajač olimpijskog zlata i ponajbolji svjetski hrvač u posljednjih desetak godina, nije se našao među tih deset hrvača/ica koji su zadovolji posebne uvjete, kao ni svjetski prvak Zaurbek Sidakov. Dakle, dvije glavne ruske uzdanice nemaju pravo nastupa u Parizu, ali u Parizu se neće pojaviti ni oni koji su dobili dopuštenje MOO-a.

Naime, zajedničkom odlukom saveza i natjecatelja, Rusi su odlučili bojkotirati Olimpijske igre u Parizu. Sve restrikcije koje su im nametnute navele su ih da odbiju nastupiti i na taj način pošalju poruku kako neće pristajati na takve ultimatume.

‘‘Ne prihvaćamo nesportske principe selekcije prema kojima je MOO kreirao svoju listu autoriziranih sportaša jer je donesena s očitim ciljem potkopavanja našeg tima", stoji u priopćenju Ruskog hrvačkog saveza

‘‘Svaka osoba pri zdravom razumu shvaća kako je status Olimpijskih igara kao najznačajnijeg sportskog natjecanja doveden pod znak upitnika, a hrvačka natjecanja bez ruskih hrvača bit će nepotpuna i prvaci neće imati satisfakciju osvajanja olimpijskog turnira.‘‘, također je navedeno u spomenutom priopćenju.

Osim hrvača, nastup na skorašnjim Igrama odbili su i judaši, kao i biciklist Aleksandr Vlasov. Neki će se složiti kako su restrikcije MOO-a dobra antiratna poruka Rusima i ostatku svijeta, dok neki smatraju kako sportaši ipak ne zaslužuju ispaštati zbog politike.

Mišljenja su podijeljena, a činjenica je da će hrvački turnir biti uistinu oslabljen izostankom ruskih hrvača koji uvijek masovno kotiraju za najsjajnija odličja.

Linker
17. kolovoz 2024 17:47