Ostalo

Sadulaev u vrhunskom meču savladao Snydera i potvrdio se kao najbolji ‘freestyle‘ hrvač novijeg doba

Abdulrashid Sadulaev vs. Kyle Frederick Snyder 
 Jack GUEZ/AFP
Abdulrashid Sadulaev svom ‘poluteškaškom‘ zlatu iz Ria pridružio je ono ‘teškaško‘

Središnji događaj cijelog hrvačkog olimpijskog turnira trebalo je biti finale teške kategorije slobodnim stilom. Prvi uvjet za to trebalo je biti da Abdulraashid Sadulaev i Kyle Snyder opravdaju očekivanja i nađu se u finalu, a drugi da odrade meč kakav se očekivao, ujedno njihov treći međusobni. Oba uvjete su u potpunosti ispunjena.

Ova dva 25-godišnjaka, koji su kao 20-godišnjaci u Rio De Janeiru došli do titule u poluteškoj (do 86 kilograma), odnosno teškoj (do 97 kg) kategoriji, bili su kroz turnir i više nego dominantni. Sadulaev je već kroz prijašnje godine pokazao kako mu je uspon u novu kategoriju dobro došao, odnosno da mu ne nedostaje snage te do finala nije izgubio niti boda. U finalu to nije uspio, ali je slavio podosta uvjerljivo i sigurno.

image
Abdulrashid Sadulaev vs. Kyle Frederick Snyder
Jack GUEZ/AFP

Snyder je jedan od samo dva čovjeka koji su Sadualeva do sada savladali, no ovim putem morao je priznati svom ruskom vršnjaku kako je bolji te je Sadulaev otišao na prednost 2:1 u njihovim međusobnih ogledima. Prva dva puta sastali su se u finalima Svjetskih prvenstava.

Meč je cijelim tijekom bio vrlo zanimljiv i aktivan te se vidjelo kako obojica imaju namjeru doći do prvih bodova. Rušenjem to nije uspio niti jedan, ali Sadulaev je bio dovoljno agresivan da bi dva puta Amerikanca izgurao van borilišta te kraj prvog dijela borbe dočekao s prednosti 2:0.

image
Abdulrashid Sadulaev vs. Kyle Frederick Snyder
Jack GUEZ/AFP

Snyder postaje agresivniji u drugoj rundi, pokušavajući doći do nogu svog protivnika, ali bez uspjeha. U jednom trenutku griješi i Sadulaev ga hvata te ruši i dolazi do 4:0 prednosti. Napokon je nakon toga Snyder došao do prilike, no tijekom njegovog rušenja radi Rus fantastičan potez i rušenje pripada njemu, što je dovelo do 6:0 prednosti. Do kraja je ostalo vremena dovoljno da Snyder upiše jedno rušenje te jedno guranje van borilišta, no to je bilo dovoljno tek za tri boda. Morao se sjajni Amerikanac zadovoljiti sa srebrom.

Sadulaev sad ima dva olimpijska zlata u dvije različite kategorije i pitanje je što mu slijedi. Hoće li se ovaj borac s gotovo 200 pobjeda i samo dva poraza odlučiti na odlazak u super tešku kategoriju? Tek mu je 25 godina i ispred njega su još dva, možda čak i tri olimpijska ciklusa te veliki broj Svjetskih prvenstava. Najbolji i najdominantniji hrvač novijeg doba je svakako, no ima priliku i postati najveći svih vremena.

image
Russia's Abdulrashid Sadulaev reacts after defeating USA's Kyle Frederick Snyder in their men's freestyle 97kg wrestling final match during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe in Tokyo on August 7, 2021. (Photo by Jack GUEZ/AFP)
JACK GUEZ Afp

Linker
17. travanj 2024 08:34