Ostalo

(VIDEO) Nokautirao protivnika, a izgubio titulu! Pogledajte sekvencu koja je podijelila borilačku javnost

Jarred Brooks

 Screenshot/Twitter (ONE FC)
Joshua Pacio je novi prvak strawweight kategorije, no do pojasa je došao na vrlo neuobičajen način

Jarred Brooks, donedavni prvak strawweight kategorije ONE Championshipa, u petak je nokautirao Joshuu Pacia na ONE 66 priredbi (Lusail Sports Arena, Katar), no njegovo je slavlje bilo vrlo kratkog vijeka budući da je Herb Dean, svega par minuta kasnije - pobjedu dodijelio Brooksovom protivniku.

Iz sudačkog je pravorijeka proizlazilo kako je Brooks diskvalificiran jer je na putu do pobjede upotrijebio ilegalnu tehniku, odnosno "spiking". Radi se o hrvačkoj tehnici kojom borac svog protivnika podiže u zrak i okreće naopako, a onda ga - u potpunosti okomito u odnosu na podlogu - baca na glavu. Tehnika je zabranjena zbog opasnosti od loma vratne kralježnice.

U profesionalnim MMA borbama znamo vidjeti da se nokaut ostvari određenim hrvačkim bacanjima, ali vrlo rijetko se događa da suci takvo bacanje okarakteriziraju nedozvoljenim, odnosno "spikingom". Zasigurno najpoznatiji primjer "spikinga" datira iz lipnja 2004. godine kada su u Prideov ring ušli Kevin Randleman i Fedor Emelianenko. Tada je Fedor, nakon Amerikančevog bacanja, samim čudom nekako ostao pri svijesti, a onda, nedugo kasnije čak i pobijedio Randlemana prisiljavanjem na predaju ("kimura").

Mnogi se fanovi ne slažu s odlukom sudaca na ONE 166 priredbi i smatraju da je Jarred Brooks zasluženo pobijedio jer nije imao namjeru izvesti "spiking", međutim pravila su tu da zaštite borce i ovakva odluka će sigurno značiti da će drugi borci u budućnosti biti oprezniji prilikom izvođenja visokoamplitudnih hrvačkih bacanja.

Malo iznenađuje što ONE FC zabranjuje "spiking" (za razliku od bivšeg Pridea) jer azijska organizacija ima jedna od brutalnijih pravila u usporedbi s drugim velikim MMA promocijama. Ako usporedimo UFC pravila s ONE Championship pravilima možemo vidjeti da je jedna od opasnijih tehnika dozvoljena u ONE-u, ali ne i u UFC-u - udarci koljenom u glavu dok se borba odvija u parteru. Upravo tom tehnikom je bivši UFC-ov prvak Demetrious Johnson izgubio protiv Adriana Moraesa. Napomenimo da su i "soccer kickovi" bili dozvoljeni sve dok Chatri Sityodtong, ONE-ov predsjednik, nije objavio zabranu istih i to ne zbog opasnosti, nego zato što privlače negativan publicitet.

Bilo kako bilo, Joshua Pacio je novi prvak strawweight kategorije, a hoće li biti sretan osvajanjem svoje titule, odnosno načinom na koji je došao do nje - ostaje pod znakom upitnika.

Linker
28. travanj 2024 15:52