Ostalo

(VIDEO) Yaroslav Amosov večeras se bori za sve Ukrajince: ‘Ne razumijem zašto Rusi ovo rade‘

Yaroslav Amosov

 Screenshot (youtube, Bellator Mma)
Prvak Bellatorove velter kategorije ulazi s velikim motivom u meč protiv Logana Storleyja

Yaroslav Amosov borac je s najimpresivnijim borilačkom nizom kad su u pitanju aktivni MMA borci na najvišoj razini. Ukrajinac je u seriji od 26 uzastopnih pobjeda, a 26 puta je i nastupio u svojoj profesionalnoj karijeri.

29-godišnji majstor samba Bellatorov je prvak u velter kategoriji, a pojas je osvojio u šestom mjesecu 2021. godine, porazivši Douglasa Limu. Sve od tada, Amosov nije nastupao i večeras ga čeka prva obrana pojasa.

Jedan od glavnih razlog nenastupanja jest rat u Ukrajini prouzročen ruskom invazijom na Ukrajinu. Odmah nakon početka rata, Amosov je odvezao svoju obitelj na sigurno, a u Bellatorovom videu Amosov objašnjava da je vozio 36 sati bez prestanka. Nakon što je svoju obitelj odveo na sigurno, Amosov se vratio na bojište i sudjelovao je u bitki za Irpin, svoj rodni grad. Nakon mjesec dana borbe, ukrajinske snage porazile su Ruse u Irpinu i grad je ostao u pod ukrajinskom vlasti. Amosov je tada snimljen i kako spašava svoj pojas prvaka u Bellatoru.

‘‘Život je sada drukčiji. Kad ljudi govore da imaju probleme, a ne žive u Ukrajini, oni zapravo ne znaju što su problemi. Onog jutra kad je rat počeo, gledao sam kroz prozor i osluškivao sam što se događa. Moje dijete staro je šest mjeseci, a ja sam rekao supruzi ‘Idemo‘ i preselili smo se u drugi grad. Vozio sam automobil 36 sati bez sna, a nakon toga sam znao da se moram vratiti u svoj grad i pomoći svojoj državi. Teško je vrijeme za moje ljude i htio sam pomoći. Kad smo davali ljudima kruh, oni su plakali, jer nisu imali što jesti i piti. Rat se odvija svakodnevno, ali u nekim gradovima život se odvija normalno.‘‘, prepričava Amosov u Bellatorovom videu, a zatim opisuje slike koje mu se motaju po glavi zbog ruske invazije.

‘‘U sjećanju su mi mnoge slike. Možete vidjeti brojne ubijene civile, starije žene, djecu. Ne razumijem zašto bi netko ubijao bake i djecu? Oni su civili, a ne vojnici. Zašto ruska vojska radi ovo? Ne razumijem. Ponekad kad otiđem spavati, zaklopim oči i vidim sve te slike. Ponekad ne mogu uopće zaspati.‘‘, prepričavao je Amosov, ‘‘gutajući knedle‘‘ i suzdržavajući se da ne slomi u potpunosti.

Amosova večeras u Dublinu čeka borba protiv starog znanca, Logana Storley. Amosov i Storley već su se borili u 11. mjesecu 2020. godine, a slavio je Amosov podijeljenom sudačkom odlukom. Storleyju je to jedini poraz u dosadašnjoj karijeri, a večeras će se pokušati revanširati Amosovu. S obzirom na dugu pauzu, sudjelovanje u ratu i vjerojatno manjak treninga kroz proteklih godinu dana, nije nemoguće da se Amosov pojavi u nešto lošijem izdanju. Ipak, ne treba zaboraviti da će Amosov ući s posebnom motivacijom u borbu.

‘‘Kad je ruska vojska napustila moj grad i srednju Ukrajinu, nazvao sam svoju majku i pitao sam: ‘Gdje je moj pojas‘. Ona mi je rekla da ga je sakrila, a ja sam se dugo pitao gdje je. Nakon što sam ga pronašao, prijatelji su mi rekli da moram ići braniti svoj pojas. Dugo sam razmišljao, ali mnogi su mi rekli da odem braniti pojas i zbog toga sam otišao. Zbog svega što se događa u Ukrajini, jako sam motiviran i želim doći do pobjede u kavezu. Napustio sam svoj grad i trenirao sam. Nakon borbe otići ću u Ukrajinu i želim pokazati svijetu da su Ukrajinci vrlo čvrsti i snažni ljudi. Možda vijesti o Ukrajincu koji je obranio pojas budu dobre za ljude u Ukrajini. Za njih se borim.‘‘, poručio je Yaroslav koji će večeras biti doslovno spreman poginuti u kavezu.

Spreman će biti i sjajni Logan Storley, a njihov meč na rasporedu je večeras, otprilike u ponoć (ovisno o trajanju mečeva prije njihovog). Storley i Amosov predvode Bellator 291 event, a ‘‘main card‘‘ sačinjen od ukupno pet mečeva starta u 22:00h.

Sjajni Bellatorov prilog o Amosovu možete pogledati ispod ovog teksta.

Linker
21. travanj 2024 21:24