Regija

Razočaranje za Ivana Kvesića: Hrvatski kandidat za medalju eliminiran iz karate turnira

 Alexander NEMENOV/AFP
Jedan od glavnih hrvatskih kandidata za olimpijsku medalju neočekivano je ostao bez nje

Iako mu samo spajanje dvije najviše kategorije karatea nikako nije išlo u prilog, Ivan Kvesić otputovao je u Tokio kao jedan od glavnih hrvatskih kandidata za osvajanje olimpijske medalje. Nakon ždrijeba, kojim je izbjegao većinu najtežih protivnika, očekivalo se kako bi 24-godišnji hrvatski "karateka" trebao osigurati barem broncu, no nije uspio u tome. U skupini od pet boraca upisao je dvije pobjede i dva poraza, što nije bilo dovoljno za prolazak u polufinale.

Sve je zapravo krenulo sjajno za Kvesića, budući da je u prvom meču savladao borca koji mu je "na papiru" trebao biti glavni protukandidat za polufinale. Saudijca Tarega Hamedija u teškom je meču savladao rezultatom 3:2 i osigurao mirniji ulazak u nastavak turnira. Svakako je na prvu pozitivno izgledalo to što su Amerikanac i Kanađanin u drugom meču ove skupine odradili podjelu bodova.

image
Alexander NEMENOV/AFP

Protiv jednog od glavnih favorita za zlato, Iranca Sajada Ganjzadeha, Ivan je ušao samouvjereno i jako se dobro držao sve do trenutka za koji se čini kako je prelomio cijeli njegov nastup. Sredinom meča, Ivan pogađa udarac nogom u glavu, koji suci nisu okarakterizirali takvim, ali hrvatski kut zatražio je provjeru. Na snimci se vidjelo kako je noga pronašla svoj cilj, ali bodovi nisu upisani, vjerojatno zbog procjene kako udarac ipak nije imao dovoljno intenziteta. To je negativno djelovalo na Ivana koji odmah gubi bod, a zatim još jedan. Vratio se na 2:1, no u samoj završnici kreće na sve ili ništa te prima još jedan "yuko" četiri sekunde prije kraja.

image
Alexander NEMENOV/AFP

Nije taj poraz bio katastrofalan, trebalo je sad savladati Kanađanina Daniela Gaysinskog, objektivno podosta lošijeg borca od Kvesića. No, tu je naš borac jednostavno zakazao. Je li problem bio u taktici, mentalnoj spremi ili ozljedi ramena, ne znamo, no Kanađanin je zapravo podosta jednostavno slavio rezultatom 4:1, u meču gdje Kvesić nije pokazao gotovo nikakvu inicijativu. Kolika je kvaliteta Gaysinskog najbolje se vidjelo rezultatima do kraja. Posebno porazom 10:3 od Hamedija, čime je Ivan već prije posljednjeg meča ostao bez šanse za mjesto u borbi za medalje. Naime, Hamedi je nakon poraza od Ivana izborio bod protiv Iranca te savladao Amerikanca Irra, čime je postao nedostižan hrvatskom borcu koji ga je na početku turnira savladao.

Gaysinski je do kraja turnira poražen i od Ganjzadeha, dok je Ivanu pobjeda 3:1 nad Irrom osigurala ne baš utješno treće mjesto u skupini. Teško je shvatiti što se dogodilo u meču protiv Kanađanina, koji je Ivan objektivno trebao pobijediti, no vjerujem da će to on sam najbolje znati objasniti.

Ovako je hrvatski borac ostao možda i bez jedine prilike za olimpijsko odličje. Naime, karate je premijerno uveden na ove Olimpijske igre, no već za tri godine u Parizu ovog sporta više neće biti, unatoč njegovoj velikoj popularnosti u Francuskoj.

image
Alexander NEMENOV/AFP

Linker
27. travanj 2024 00:15