Ostalo

(VIDEO) Ovakvu borbu još niste vidjeli; borili se u autu, pobjednik zadavio protivnika pojasom za vezanje

Car Jitsu

 Screenshot (twitter, Matysek)
Djelovalo je poprilično brutalno

Kada trenirate i natječete se u brazilskoj Jiu-Jitsi, postoje dva načina kako započeti meč (ovisno o pravilima turnira). Možete početi ili u stajaćoj poziciji, pa krenuti na rušenje, bacanje ili hvatanje u gard; a drugi način je početi meč u sjedećem položaju u gardu. No, što ako vaš meč počinje u autu, a ne na strunjači?

Svakakve ludorije smo do sada vidjeli, a ovo je svakako jedna od inovativnijih. Naziv ovakve vrste natjecanja je ‘Car-Jitsu‘, a tvorac istog je Vik Mikheev, inače vlasnik crnog pojasa brazilske Jiu-Jitse i Juda, a isto tako i MMA borac. Njegov YouTube kanal ima milijune pregleda, a dao je i kratku izjavu kako je sve to započelo.

"2020. godine došao sam na ideju o natjecanju u grapplingu unutar vozila. Od listopada 2020. godine, skupa sa svojim prijateljem održao sam mali turnir ‘Car-Jitsu‘ kako bih proučio aspekte Jiu-Jitsu borbe unutar malog prostora."

Pravila su ovdje jednostavna. Meč traje dvije runde, a svaki od natjecatelja započinje borbu na vozačevom mjestu. Bodovi se dijele ukoliko se dođe do dominantnih pozicija ili ako se aktivno traži prekid. Sve unutar auta, kao što je pojas, volan, retrovizori i druge stvari mogu se koristiti kako bi se dobila prednost u meču. U ovom slučaju, ono što je borac uspio iskoristiti u svoju korist je pojas za vezanje.

Sama borba je djelovala kao pokušaj ubojstva, a borac koji je tapkao za gušenje pojasom je došao k sebi tek nakon nekoliko sekundi. U drugoj borbi jedan natjecatelj je također pokušao doći do pobjede pomoću pojasa za vezanje, no njegov protivnik se uspio izvući iz zahvata.

Linker
13. travanj 2024 07:04