Ostalo

NA DANAŠNJI DAN: Prije 56 godina rođen je ‘Ruski eksperiment‘, po mnogima najveći hrvač svih vremena!

Aleksandr Kareljin

 Sporthulq
‘‘Nitko ne može povjerovati da sam prirodan. Najvažniji doping koji koristim jest da treniram kao luđak – kao pravi luđak‘‘ - Aleksandr Kareljin

191 centimetar visok i 130 kilograma težak hrvač noćna je mora za svakog protivnika. Da, radi se o legendarnom ‘‘Ruskom eksperimentu‘‘, pravog imena Aleksandr Kareljin. Hrvač je to grčko-rimskim stilom kojeg mnogi smatraju najvećim svih vremena, a ukoliko bacimo pogled na rezultate koje je ostvario u svojoj dugogodišnjoj karijeri, može nam biti jasno i zašto.

Kareljin je rođen 19.9.1967. u Novosibirsku, a doslovno od njegovog prvog dana života se moglo pretpostaviti da će biti građen onako kako je i bio. Rođen je čak s 5.5 kilograma, a hrvanjem se počeo baviti 1981., iako mu je prvi sport u životu bio boks. Odmah je počeo i dizati utege, a uz hrvanje se također bavio košarkom, odbojkom, skijanjem i plivanjem, tako da njegov atleticizam sada ima puno više smisla.

Već je 1985. godine osvojio Svjetsko juniorsko prvenstvo, a 1988. godine osvojio je olimpijsko zlato na igrama u Seoulu. Tada je predstavljao Sovjetski Savez, a u Barceloni je 1992. predstavljao Savez neovisnih država gdje je također osvojio olimpijsko zlato. Rusiju je predstavljao na olimpijadi u Atlanti 1996., a tamo se okrunio svojim trećim olimpijskim zlatom.

Omjer pobjeda i poraza u hrvačkoj karijeri mu je, pazite sad: 887-2! Osim navedenih zlata, nastupio je i na olimpijadi u Sydneyju 2000. godine gdje je osvojio drugo mjesto, a tamo je upisao jedan od dva famozna poraza. Rulon Gardner ga je porazio u finalu, a nakon njega je završio karijeru.

Osim olimpijada, Kareljin je devet puta bio prvak svijeta, 12 puta prvak Europe te 13 puta prvak Rusije u hrvanju. Velika je to karijera koju je 2000. zaključio, nakon čega ulazi u politiku.

Nadimak ‘‘Eksperiment‘‘ dobio je, pogađate, zbog svog nevjerojatnog fizičkog izgleda. Kada su ga pitali koristi li ikakve nedozvoljene supstance, Kareljin je odgovorio:

‘‘Nitko ne može povjerovati da sam prirodan. Najvažniji doping koji koristim jest da treniram kao luđak – kao pravi luđak‘‘.

Linker
05. ožujak 2024 15:54