Ostalo

(VIDEO) Povijest se ponovila! Junior Dos Santos pobijedio Fabricija Werduma u krvavom okršaju bez rukavica!

Fabricio Werdum i Junior Dos Santos

 Screenshot/YouTube
Unatoč Werdumovim povremenim bljeskovima, ‘Cigano‘ je bio konkretniji i opasniji, te nanio veliku štetu svom starijem sunarodnjaku

Gotovo 15 godina nakon njihovog prvog međusobnog okršaja pod okriljem UFC-a, Junior dos Santos i Fabricio Werdum u subotu su, u ranim jutarnjim satima, odmjerili snage u glavnoj borbi večeri Gambred Bareknuckle 5 priredbe održane u Jacksonvilleu (Florida, Sjedinjene Američke Države). Ovog puta snage su odmjerili u meču bez rukavica, ali ishod je ponovno bio isti - kao pobjednik je iz kaveza izašao Dos Santos. Za razliku od prvog obračuna kada je nokautirao sunarodnjaka u prvoj rundi, "Cigano" je ovog puta slavio podijeljenom sudačkom odlukom.

Nakon početnog ispitivanja snaga na otvaranju prve runde, Werdum je povukao prvi potez u vidu "high kicka" kojeg je JDS blokirao, a potom i kontrirao "low kickom" kojim je pogodio Fabricijovu stajnu nogu i nakratko ga srušio. Ovaj se brzo pridigao i ponovno u nekoliko navrata pokušavao ugroziti Juniora "high kickovima", ali bezuspješno. Pokušao je i rušiti dos Santosa, no ni to mu nije prošlo za rukom, ali je zato pogodio dva "low kicka". U tim je trenucima izgledalo kao da je Werdum nešto aktivniji, no njegova inicijativa nije bila osobito konkretna, dok je JDS, s druge strane, odgovorio preciznim direktom, a potom i desnim "overhandom" kojeg je Werdum neprijeporno osjetio. Na polovici prve runde Dos Santos je vezao dva krošea, a nedugo potom prošao je i još jedan njegov lijevi direkt. Nakon nekoliko primljenih Juniorovih udaraca, Fabricio se sve više kretao prema natrag, ali je ipak na ulazu u posljednju minutu prve runde uspio uhvatiti "single leg" i srušiti Dos Santosa, no samo nakratko, budući da se 39-godišnji Brazilac ekspresno digao na noge. Uslijedila je potom sekvenca uz žicu, gdje je Werdum držao Dos Santosa, ali bez ikakvog učinka, dok je Junior "dirty boxingom" pogađao svog sedam godina starijeg sunarodnjaka. Posljednjih tridesetak sekundi prve runde odvilo se na centru oktogona, gdje je JDS najprije bacio solidan desni "low kick", a potom je režirao najznačajniji trenutak prve dionice borbe - pogodio je Werduma snažnim desnim direktom u glavu i srušio ga na pod, ali je potreseni Brazilac, zahvaljujući svojim vrhunskim parteraškim sposobnosima, uspio neutralizirati Juniorov pokušaj "ground and pounda" i preživjeti do kraja prve runde.

U drugu rundu Werdum je ušao s vidljivom štetom na licu od prethodno primljenih udaraca. Unatoč tome, zauzeo je središte kaveza i krenuo u nastavak s kombinacijom lijevi direkt, desni direkt, desni "hich kick", no JDS se dobro kretao i praktično eskivirao svaki od tih udaraca. Fabricio je ponovno, slično kao i u prvoj rundi, pokušavao nožnim tehnikama, bacao je "high kickove", kružne udarce, pa i poneki "axe kick", ali gotovo nijedan od tih pokušaja nije odsjeo na pravo mjesto. JDS je bio poprilično pokretljiv i izbjegavao Werdumove udarce, te ga, s druge strane, kažnjavao oštrim direktima kojima je pogađao glavu, ali i tijelo. Na ulazu u posljednje dvije minute druge runde, Werdum je krenuo prema naprijed i uspio pogoditi jedan desni direkt, ali Dos Santos je ponovno bio lagan na nogama i izašao iz pritiska uz osmijeh na licu, a ubrzo je i odgovorio dobrim kratkim lijevim krošeom kojim je dodatno otvorio Werdumovu već dobrano načetu arkadu. Četrdesetak sekundi prije kraja prve runde Werdum je ponovno napao, te pogodio Juniora solidnim desnim direktom, a potom ga pritisnuo uz ogradu i nakratko srušio još jednim "single legom", ali se JDS opet instantno digao na noge. Posljednje trenutke druge dionice Werdum je proveo na leđima pozivajući Dos Santosa na borbu u parteru, dok je ovaj to, dakako, odbijao i ispalio pritom nekoliko dobrih "low kickova".

Na startu treće runde JDS je pogodio još jedan dobar lijevi direkt, nakon čega smo svjedočili razdoblju smanjene aktivnosti i nešto slabijeg tempa, što i ne čudi s obzirom na dob dvojice veterana. Nakon minute i pol, Werdum je preuzeo inicijativu i pogodio Juniora solidnim lijevim direktom, da bi mu, nedugo potom, uletio u noge i pokušao ga rušiti, ali Dos Santos se sjajno obranio i "sprawlom" elegantno izašao iz potencijalno neugodne situacije. U nastavku runde JDS je dobro kombinirao "low kickove" s ručnim tehnikama kojima je Werdumu nanosio novu štetu i praktično mu u potpunosti zatvorio lijevo oko. Radio je to "Cigano" u najvećim dijelom sve do kraja treće runde, koristio je Fabricijovu slabost i pogađao ga tamo gdje je već dobrano oštećen, te je bilo pomalo žalosno u tim trenucima gledati 46-godišnjeg Brazilca kako krvav i sa zatvorenim okom nastoji dočekati završni gong, no učinio je to gladijatorski, stojeći na nogama i tražeći borbu do samog kraja.

Iako se činilo da je pred sucima poprilično jednostavan posao budući da je Dos Santos, unatoč Werdumovim povremenim bljeskovima, ipak bio konkretniji i opasniji u sve tri runde, meč je ipak završio podijeljenom sudačkom odlukom. Nakon tri runde rata, Dos Santosu su, s 30-27, prednost dala dva suca, dok je jedan drugačije interpretirao zbivanja u kavezu i dodijelio Werdumu 28-29. Bilo kako bilo, novi obračun dviju istinskih teškaških MMA legendi završio je još jednom pobjedom Juniora Dos Santosa i možemo reći kako brazilski veterani, unatoč svojim godinama, nisu razočarali predstavom u oktogonu VyStar Veterans Memorial Arene.

Snimku cijelog meča možete pogledati OVDJE, na dijelu koji počinje od 4:44:30.

Linker
12. travanj 2024 03:34