Ostalo

(VIDEO) Šok na Svjetskom prvenstvu u Beogradu: ‘Jedan od najvećih u povijesti odustao je usred meča‘

Abdulrashid Sadulaev (lijevo) i Akhmed Tazhudinov (desno)

 AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Polufinale SP-a u hrvanju slobodnim stilom ponudilo je uistinu veliko iznenađenje

‘‘No Más‘‘, u prijevodu ‘‘ne više‘‘ ili ‘‘dosta je‘‘, poznata je izjava kojom je Roberto Duran šokirao boksački svijet 1980. godine. Legendarni boksač iz Paname tada je deklasiran u revanšu protiv Sugar Ray Leonarda, a krajem osme runde Duran se okrenuo prema sucu govoreći ‘‘No Más‘‘. Bio je to znak za prekid meča, a taj meč mnogima je poznat pod nazivom ‘‘No Más Fight‘‘.

Prema mišljenju Bena Askrena, nešto takvo vidjeli smo i jučer na Svjetskom prvenstvu u hrvanju koje se održava u Beogradu. Umirovljeni MMA borac i proslavljeni američki hrvač prokomentirao je situaciju koja se dogodila u polufinalu kategorije do 97 kilograma. Abdulrashid Sadulaev našao se na jednoj strani, a na drugoj je stajao 20-godišnji Akhmed Tazhudinov.

Sadulaev je inače dvostruki olimpijski prvak, a na Svjetskim prvenstvima četiri puta osvajao je zlato, a jednom je bio srebrni. Još mnoštvo velikih turnira osvojio je ovaj fantastični Rus, a do jučer je imao ‘‘score‘‘ 147-2 u hrvanju slobodnim stilom. Jedan od ta dva poraza Sadulaev je upisao 2021. godine, iako taj meč nije niti odradio. Sadulaev je tada trebao nastupiti u finalu Ali Aliev memorijala, ali zbog ozljede je otkazao nastup u finalu i Magomed Ibragimov službeno ga je porazio. Drugi od ukupno dva poraza Sadulaev je upisao 2017. godine, u finalu SP-a. Amerikanac Kyle Snyder tada je tijesno na bodove (6-5) porazio Sadulaeva i tada se rodilo veliko rivalstvo među njima.

Očekivalo se da ćemo i u Beogradu gledati novu stranicu njihovog rivalstva, ali Kyle Snyder ispao je u četvrtfinalu. Sjajnog Amerikanca lakoćom je porazila 20-godišnja senzacija, Akhmed Tazhudinov. Radi se o ruskom hrvaču koji predstavlja Bahrein, a Snydera je porazio rezultatom 11-0. Činilo se da je Snyder zabrljao uoči polufinala u kojem se trebao sastati sa Sadulaevim, ali Tazhudinov nas je u polufinalu uvjerio koliko je zapravo dobar.

20-godišnjak je nakon Snydera uspio deklasirati i Sadulaeva Abdulrashida, a jednog od najboljih hrvača u proteklih nekoliko godina, Tazhudinov je prisilio na predaju. Pri rezultatu 9-2, Sadulaev je ostao ležati na tlu i žalio se na ozljedu. Liječnički tim je intervenirao, a Sadulaev nije mogao nastaviti meč. Signaliziran je kraj, Tazhudinov je prošao u finale, ali Ben Askren smatra da se nije radilo o ozljedi.

‘‘Hrvanje je upravo imalo svoj ‘No Más‘ trenutak. Vjerojatno jedan od najboljih hrvača svih vremena, Abdulrashid Sadulaev, jednostavno je odustao usred meča u kojem je gubio. Tako ludo, još uvijek pokušavam procesuirati taj trenutak.‘‘, napisao je Askren na svom Twitter korisničkom računu.

Uistinu je nevjerojatno što je mladi Tazhudinov napravio u Beogradu. U dva uzastopna meča deklasirao je Snydera i Sadulaeva, a nikada nismo vidjeli Sadulaeva s tako deklasiranog, s takvim govorom tijela. Možda ga je stvarno i mučila ozljeda, ali to ne umanjuje uspjeh odličnog Tazhudinova koji će danas nastupiti u finalu SP-a. Protivnik će mu biti Azerbajdžanac Magomedkhan Magomedov, a nova pobjeda Tazhudinova više ne bi bila iznenađenje, nego nešto sasvim očekivano.

Linker
25. travanj 2024 14:42