Ostalo

(VIDEO) Antonio Plazibat tri dana postio na vodi: ‘Ne želim biti nekakav guru, ali svima ovo preporučam‘

Antonio Plazibat

 Screenshot (youtube, Antonio Plazibat)
Najbolji hrvatski kickboksač detaljno je progovorio o iskustvu posta koji je potrajao 72 sata

Težak period u karijeri trenutno prolazi Antonio Plazibat. Sredinom prošle godine poražen je u meču za privremenog prvaka Gloryjeve teške kategorije, ali teža od samog poraza bila je ozljeda ruke koju je zadobio u tom meču.

Uspio je Antonio ipak zaliječiti tu ozljedu, nagovorio je Gloryjeve čelnike da napokon održe event u Hrvatskoj, a priredbu je trebao predvoditi upravo Plazibat. On i Levi Rigters imali su zakazan meč koji bi odredio sljedećeg izazivača, ali nažalost, Plazibatu je dijagnosticirana teška ozljeda lakta zbog koje je morao otkazati toliko željeni nastup pred domaćom publikom.

Objasnio je Plazibat kako zasad neće biti ništa od njegovog povratka i u potpunosti se mora posvetiti oporavku od ozljede. Dok je izvan natjecateljskog pogona, Plazibat ima više vremena za neke druge aktivnosti. Sredinom rujna (deveti mjesec) bio je jedan od glavnih organizatora humanitarnih skokova u vodu na bazenu Poljud, a cilj događaja pod nazivom "Najluđi skakač Hrvatske" bilo je prikupljanje novca za Dječji dom Maestral. Na koncu je prikupljeno gotovo 15 tisuća eura i svi sudionici ove akcije zaslužuju velike poštovanje.

YouTube kanal Antonija Plazibata također je nešto čemu se Plazibat može nešto više posvetiti dok je u pauzi od napornih treninga i mečeva. Tako je Plazibat jučer objavio vrlo interesantan video putem kojeg je otkrio kako je iskusio trodnevni post na vodi.

"Ne želim biti nikakav guru koji vas nagovara na nešto i nešto vam prodaje. Nitko me za ovo ne plaća, možete otići na internet i sami pogledati. Nemojte gledati gurue, trenere i prodavače magle, nego pogledajte doktore što govore o tome i kakvi su benefiti toga.", započeo je Antonio, a zatim je otkrio više detalja.

"Tri dana postio sam samo na vodi. Otkako sam ozlijeđen, da se ne bih previše udebljao, jedem jedanput dnevno u 90 do 95 posto slučajeva. Ako se baš zaželim drugog obroka, jedem. Ali više-manje jedem jednom dnevno, a ostalih 20+ sati ne jedem. To bih svima preporučio, bavili se sportom ili ne, jako je zdravo."

Autofagija o kojoj Plazibat priča zapravo je pojam koji potječe od grčke riječi autóphagos, što u prijevodu znači "samoproždiranje". Radi se o prirodnoj degradaciji stanice koja uklanja nepotrebne ili disfunkcionalne komponente. Autofagija posljednjih godina uživa sve veću popularnost u svijetu, vrše se brojna istraživanja, a navodno ima određene benefite i u prevenciji i liječenju raka. Plazibat je detaljno progovorio o benefitima autofagije.

"Kad se desi autofagija, natjerate vaš organizam da misli da umirete. Kad god organizam misli da umirete, to je dobro za vas. Prestanete li jesti i budete li na vodi 72 sata, to je i Dana White nedavno napravio pa je postalo još popularnije. Uglavnom, došao je Walter (jedan od Plazibatovih trenera). Par dana je ostao u Hrvatskoj i on mi je krenio pričati o autofagiji i postu. Rekao mi je kako poznaje par ljudi koji su izliječili rak tom metodom, ali oni su to radili ekstremnije. 15 do 20 dana bili su na vodi, ali nemojte me držati za riječ. Ne govorim da liječite rak tako, nego samo prenosim što mi je on rekao. Čuo sam se i s Mikeom i probao sam tri dana da ne jedem. Možete piti kavu, ali bez ikakvih dodataka. Ostatak dana samo voda. Ako vas krene boliti glava, uzmite neke elektrolite koji imaju kalija u sebi, ali nemaju kalorija u sebi. Ako vas glava ne boli, možete i bez toga. Dakle, tri dana ničega bez vode."

"Preporučam svima da probate, prije svega zato što jačate psihu, mentalno jačate. Ne da se hvalim, ali meni nije bio nikakav problem. Ja sam uživao u tome, jer ja sam takav, ako nešto odlučim, kraj priče. Sam sebi sam rekao nisi gladan i gotovo.", pojasnio je trenutno najbolji hrvatski kickboksač.

Plazibat je u nastavku videa otkrio kako tijekom 2025. godine planira pokušati postiti na vodi sedam do deset dana, ako uspije probiti granicu od pet dana. Hrvatski teškaš također je pojasnio važnost izlaganja stvarima koje nam ne stvaraju ugodu.

"Jako je bitno da radite stvari koje ne volite. Ne mora to biti nešto ekstremno, ne morate trenirati i ubijati se treningom. Ja često pričam prijateljima kako si ne želim dozvoliti da se dogodi neka ekstremna situacija, iako je gotovo nerealno da se dogodi, ali ja ne želim da u takvim situacijama ne mogu kontrolirati svoje tijelo. Dakle, želim biti u mogućnosti izdržati ekstremnu hladnoću, ekstremnu toplinu ili ekstremnu glad. Hoću da kontroliram svoje tijelo u takvim situacijama."

U sklopu videa koji možete pogledati pri dnu teksta, Plazibat se dotaknuo i svoje ozljede, plana rehabilitacije kao i utjecaja na Gloryjev dolazak u Hrvatsku. Preporučamo da pogledate ovaj vrlo zanimljiv video na Plazibatovom YouTube kanalu.

Linker
10. listopad 2024 10:32