Ostalo

Početkom 2019. iznijeli smo devet želja! Jesu li nam se ispunile?

 ilustracija
Početkom 2019. godine objavili smo kolumnu naslova 'Devet želja borilačkog fana za 2019. godinu'. Vrijeme je da rekapituliramo koje su se od tih želja na kraju ispunile.

Originalni članak nastao je kao procjena nekih devet želja koje su bile zajedničke kod većine borilačkih fanova u Hrvatskoj i regiji. Odnosile su se na cijeli svijet borilačkog sporta i predstavljale su ono što bi se trebalo dogoditi da sve izgleda sportski, pošteno te po ukusu i prema nekim pravilima kakve bi pravi fanovi voljeli vidjeti.

Nešto od toga se ostvarilo, nešto nažalost tek djelomično, nešto još uvijek nije, a nešto je u najavi za 2020. godinu. Pa idemo redom uz iste naslove kao što su bili u originalnom članku.

Khabib Nurmagomedov vs. Tony Ferguson

Tiha patnja svakog MMA fana nije dobila svoj peti službeni pokušaj u 2020. godini. Tony Ferguson bio je na neki način aktivniji od Khabiba. Prvo kroz borbu sa svojim vlastitim demonima, a onda i kroz borbu protiv Donalda Cerronea, koju je u lipnju uspješno odradio. Khabib je nastupio tek jednom, no razlog tome možemo pronaći u njegovoj suspenziji. Kad se s nje vratio, u rujnu je gušenjem savladao Dustina Poiriera. Na kraju se dogodilo ono najvažnije. Borba protiv Fergusona je dogovorena i fanovi će sve do 18. travnja strepiti neće li se ponovno dogoditi neka neočekivana situacija zbog koje bi ova borba još jednom bila otkazana. Ako se sve odvije kako se svi nadaju, najiščekivanija, a potencijalno i najveća borba u UFC povijesti napokon će se održati.

Nacionalne televizije shvatile da u boksu ne postoji samo teška kategorija

Jako teška tema svim boksačkim fanovima koja je već bila jako dobro rekapitulirana i prošle godine. Nažalost, velikih pomaka ovdje nije bilo. Jedan dio razloga je taj što se većina velikih mečeva lakših kategorija održala u SAD-u, što automatski znači izuzetno neatraktivan televizijski termin, no pitanje je bi li se koja televizija odlučila za to i da je bilo drugačije (meč Inoue vs. Donaire održan je u prijepodnevnim satima).

Ipak, nije sve tako crno pa vrijedi pohvaliti RTL televiziju, koja je između ostalog putem svog RTL servisa fanovima ponudila Vasyla Lomachenka i Lukea Campbella, a sjajno je bilo popratiti i meč Anthonyja Fowlera protiv Briana Rosea. RTL inače posjeduje Matchroomov paket i nadamo se kako ćemo u ovoj godini još češće moći pratiti sjajne mečeve. Kako one teškaške, za koje su se specijalizirali, uz nastupe Filipa Hrgovića, Petra Milasa i možda još nekih sjajnih domaćih boksača poput Alena Babića, tako i za one ostale. Jer kuća Eddieja Hearna itekako ima što za ponuditi fanovima. Nadamo se da će i ostale televizije popratiti njihov primjer te da ćemo imati više boksa nego do sada. "Slatka znanost" trenutno je nevjerojatno uzbudljiva i fanovi zaslužuju bolje upoznati i boksače poput Beterbieva, Crawforda, Berchelta, Inouea, Estrade, Warringtona i mnogih drugih.

Hrvatski borac u UFC-u

Ovo nismo dočekali, no dočekali smo čak šestoricu novih u KSW-u. Filip Pejić, Ante Delija i Ivan Erslan dobru su iskoristili svoje priliku i postali su bitni članovi poljske promocije, Ivica Trušček oduševio je u Areni Zagreb, dok tamo svoju priliku nije dočekao Aleksandar Rakas, no trebao bi do nje doći u ovoj godini. Srđan Marović nije imao dobar debi, no i on bi uskoro trebao na popravni ispit. Roberto Soldić zadržao je svoj pojas velter kategorije, dok mu se s pojasom u bantamu pridružio Antun Račić. Ante Delija je osim toga jako dobro odradio i svoj nastup u PFL-u.

Nažalost, UFC nikome nije bio niti blizu, osim Soldiću koji konstantno ima otvoren poziv, ali za sada mu je u KSW i više nego dobro. Hoće li netko do Octagona u 2020. godini? Nekako nam se čini da su hrvatski borci sad više fokusirani na ono što im mogu ponuditi Poljaci, no nikako ne treba otpisati i opciju odlaska u najveću svjetsku promociju.

Povratak kickboxinga barem blizu starom statusu

I za ovo možemo reći kako je djelomično ostvareno. Kako drugačije prokomentirati činjenicu da je kickboxing po prvi put u povijesti rasprodao nogometni stadion i to u vrijeme kad se govori kako je na jako niskim granama. Jasno je kako je publika bila tamo zbog velikog povratka Badra Harija i revanša protiv Rica Verhoevena, no velika sreća za sport je to što je cijeli program ponudio nekoliko vrhunskih okršaja. Koliki je zapravo pozitivan efekt saznat ćemo na idućoj jačoj kickboxing priredbi.

U Hrvatskoj je sport došao na visoke grane popularnosti prije svega zahvaljujući sjajnom Antoniju Plazibatu koji je u Gloryjevom ringu upisao tri velike pobjede i smjestio se u sam teškaški vrh. No, ne samo to. On je svojim stilom borbe oduševio sve fanove borilačkog sporta i njegov idući nastup će se s nestrpljenjem iščekivati.

“Čisti” Jon Jones bez incidenata

Jedna u potpunosti ostvarena želja. Jon Jones u 2019. godini bio je pravi sportaš i jedino za čime žalimo je što je odradio dvije, a ne tri borbe. Ipak, krivac za to je situacija gdje je trebalo stvoriti izazivača što je na kraju postao Dominick Reyes. Jones je neupitno jedan od najboljih MMA boraca u povijesti i njegove borbe uvijek su užitak za pogledati. Samo neka tako nastavi i u ovoj godini, krenuvši s 8. veljače i borbom na UFC 247 priredbi.

Stipe Miočić vs. Daniel Cormier II

Nakon toliko problema, odgađanja, čekanja i svega što je išlo uz to, ova borba se dogodila, a njen ishod sve nas je više nego razveselio. Slagali se mi sad s tim ili ne, za ovu godinu namijenjena je završnica ove sjajne trilogije. Nakon svega što su ponudile prve dvije borbe, vjerojatno je tako i najpoštenije.

Veći broj borilačkih priredbi u Hrvatskoj

"Domaćeg napretka neće biti bez platforme koja će borcima dati priliku da nastupaju, bore se, skupljaju iskustvo i natječu se. I to bez toga da moraju putovati u susjedne ili daleke zemlje, odlaziti u upitne promocije upitnih uvjeta i prihvaćati svaku moguću ponudu, jer je do borbe nevjerojatno teško doći pa “nitko nije lud da išta odbija”". Tako je glasio uvod ovog odlomka. Hrvatska scena na kraju je dobila FNC, a sve više boraca nastupa i u vrlo dobrim srpskim promocijama, u prvom planu SBC-u i Megdanu. Platforma je ovdje, sad je vrijeme za pojedinačni napredak boraca.

Osim toga, KSW je odradio spektakl u Areni Zagreb, a sve vodi k tome da će se krajem ove godine vratiti. Budućnost je svijetla i to tako da se nećemo iznenaditi ako nas posjeti još koja velika promocija.

Tko je najbolji teškaš svjetskog boksa?

Nakon što je 2018. godina završena spektakularnim mečem Deontaya Wildera i Tysona Furyja, očekivalo se da bi teška kategorija mogla nastaviti s međusobnim mečevima najboljih. Ipak, revanš spomenutog dvojca odgođen je za 2020., a Joshuine planove malo je poremetio Andy Ruiz Jr. Joshua mu se na kraju revanširao i ponovno gledao prema Wilderu i Furyju. Iako nismo vidjeli niti jedan međusobni meč trojca, nikako ne možemo reći da je godina u teškoj kategoriji razočarala. A ova koja nam dolazi trebala bi biti još bolja.

Brock Lesnar – Ne trebamo te!

Podosta oštra poruka našla se u ovom podnaslovu, no upravo takav bio je stav gotovo svih fanova koji ne spadaju u grupu Amerikanaca zaluđenih profesionalnim hrvanjem. Na kraju je Brock odustao od svojih MMA ambicija i time otvorio priliku za gore spomenutu drugu borbu Cormiera i Miočića. Također, izgleda da su njegove MMA ambicije za sva vremena zatvorena knjiga. Tako je vjerojatno i najbolje.

Imamo li neke želje za 2020. godinu? Neke od ovih gore mogu se na nju prenijeti, a hoće li biti novih? Najbolje da pratite Fight Site i saznate sami.

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
22. travanj 2024 12:17