Regija

12 hrvatskih finala na Svjetskom prvenstvu, Žuljevići ‘na kvadrat‘ idu po dva zlata

Anto Širić
 Davorin Olivari
Svakim danom kao da sve bolje vijesti dolaze iz talijanskog Jesola

Hrvatski kickboxing uvijek je bio sport koji je donosio velike rezultate, u profesionalnom i amaterskom statusu. Međutim, današnji dan u talijanskom Jesolu može s sigurnošću proglasiti najvećim danom tog sporta u Hrvata, jer su naši borci i borkinje izborili 12 finala na Svjetskom prvenstvu! Dvanaest osiguranih minimalno srebrnih medalja!

Deset ih je u ringovnim disciplinama: Andrej Kedveš, Roko Doždor, Anto Širić, Nikica Radonić, Luka Žuljević, Marija Bodač, Karmela Makelja, Antonija Zec, Ana Bajić i Lucija Bilobrk te dva na tatamiju: Luka Žuljević i Elizabeta Crnković. Tako su naše cure i dečki posve izjednačeni, po pet finala u ringu te po jedno na tatamiju.

image
Lucija Bilobrk
Davorin Olivari

Ostaje žal za još jednim, jer Muhamet Deskaj bio je na pragu pobjede, vodio je bodovno, ali je onda, a to nikome nije bilo jasno ringovni sudac odlutao u neki svoj svijet, kao da je on ‘popio’ udarac. Iz nejasnog razloga je dao opomenu Deskaju, po pravilima to je oduzimanje bodova, tako da je sjajni borac iz splitskog Pit Bulla ostao bez finala, u kojem je svakako morao biti, jer je bio bolji borac.

Danas je Hrvatska osigurala još jednu brončanu medalju, legendarna Nives Radić stigla je do polufinala. I ostali naši borci i borkinje su se srčano i hrabro borili, ali zapeli su u polufinalnim borbama, no kući se vraćaju s brončanim medaljama. To su velike mlade nade Ela Znaor, Jure Drlje i Matej Ovčarik te Zvonimir Čikotić, koji je također poput Deskaja izgubio za jedan bod, i u njegovom slučaju sudac je imao ulogu, opet se radilo o opomeni koja oduzima bodove.

U ringu su osim Deskaja, poraženi Marco Opšivač i Antonio Krajinović, ali dali su dečki apsolutno sve od sebe, također se vraćaju u Rovinj, odnosno Osijek s brončanim medaljama, što je veliki uspjeh.

Dan velikih finala počeo je s jednim - polufinalom. Broncu je osigurala legendarna borkinja iz Šibenika, Nives Radić. U sjajnoj borbi, suvereno i dominantno pobijedila je rusku borkinju. Zaista je fantastično gledati tu veliku borkinju kako izvrsno vodi borbe, koliko je znači to ogromno iskustvo. Kad smo je nakon borbe pitali koja joj je to medalja na svjetskim prvenstvima, samo je s smješkom slegnula remenima.

image
Nives Radić
Davorin Olivari

"Eh, to stvarno ne znam... Bilo ih je puno..."

Da, treba potegnuti daleko u povijest da bi se Nives sjetila svih svojih medalja. Još jedna djevojka koja je iz ‘šibenskog kickboxing oruženja’ jučer je blistala. Karmela Makelja, sjajna tehničarka koja osvaja simpatičnošću stigla je do velike borbe za zlato.

"Napišite da je ta medalja za moj Primošten! Da kažem da je šibenska, odrekli bi me se u Primoštenu, ha, ha, ha", kazala nam je izvrsna borkinja.

Još je jedan naš finalist htio pozdraviti jednu zemljopisnu lokaciju. To je Anto Širić, borac koji je u uzbudljivoj borbi sredio jakog momka iz Crne Gore.

"Ovo je pobjeda koju poklanjam Žepču! Super se osjećam i krećem po zlato", kazao nam je dok je primao čestitke svog trenera Aleksandra Pupca i izbornika Danijela Šimundića

Anto zaista djeluje odlično, a ovo srebro mu je do sada najveći doseg na velikim natjecanjima. No, može do zlata!

Andrej Kedveš, favorit za zlato je baš tako je i odradio svoju polufinalnu borbu. On je pravi majstor kickboxinga, čovjek za velika profesionalna ostvarenja.

"Sad idem po to zlato, želim naslov svjetskog prvaka", kazao nam je Kedveš.

To isto sanja i Roko Doždor, doktor kickboxinga iz splitskog Pit Bulla. Odradio je još jednu fenomenalnu borbu i sad juri po naslov svjetskoga prvaka.

"Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Sarajevu prije dvije godine izgubio sam u finalu, sad želim tu titulu najboljeg na svijetu. Protivnik u finalu mi je Bjelorus, odličan borac, biti će to pravi obračun za zlato", kazao nam je Roko

Njegova kolegica iz kluba, svjetska prvakinja Marija Bodač opet je bila na razini svjetske prvakinje. Ona je također iz splitskog Pit Bulla, njoj i ostalima iz tog kluba, rasadnika velikih boraca, jučer je stigao i i glavni “boss”, Marko Žaja. Marija ga je sigurno oduševila.

image
Marija Bodač
Davorin Olivari

"Borba je bila zahtijevna, ali plan mi je obraniti zlato", kazala nam je Marija.

Finale je stiglo i u Vrgorac. Majstor ringa Nikica Radonić iz kluba Sveti Jure u neizvjesnom okršaju pobijedio je sjajnog borca iz Jordana, opet je pokazao kako to rade pravi majstori.

Na tatamiju je u finale ušla Elizabeta Crnković, moglo se uživati u svakoj sekundi njene borbe. Članica kluba Planet Sport, prvo je dobila pohvale od svog trenera Edija Viškovića, a onda nam je kazala.

"Sretna sam zbog finala, odlično sam odradila borbu, nije moglo bolje. Ovo mi je prva medalja na seniorskom svjetskom prvenstvu. Ali sad idemo po zlato", kazala nam je mlada cura koju svi zovu nadimkom Beti.

A dobili smo i još jedno finale na tatamiju, borca koji je na Svjetskom prvenstvu Sarajevu prije dvije godine osvojio srebro u - ringu! To je Luka Žuljević iz kluba Uni Rent.

"Ovog puta sam se odlučio za tatami jer sam svom rođaku prepustio da se bori u ringu", kazao nam je Luka.

A znate li kako se zove rođak koji je član splitskog Pit Bulla? Luka Žuljević! Jedina dva čovjeka na Svjetskom prvenstvu s istim imenom i prezimenom.

image
Luka Žuljević
Davorin Olivari

I oba su u finalu! Žuljevići ‘na kvadrat’. Čudo jedno...

"Ovo mi je prva seniorska medalja na Svjetskom prvenstvu, stvarno sam presretan", kazao nam je “drugi” Luka Žuljević, rođak finaliste iz tatamija.

A pred kraj dana je na scenu stupila hrvatska vojnikinja Antonija Zec. Cura koja nastupa za splitski Pit Bull, trenutačno je na specijalizaciji u Gašincima kraj Đakova, eto stigla je u Italiju i stigla do velikog finala.

image
Antonija Zec
Davorin Olivari

"Super je bilo. Ovo mi je najveća medalja u kickboxingu, srebro je sjajno, ali zlato još sjajnije, idem napraviti sve najbolje u finalu", kazala nam je Antonija.

Pred kraj dana Ivan Bertić je izvrsnom borbom osigurao još jednu brončanu medalju za Hrvatsku, a onda su Ana Bajić i Lucija Bilobrk izborile još dva finala. Naše cure, Ana iz splitskog Mornara i Lucija iz Pit Bulla sjajno su se borile...

"Još nemam zlato sa svjetskih prvenstava, sad idem po njega", kazala je Ana, a Lucija je dodala: "Srebro je super, ali u finalu idem po titulu!"

Definitivno najveći dan hrvatskog kickboxinga! Pamtit će se jako, jako dugo....

Linker
13. travanj 2024 18:26