Ostalo

Zlatko Kumrić poražen u debiju na Olimpijskim igrama: ‘Gripa ga je ‘ubila‘, jednostavno nije imao snage‘

Zlatko Kumrić (bijeli kimono) i Genaro Pirelli (plavi kimono)

 Luis ROBAYO/AFP
30-godišnji Splićanin dao je sve od sebe da se pojavi na strunjači, ali snage za nešto više ipak nije bilo

Nakon dva vrlo uzbudljiva dana u kojima smo pratili naše judašice od početka do samog kraja turnira, na red je došao i naš jedini predstavnik u muškoj konkurenciji. Zlatko Kumrić, iskusni splitski judaš po prvi puta u karijeri nastupio je na Olimpijskim igrama i postao je drugim hrvatskim judašem kojem je to pošlo za rukom. Njegov trener Tomislav Marijanović bio je prvi, a nastup je upisao 2012. godine na Igrama u Londonu.

Nažalost, Zlatko Kumrić debi na OI neće pamtiti po dobrom rezultatu. 30-godišnji Splićanin zapeo je na prvoj prepreci i turnir je za njega završio nakon šesnaestine finala. Bolji od Kumrića bio je Talijan Gennaro Pirelli, a do pobjede je došao nakon što je Kumrić zaradio tri ‘‘shida‘‘, odnosno žuta kartona. Tri žuta kartona prerastaju u hansoku-make što je ekvivalent crvenom kartonu i diskvalifikaciji.

Pirelli je porazio Kumrića i u četvrtom mjesecu ove godine na EP-u u Zagrebu, a tada su se borili za broncu. Teško je Kumriću palo rano ispadanje s turnira. Nakon meča potpuno se emocionalno slomio, suze su tekle niz njegovo lice, a Kumrić je pokušavao skupiti snagu da stane pred kamere i mikrofone. Desetak minuta Zlatko je plakao. Sav trud, rad i odricanje koje je uložio proteklih godina trebali su uroditi boljim rezultatom u Parizu, ali Kumrić se nije borio samo s Talijanom.

Njegov trener Tomislav Marijanović za Sportske novosti je otkrio kako je Zlatko danima uoči nastupa muku mučio s gripom koja je sigurno utjecala na njegovu izvedbu.

‘‘Gripa ga je ‘ubila‘. Zato je tamo unutra bio ‘mrtav‘. Ništa nije imao, nema ulaska, nema snage. Dva tjedna prije Pariza je to trajalo. Došli smo u olimpijsko selo, a on je zadnja tri dana bio pod temperaturom. Ujutro na dan borbe prvi put se probudio bez povišene temperature, ali dotad je već bio izmoren do kraja.‘‘, otkrio je Marijanović, a zatim je otkrio još ponešto detalja.

‘‘Pirelli je zatvoren, a jak. Tu treba biti maksimalno spreman. Da je Zlatko bio takav u ovoj borbi..., ali on trenutačno nema snage za nešto takvo. Jednostavno nema. Na zagrijavanju prije borbe radio je s Markom Kumrićem (Zlatkov brat) i vidio da ne može ništa. Tu se već rasplakao. A što se ždrijeba tiče koji je imao, sjećam se kako je jednom Pete Sampras rekao da nema dobrog i lošeg ždrijeba već samo dobrog i lošeg natjecatelja. Zato ja odmah anuliram te priče o ždrijebu ovakvom i onakvom. Gledajte, ne može netko trenirati sport i ići postati olimpijski pobjednik, a da ne dobiješ najbolje suparnike. O tomu ne razmišljam. Može biti bitnije tko vam više ili manje odgovara. Zlatku mislim da Pirelli manje odgovara nego Portugalac Jorge Fonseca koji je dvostruki svjetski prvak. Jednostavno, za uspjeh trebaš biti pravi ti i taj dan, a ostalo, što te briga.‘‘, zaključak je Kumrićevog trenera.

Šteta, što drugo reći. Zlatko Kumrić dugo je čekao svoj debi na OI, silno se radovao nastupu u Parizu, ali dogodila se ta gripa baš u najgorim trenucima. No, za sve u životu postoji valjan razlog, a Bog sigurno ima plan za Kumrića i njegovu karijeru. Činjenica da se uopće našao na OI za svaku je pohvalu, kao i podatak da je nastupio unatoč velikim problemima s gripom. Zlatko Kumrić može otići kući visoko podignute glave jer Hrvatsku je više nego dostojno predstavljao.

Hrvatska judo reprezentacija turnir u Parizu okončala je sa zlatnom medaljom Barbare Matić, petim mjestom Katarine Krišto i gore spomenutim nastupom Zlatka Kumrića. Barbara Matić prva je hrvatska osvajačica olimpijske medalje u judu, a ne sumnjamo da će medalje dolaziti i na brojnim narednim Igrama.

Linker
18. rujan 2024 17:43