Ostalo

(VIDEO) Što smo to upravo gledali?! Cedric Doumbe upisao je jedan od najbizarnijih poraza u povijesti MMA sporta

Cedric Doumbe

 Screenshot/DAZN
‘Le Meilleur‘ je na ulasku u Accor Arenu dočekan ovacijama i klicanjem, a iz oktogona je ispraćen zaglušujućim zvižducima

U glavnoj borbi večeri PFL Europe 1 priredbe gledali smo velteraški okršaj Cedrica Doumbea i Baysangura Chamsoudinova, no ishod sraza dotad neporaženih boraca, francuske borilačke zvijezde i ponajvećeg MMA talenta izvan UFC-a, završio je na bizaran, kontroverzan i teško objašnjiv način. Prve dvije runde donekle su opravdale najave i pružile sudar stilova, pri čemu smo u početnoj dionici gledali "Bakijevu" hrvačko-parterašku dominaciju, u nastavku "Le Meilleurovu" ekspertizu u "stojci", da bi finalna runda donijela potpuno razočaranje, kako krcate pariške Accor Arene, tako i gledatelja pred ekranima različitih dimenzija. Chamsoudinov je, naime, službeno, pobijedio "tehničkim nokautom" nakon minute i 21 sekunde u trećoj rundi, no prekid nije stigao kao posljedica spektakularnog udarca već zbog - komadića stakla - zabijenog u Doumbeov nožni prst.

Tijekom prvih pedesetak sekundi gledali smo obostrano ispitivanje snaga, nakon čega Doumbe baca "kick", na kojeg Chamsoudinov reagira hvatajući mu nogu i rušeći ga na parter. Iako se činilo da za 31-godišnjeg Francuza slijedi teško razdoblje, on se vrlo brzo uspio pridići na noge. Nakon otprilike minute provedene u "stand upu", međutim, Chamsoudinov ponovno seli borbu na tlo uspješno izvedenim "single legom". Doumbe se ponovno uspijeva dići, no ne ne i potpuno osloboditi Chamsoudinova budući da mu je ovaj uzeo leđa u stajaćoj poziciji, a nedugo potom ga i ponovno grubo prizemljio "suplexom". Minutu i pol prije kraja prve runde ponovno smo gledali identičnu sekvencu u kojoj je 22-godišnji Čečen s francuskom adresom rušio deset godina starijeg protivnika, a Doumbe se opetovano uspio pridići i posljednjih pedesetak sekundi provesti u stojci, što je djelomično iskoristio tik prije zvuka posljednjeg gonga kada je ispalio razoran desni kroše prema protivniku. Sve u svemu, Chamsoudinov je definitivno stavio prvu rundu u džep zahvaljujući izraženim hrvačko-parteraškim kvalitetama, odnosno brojnim rušenjima.

Drugu dionicu Doumbe je započeo na sredini borilišta, odakle je solidno radio ručnim tehnikama i pogodio nekoliko učinkovitih direkata u "Bakijevu" glavu i tijelo. Nakon minute i pol, Chamsoudinov mu pokušava ući u noge, ali bezuspješno jer Francuz odbija taj pokušaj kvalitetnim "sprawlom", a nekoliko trenutaka kasnije pogađa 22-godišnjeg borca snažnim lijevim direktom i nakratko ga šalje na pod. Chamsoudinov se instantno pridigao i nastavio borbu u "stojci", da bi na polovici druge runde ipak krenuo u novi pokušaj rušenja, kojim nije uspio prizemljiti Doumbea, već samo pritisnuti uz žicu na pola minute. "Le Meilleur" se oslobodio tog pritiska i ponovno vratio na središte oktogona, gdje je strpljivo gradio svoje "stand-up" napade, a onda četrdesetak sekundi prije kraja dionice, silovitim desnim krošeom ponovno pogodio "Bakija" i tako vjerojatno odveo drugu rundu u svoju korist.

Na otvaranju treće runde, Doumbe je još jednim desnim krošeom ponovno pronašao metu, no mladi Chamsoudinov stoički je podnio taj udarac. U tim se trenucima činilo kako je bivšem Gloryjevom prvaku značajno poraslo samopouzdanje i kako je preuzeo konce borbe, te krenuo prelijevati vodu na svoj mlin u odlučujućoj fazi borbe, no uslijedila je tada bizarna sekvenca koja je, nažalost, i zapečatila meč. Francuski je "superstar", naime, signalizirao prema sucu Marcu Goddardu kako osjeća bolove u stopalu, na što je ovaj odmahnuo rukom i poručio mu da nastavi borbu. Doumbe i Chamsoudinov su se sportski pozdravili i doista nastavili meč, a nedugo nakon toga 31-godišnji se Francuz ponovno požalio na istu stvar i Goddard je odlučio prekinuti borbu, te dodijeliti pobjedu Chamsoudinovu - osmu uzastopnu u profesionalnoj karijeri.

"Hvala svima što ste gledali borbu. Nisam uopće htio zaustaviti meč, naravno, htio sam se boriti, ali imao sam komadić stakla u palcu, to me boljelo, htio sam to izvaditi i nastaviti. Pokušao sam nastaviti, ali čak je i suparnik vidio da me nešto smeta i da trebam to izvaditi, htio sam to učiniti, no sudac je prekinuo borbu. Ne znam što ga kažem, htio sam se boriti", rekao je Doumbe nakon prvog poraza u profesionalnoj MMA karijeru (uz prethodnih pet pobjeda) no publika je njegov govor ispratila zaglušujućim zvižducima.

Razvoj događaja i epilog glavne borbe večeri doista je nevjerojatan. Domube je, naime, u Accor Arenu ušao kao apsolutna zvijezda, čovjek zbog kojih su sve karte, prema izvještajima francuskih medija, "planule" u manje od pola sata, da bi na koncu, nakon nepune dvije i pol runde borbe, postao čovjek kojem zviždi cijela dvorana. "Hypeovi" oko pojedinih boraca gasili su se na razne načine, no ovo je definitivno jedan od najbizarnijih ikada u borilačkom sportu.

Linker
28. travanj 2024 01:28