Ostalo

Važan dan za hrvatski džudo: Glavna kandidatkinja za zlato danas kreće u pohod na krunu svoje karijere

Barbara Matić

 GABIJUAN/EJU
29-godišnja Barbara Matić došla je u Pariz kao prvorangirana džudašica na svjetskoj rang ljestvici

Jučerašnji dan na Olimpijskim igrama ponudio je pravi ‘‘rollercoaster‘‘ za našu džudo reprezentaciju. Katarina Krišto upisala je tri uzastopne pobjede i dogurala je do polufinala. Bio je to nastup iznad očekivanja, jer uoči samih Igara, Krišto nije bila u projekcijama za osvajanje medalje.

Međutim, 22-godišnja Kaštelanka nizala je pobjedu za pobjedom, a nakon što je u polufinalu uparena sa 18. judašicom svijeta, Priscom Alcaraz, vjerovali smo kako joj se nudi dobra prilika za dodatan korak, odnosno ulazak u finale. Inače, Krišto je 12. na svjetskoj rang ljestvici.

Nažalost, Meksikanka se pokazala boljom tog dana, a Katarini je preostalo boriti se za broncu. Laura Fazliu, trenutno trećerangirana judašica u kategoriji do 63 kilograma pobijedila je u meču koji je izazvao puno kontroverze. Nakon prve četiri minute, rezultat je bio izjednačen (0:0) i pristupilo se produžetku, odnosno borbi za zlatni bod. U jednom trenutku obje džudašice završavaju na tlu i sudac prvotno daje bod našoj predstavnici. Krišto uz glasan krik podiže ruke i slavi olimpijsku broncu. Teško je i zamisliti od kakvog je značaja olimpijska medalja za nekog tko je toliko naporno radio da ju pokuša osvojiti. No, samo nekoliko sekundi kasnije, Krišto je ostala bez tog osjećaja.

Pregledavanjem snimke suci su utvrdili kako je Krišto hvatala protivnicu ispod pojasa i kažnjena je ‘‘shidom‘‘, svojevrsnim žutim kartonom ili javnom opomenom. Bio je to treći ‘‘shido‘‘ za našu judašicu, što je ujedno značilo i gubitak meča. Reprezentativka Kosova preuzela je onu euforiju osvajanja medalje, dok je Krišto s velikim razočaranjem, emocionalno prazna, napustila dvoranu u Parizu.

Samo dan nakon tako uzbudljivog dana, slijede nova uzbuđenja za našu džudo delegaciju. Danas će na strunjaču izaći Barbara Matić, jedan od glavnih hrvatskih aduta za zlato u Parizu. Maestralnu Splićanku ne treba posebno predstavljati. Barbara je dvaput stavljala svjetsko zlata oko vrata, a prošle godine osvojila je i svjetsku broncu. Ove godine prvi puta je osvojila europsko zlato, a triput se kitila europskom broncom. Matić na ovaj turnir dolazi kao prvorangirana džudašica u kategoriji do 70 kilograma, a olimpijska medalja jedina je medalja koja joj nedostaje.

Na prošlim OI također smo vjeovali kako će Barbara do medalje, ali nažalost, ostala je jednu pobjedu prekratka. U borbi za treće mjesto Matić je poražena i službeno je zauzela peto mjesto. Bio je to veliki šok za nju, ali brzo se sabrala i u potpunosti posvetila sljedećem olimpijskom ciklusu. U Pariz je došla kao 29-godišnjakinja, na vrhuncu svoje forme. Sve je spremno za krunu njene karijere, ali neće joj biti nimalo lak.

Naime, ždrijeb joj nije bio nimalo naklonjen. Kao prva nositeljica preskočit će šesnaestinu finala, ali u osmini finala čeaka ju pobjednica borbe između Kim Polling (Italija) i Tais Pine (Portugal). Očekuje se kako će Polling slaviti u tom meču, a Nizozemka pod zastavom Italije stilski je vrlo nezgodna protivnica za našu Barbaru.

Prema podacima dostupnim na IJF-ovoj (Međunarodni džudo savez) web stranici, Matić i Polling borile su se osam puta. Čak sedam pobjeda upisala je Polling, dok je Barbara slavila samo jedanput. No, ta pobjeda došla je prošle godine na SP-u u Dohi i to je dobar pokazatelj da je Barbara pronašla recept za svoju ‘‘noćnu moru‘‘. Polling ima pozitivan ‘‘score‘‘ protiv Barbare, ali isto tako ima u glavi spoznaju da je iz posljednjeg meča s Barbarom izašla kao poražena.

Na isto strani ždrijeba nalaze se Sanne van Dijke (dvostruka europska prvakinja, brončana s prošlih OI), kao i Saki Nizoe, osvajačica zlata na prošlogodišnjem SP-u u Dohi. No, njih dvije mogle bi se susresti u četvrtfinalu, a Barbara tek u polufinalu može na tatami s jednom od njih.

Ždrijeb je težak, ali ovo su Olimpijske igre i samo one najbolje izborile su vizu za Pariz. Naša Barbara Matić posljednjih godina nerijetko je najbolja među najboljima, a nadamo se kako će današnji dan ponuditi krunu njenog mukotrpnog rada.

Kada će Barbara Matić izaći na strunjaču?

Današnji program turnira započinje u 10:00h, a žene će nastupati na Matu broj jedan. Barbarin prvi nastup deveti je po redu na tom borilištu, što znači da Barbaru na strunjači možemo očekivati oko 11 sati. Prijenos bi trebao biti dostupan putem HRT-a.

Kompletan program bit će dovršen danas i do kraja dana mogli bismo dobiti prvu olimpijsku prvakinju u džudu.

Sretno, Barbara!

Linker
11. rujan 2024 13:49