Ostalo

Zion Clark ponovno je pomaknuo granice: Hrvač rođen bez nogu pobijedio je u svom MMA debiju!

Zion Clark u svom MMA debiju

 Screenshot (twitter, Alex Behunin)
Nevjerojatna životna priča Ziona Clarka postala je bogatija za još jednu inspirativnu priču

Puno je kontroverze bilo nakon što je Zion Clark najavio da će ovog vikenda debitirati u MMA-u. Ako vam je cijela priča promakla i pitate se zašto bi nečiji debi bio kontroverzan, pojasnit ćemo vam ukratko.

Zion Clark 25-godišnji je američki hrvač koji se od rođenja bori s kaudalnim regresijskim sindromom. Radi se o poremećaju koji se javlja kad se donji dio kralježnice ne formira u potpunosti prije rođenja. Kaudalni dio sadrži dijelove kralježnice i kosti koji čine bokove, noge i nekoliko važnih organa u ljudskom tijelu.

Da, Zion Clark debitirao je u MMA-u iako je rođen bez nogu. Ono što je još fascinantnije jest podatak da je debitirao pobjedom! Jednoglasnom odlukom sudaca Clark je porazio Eugenea Murrayja (0-4-0), profesionalnog MMA borca koji je i dalje bez pobjede u svojoj karijeri.

Istina da se ne radi o naročito kvalitetnom protivniku, ali uzevši sve gore navedeno u obzir, nevjerojatna je sama činjenica da se Zion odvažio nastupiti u jednom od najtežih sportova na svijetu.

Borba se održala u Kaliforniji na eventu Gladiator Challenge: Season Beatings, a Clark je na sve tri sudačke kartice pobijedio rezultatom 30-27 (3-0 u rundama). Momak bez nogu koristio je svoju hrvačku podlogu, uspijevao je rušiti Murrayja i kontrolirao ga je velikim dijelom borbe, što je bilo dovoljno za pobjedu.

Neka pitanja još uvijek su ostala neodgovorena, a vjerojatno ćemo odgovore na njih dobiti kad snimka cijelog meča bude postavljena. Naime, nije jasno smije li Clarkov protivnik bacati ‘‘kickove‘‘, naročito one u glavu, jer je podosta nejasno kako se Clarkov položaj u samom meču tretira. Obično su udarci u nogom u glavu zabranjeni kad je protivnik na podu (takozvani ‘‘downed opponent‘‘), a Clark s obzirom na svoj hendikep nameće određene pitanja.

Unatoč svemu, ovaj 25-godišnjak zaslužuje svo poštovanje svijeta za konstantno pomicanje granica. Njegov hrvački omjer pobjeda i poraza iznosi 33-15, a pobjedom je debitirao u profesionalnom MMA-u. Osim toga, Zion se upisivao i u Guinessovu knjigu rekorda kao čovjek koji najbrže trči na rukama i kao čovjek koji se može najviše odraziti i skočiti u vis koristeći samo ruke.

Što je sljedeće i hoće li nastaviti s MMA nastupima, saznat ćemo u godini koja nam tek slijedi.

Linker
24. travanj 2024 11:56