Ostalo

PFL-ov prvak puca od samopouzdanja: ‘Najbolji sam borac svijeta, Usmana mogu savladati bilo kada‘

Ray Cooper III
 Scott Taetsch/CSM/Shutterstock Editorial/Profimedia
Treće PFL finale u nizu napunilo je Ray Coopera III ogromnom vjerom u vlastite mogućnosti

PFL-ovi prvaci polako postaju zvijezde MMA-a. Naravno još niti blizu kao UFC-ovi nositelji pojasa, no svakako da zarada koju osvajanjem titulu osiguraju, kao i činjenica da su osvojili turnir, od njih čini poznate borce.

Ipak, i dalje nije u potpunosti poznato kolika je njihova prava kvaliteta. Vidjeli smo primjer pobjednika prve teškaške sezone, Philipea Linsa, koji se nije najbolje proveo u UFC-u, ali i neke kvalitetne i dokazane UFC borce, čak i prvake, koji nisu opravdali ambicije s kojima su u PFL došli.

Jedna od najvećih zvijezda PFL-a svakako je Ray Cooper III. Radi se o vrlo atraktivnom borcu koji je do svoje dvije posljednje ovogodišnje PFL borbe svaku od svojih 21 borbi prije toga završio prekidom. Nikolaya Aleksakhina i Roryja MacDonalda savladao je sudačkom odlukom. Pred svoje treće PFL finale velter kategorije, on se u razgovoru za BJPenn.com osvrnuo na eventualne borbe protiv prvaka drugih promocija, uz nadu da tako može dokazati kako je upravo on najbolji na svijetu.

"Bila bi to velika stvar za sport. Kao kad se u boksu WBO prvak bori protiv IBF prvaka. Ne znam zašto se takve stvari na rade. Bio bi to dobar poticaj promotorima da se vidi tko je bolji, razumijete što hoću reći? Otvorilo bi toliko novih vrata borcima po pitanju toga da mogu vidjeti tko je uistinu najbolji. Ja mislim da sam najbolji. Osjećam se kao da mogu nathrvati Kamarua Usmana bilo kojeg dana u tjednu. Nadam se da će jednog dana takvi 'superfightovi' biti mogući. Svatko iz UFC-a može dobiti svoju porciju, bolji sam od njih svih. Spreman sam za njih i to bi bilo sjajno", prošao je Cooper već toliko puta prožvakanu temu.

Ne, takve borbe se neće dogoditi sve dok je UFC-ov status ovakav kakav je sada niti je Dana White ikad u razmišljao uzimao ovu opciju gdje njegova promocija zapravo može samo izgubiti.

Tako nam preostaje pratiti prelaske boraca iz jedne u drugu promociju te na račun toga možemo pokušati procijeniti koliko su neki borci izvan UFC-a, s kojima se isti susretnu, dobri. Naravno, najbolji način za dokazati kvalitetu je prelazak u najveću svjetsku MMA promociju. Što se tiče nekih boraca koji su se ove godine oprobali u PFL-u, a zajedničko im je da su došli po "laku zaradu", Cooper smatra da oni nisu bili spremni za ono što PFL donosi.

"Stvar je u formatu našeg natjecanja, ti momci ne mogu izdržati borbe toliko puta godišnje. Sve je stvar mentalne pripreme. Držati se na težini, trenirati, čak i kad se ozlijediš, imaš sedam tjedana da se oporaviš, pripremiš i ponovno boriš. To su umne igre, jednostavno moraš biti mentalno jak. Jako malo promocija radi ono što mi radimo. PFL se konstantno uzdiže, uskoro bismo mi trebali biti velika pozornica", rekao je, dodavši:

"Imamo odličnih boraca, to što netko dolazi iz UFC-a ne znači apsolutno ništa. Puno UFC boraca nisu naš kalibar. Recimo da su možda Top 5 borci iz svake kategorije samo onaj svjetski vrh. Rosteri su im puni boraca, no nisu svi ti borci visokog nivoa. Nisu izborili finale. Werdumu je koliko, gotovo 50 godina? Pettis je također već u godinama. Rory je još uvijek mlad, vjerojatno jedini od njih koji je još u vrhu, a svi govore da je star. Njemu su 32 godine. On nije star. Ja sam 28, to je samo četiri godine više nego ja. Ne znači to apsolutno ništa. Rory je jedini bio tog nivou da izbori doigravanje i možda bi izborio finale da nije imao mene s druge strane. Nažalost po njega, imao je."

Ray ipak nije provjerio neke podatke prije nego je s njima krenuo raspolagati. Pettis nije star borac, budući da su njemu tek 34 godine. Također je zaboravio na još jednu pridošlicu iz UFC-a, Antonia Carlosa Juniora, koji je izborio finale poluteške kategorije, a i finalist perolake, Chris Wade, ranije dva puta polufinalist lake je također bivši UFC prvak.

Nevezano uz to, Ray Cooper potvrdio je svoju kvalitetu time što je po treći put u nizu izborio PFL finale. Posebno nakon izuzetno uvjerljive pobjede protiv MacDonalda. Ipak, sad ima ispit karijere, budući da ga čeka borac koji ga je u finalu prve uvjerljivo savladao, Magomed Magomedkerimov.

Linker
23. travanj 2024 22:15