Ostalo

Thiago Santos pojasnio zašto je pao na doping: ‘Tražio sam liječnika nešto za poboljšavanje kondicije, nisam znao da je to doping‘

Thiago Santos

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Brazilski veteran vjerovao je doktoru i nije provjerio što zapravo unosi u svoje tijelo

Thiago Santos, nekadašnji UFC-ov izazivač za titulu u poluteškoj kategoriji, prošle godine potpisao je ugovor s PFL-om. ‘‘Maretta‘‘ je debitirao u travnju (4. mjesec) 2023. godine, a meč protiv Roba Wilkinsona izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca.

Ne samo da je izgubio u tom meču, nego je nedugo poslije pao na doping testu. Omjer testosterona i epitestosterona (T/E omjer) bio je povišen i izvan normalnih raspona, što je značilo da Santosa čeka suspenzija zbog uporabe nedozvoljenih sredstava. Kasnije se ispostavilo da je Santos koristio klomifen, a radi se o nedozvoljenoj supstanci jer potiče povišenje razine testosterona.

Šestomjesečna suspenzija izrečena je Thiagu Santosu, a brazilski veteran u kavez će se vratiti za nešto više od dva tjedna. ‘‘Maretta‘‘ će nastupiti 24. veljače (drugi mjesec) na eventu PFL vs. Bellator, a protivnik će mu biti Yoel Romero. Ususret nadolazećem povratku u kavez, Santos je pojasnio kako mu se dogodio pozitivan dopinški test.

‘‘Napravio sam pogrešku vjerujući nekom drugom. Išao sam kod liječnika i tražio sam nešto što bi popravilo moju kondicijsku spremu tijekom treninga. Doktor mi je propisao taj suplement. Nisam znao da se radi o dopingu, vjerovao sam mu i uzeo sam taj suplement. Bio sam jako iznenađen kad sam uhvaćen zbog dopinga. Nakon što sam pao, antidopinškoj agenciji sve sam priložio i ništa nisam osporavao. Rekao sam im: ‘Ovo sam uzeo, imam dokaz da mi je liječnik propisao taj suplement‘. Nisam znao da se radilo o dopingu. Naravno, svi smo odgovorni za ono što unosimo u tijelu, a ja sam nažalost napravio grešku. Izrečena mi je najmanja moguća kazna, u trajanju šest mjeseci. To se dogodilo i bila je to glupa greška. Nisam pokušavao doći do nepoštene prednosti u meču. Platio sam za svoju grešku i sada je vrijeme za krenuti dalje.‘‘, rekao je Santos u razgovoru za Ag Fight.

Santosova priča zvuči uvjerljivo, ali pomalo je bizarno da je tražio suplement koji će mu ‘‘olakšati‘‘ treninge i unaprijediti njegove performanse tijekom priprema. Vjerovao je Santos da će mu liječnik dati dozvoljenu supstancu, ali na kraju se ipak ‘‘opekao‘‘ i završio je izbačen iz PFL-ovog turnira. Vjerujemo da mu se takve pogreške neće ponavljati. Nova suspenzija vjerojatno bi značila i kraj karijere ovog 40-godišnjeg veterana.

Linker
28. travanj 2024 13:35