Ostalo

U Zagrebu je krenuo najjači turnir na svijetu: ‘Ovo je kruna našeg rada, nešto što priželjkujete svakim treningom‘

Veronika Vilk i Filip Šačić

 MARKO TODOROV Cropix
Ovog tjedna održava se međunarodni turnir koji okuplja gotovo 600 natjecatelja

Od danas do nedjelje zagrebačka “mala” dvorana Doma sportova postala je središte svijeta za hrvačice i hrvače. U tek započetoj olimpijskoj godini, Zagreb Open, međunarodni turnir za seniore u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom, u svom 11. izdanju bit će najjači turnir koji će se u 2024. održati u svijetu, pišu Sportske novosti.

Eklatantna prosudba

I nije to, kako vrlo često zna biti i u drugim sportovima, tek puka subjektivna procjena domaćina radi pokušaja samopromocije. Ne, ne, ovdje postoji vrlo eklatantna prosudba.

"I sama Svjetska hrvačka federacija (UWW) službeno je proglasila naš turnir najjačim na svijetu", ne bez ponosa će reći predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza (HHS), Vladimir Bregović.

"Broj i imena prijavljenih natjecatelja govore sve o snazi našeg Zagreb Opena."

Ovog će tjedna, naime, u Zagrebu boraviti osvajačice i osvajači 26 medalja s olimpijskih igara, osvajačice i osvajači 705 medalja sa svjetskih prvenstava te osvajačice i osvajači 1423 medalja s kontinentalnih natjecanja. Nakon prijava približno 600 natjecatelja oboren je rekord svih do sad održanih turnira na svjetskoj razini. Nije stoga nimalo pretjerano reći kako sama krema svjetskog hrvanja dolazi u Doma sportova.

"I dvorana i grad i mi kao organizatori u Savezu hrvačkih športova Grada Zagreba (SHŠGZ), spremni smo i jedva čekamo da borbe na strunjačama počnu. Ovaj turnir ima veliki značaj uoči ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu, na neki smo način dosegnuli vrh što se organizacije tiče i svakako ćemo se truditi opravdati povjerenje koje nam je dao UWW te sve goste prikladno ugostiti, odnosno natjecateljima omogućiti najbolje moguće uvjete", rekao je Milan Pavelić, predsjednik SHŠGZ-a.

Hrvatski aduti

Zagreb Open jedan je od samo dva ovogodišnja turnira Ranking Seriesa u kalendaru UWW-a za 2024. Inače ih je četiri po godini, ali u olimpijskoj godinu samo dva, a hrvatska metropola dobila je čast dijeliti taj ugledni status s Budimpeštom. Pri tome nije nebitno kako će se mađarski turnir održati u lipnju, kada će proces kvalifikacija za pariške OI već biti zgotovljen te stoga neće imati izravnog utjecaja na sami olimpijski turnir. Zagrebački, pak, hoće jer će se zahvaljujući bodovima osvojenima i ovoga tjedna, pored kontinentalnih prvenstava i ostalih kategoriziranih turnira, rangirati nositelji u Parizu. Upravo zato i tolika “gužva” u Zagrebu ovoga tjedna, svi bi najbolji hrvači na svijetu već sada htjeli “pripremiti teren” za ono što im slijedi u kolovozu u Gradu svjetlosti.

A bit će među njima i brojni hrvatski aduti. Točnije, 15 hrvača i dvije hrvačice.

"Meni je čast nastupati na jednom ovakvom snažnom turniru, tim više jer ću biti jedna od najmlađih", istaknula je Veronika Vilk, naša tek 17-godišnja hrvačica, inače europska i svjetska prvakinja u svojoj dobnoj kategoriji (U17).

"Meni će ovo biti drugi seniorski turnir u životu. Prvi sam imala nedavno u prosincu, u Poljskoj, i osvojila sam treće mjesto, ali konkurencija nije bila ni približno tako snažna kao što će biti sada u Zagrebu. Zato je već i samo nastup za mene velika stvar. Nadam se da će doći što više gledatelja i podržati naše, domaće hrvače, ali i uživati u svim borbama. Jednu od onih 1423 medalje s kontinentalnih natjecanja, spomenutih u uvodu, osvojio je i Filip Šačić, brončani na Europskom prvenstvu održanom 2023., također u Zagrebu. Ono je bilo u Areni, Zagreb Open je u Domu sportova, ali kamo sreće da se ponovi rezultat..."

Kruna rada

"Boriti se među medaljašima s olimpijskih igara, svjetskih prvenstava i ostalih velikih natjecanja, kruna je našeg rada, odnosno ono čemu se nadamo i što priželjkujemo sa svakim našim treningom. Ovo će svakako biti dobar ulazak u godinu, da vidimo gdje smo s formom i u usporedbi s najboljima na svijetu te što nas sve čeka", kazat će Šačić, koji će u svojoj kategoriji (do 82 kg) imati konkurenciju i u još dva sunarodnjaka, Karlu Kodriću i Boži Starčeviću.

"Imaju po trojica naših i u kategoriji do 87 kilograma i do 97 kg, a to zapravo samo pokazuje širinu naše reprezentacije. Svi smo se dobro spremili i nadamo se svoje najbolje pokazati na strunjačama. Nema među nama suparništva ili nekog neprijateljstva, više to gledamo kao zdravu konkurenciju jer na taj način zapravo svi napredujemo".

Inače, prvi je put u povijesti ovog turnira osiguran televizijski prijenos, te će se borbe za medalje svih pet dana prenositi u programima Sportske televizije i Arenasporta.

Linker
27. travanj 2024 06:23