Ostalo

UFC je dopustio zastave u kavezu, ali pravilo ne vrijedi za sve; ‘Mom bratu nisu dopustili zastavu naše države‘

Farid Basharat

 Instagram (farid Basharat)
Neporaženi UFC-ov bantamaš otkrio je kako UFC ne dozvoljava njemu i njegovom bratu zastavu njihove rodne države

Dana White tijekom osmog mjeseca protekle godine obznanio je kako će UFC ponovno dopustiti borcima da ulaze u kavez sa zastavama svoje domovine. UFC je tu zabranu uveo tijekom 2022. godine, a pretpostavka je da su tako odlučili zbog rata između Rusije i Ukrajine, kako bi spriječili potencijalne incidente na svojim eventima.

Nešto više od godinu dana držali su se te odluke, ali White je prije nekoliko mjeseci odlučio ukinuti tu zabranu i borci ponosno mogu nositi zastave svojih matičnih država. Dopuštenje ipak neće vrijediti baš za sve borce.

Farid Basharat, UFC-ov borac bantam kategorije tvrdi kako ne vjeruje da će mu UFC dopustiti ulazak u kavez sa zastavom Afganistana, države iz koje Farid inače dolazi. SAD i Afganistan 20 godina bili su u ratu, a sve je započelo nakon 11. rujna (9. mjesec) 2001. godine i terorističkog napada na WTC. Odgovor SAD-a bio je napad na Afganistan, a Osama bin Laden bio je njihova glavna meta. SAD je 2021. povukao svoje trupe s područja Afganistana, ali Basharat tvrdi da je njegov brat Javid već osjetio kako zabrana unošenja zastave i dalje vrijedi za borce iz Afganistana.

‘‘Volio bih ući u kavez sa zastavom, ali mislim da UFC ne dopušta zastavu Afganistana. Javid je pokušao u Abu Dhabiju, ali rekli su nam ‘Ne‘. UFC ne priznaje trenutnu zastavu Afganistana, a ona prijašnja više se ne smatra službenom zastavom. Dakle, ne preostaje nam zastava s kojom bismo mogli kročiti ka kavezu.‘‘, objasnio je Basharat za MMA Fighting.

Talentirani afganistanski borac rado bi predstavio državu na taj način, u želji da pobudi nadu među stanovništvom u Afganistanu i da im posluži kao svojevrsna motivacija.

‘‘Ja sam uvijek zamišljao kako nosim afganistansku zastavu i predstavljam svoje ljude. Uvijek ću ih i predstavljati, ali zastava je lijep vizualni simbol. Sa zastavom ili bez zastave, uvijek ću predstavljati Afganistance, ali bilo bi lijepo da mogu pokazati i zastavu. Ono što se događa u našoj državi posljednjih 40 ili 50 godina nije tajna. Nismo bili najsretnija država po pitanju mira i stabilnosti. Ljudi vide rat na TV-u, ali ne shvaćaju da iz tih ratova proizlazi populacija i djeca odrasla u ratu. Rat nezamislivo utječe na ljude. Moj brat i ja primjer smo toga. Godinama smo živjeli u kampu za izbjeglice. Ne mogu vam niti opisati koliko je sve to teško, čak i kad izbjegnete u drugu državu, bol i poteškoće ne prestaju.‘‘, rekao je Basharat koji je dobar dio djetinjstva proveo odrastajući u Velikoj Britaniji, a sada živi u Las Vegasu.

‘‘I dalje osjećam svojevrsnu prazninu. Mogu otići u Vegas ili bilo gdje na svijetu, ali i dalje imam osjećaj da nisam kod kuće. Loš je osjećaj kad znate da zapravo nemate svoju domovinu. Javid i ja se trudimo predstavljati Afganistance i želimo ih motivirati. Želimo im pokazati da smo došli iz istog kraja kao i oni. Mi smo također proizašli iz rata, ali uz ispravno razmišljanje i pristup, daleko možete dogurati.‘‘, zaključak je ovog zasad neporaženog borca (11-0).

Teško će njegove riječi utjecati na odluku UFC-a, ali braća Basharat predstavljaju Afganistan u nekom ljepšem svjetlu i ne sumnjamo da čak i bez zastave služe kao inspiracija mladima u Afganistanu koji sanjare o boljem životu.

Linker
25. travanj 2024 22:55