Regija

Alen Babić o amaterskim danima: ‘Na turniru u Bosni zaradio sam 40 maraka, magistrirao sam siromaštvo‘

Alen Babić

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
Ponajbolji hrvatski boksač prošao je trnovit put do statusa koji sada uživa

Veliku, zapravo najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri upisao je Alen Babić u petom mjesecu ove godine. ‘‘Savage‘‘ je nakon deset rundi vrhunskog meča slavio protiv Adama Balskog i okitio se WBC-ovim Silver pojasom u ‘‘bridgerweight‘‘ kategoriji.

Meč za titulu svjetskog prvaka možda bude njegov sljedeći korak u karijeri, no prvo treba pričekati rasplet situacije s Oscarom Rivasom i Lukaszom Rozanskim. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Babić trenutno nema ugovoren sljedeći nastup, ali već neko vrijeme je u napornim treninzima i nema sumnje kako će biti maksimalno spreman za svoj sljedeći nastup. Bit će zanimljivo popratiti idući korak u njegovoj profesionalnoj karijeri koja je započela u 7. mjesecu 2019. godine.

Jako brzo je ‘‘Savage‘‘ došao do 11 profesionalnih pobjeda, a dugi niz godina nastupao je u amaterskom boksu. Razmišljao je ‘‘Savage‘‘ i o napuštanju sporta nedugo prije se otisnuo u profesionalne vode. Amaterski nastupi iziskivali su velik trud, a financijski je bivalo sve teže gurati takvu karijeru. Upoznavanje s Dillianom Whyteom i odlazak u profesionalce napravilo je zaokret u Babićevom životu, ali amaterske dane neće nikad zaboraviti.

Sve poteškoće koje je prolazio kroz taj period izgradile su njegov karakter, a Babić je jučer putem Instagrama odgovarao na pitanja fanova među kojima je podosta pitanja bilo vezano za njegovu amatersku karijeru.

‘‘Imao sam jako dugu amatersku karijeru od 2011. do 2019. cca. Preko 90 mečeva (sam odradio), većinom u kruzeru (-91 kg), ali i 20-tak u superteškoj (+91 kg).‘‘, osvrnuo se ‘‘Savage‘‘ na svoj amaterski rezime, a zatim je odgovorio na pitanje o tome kako je uspijevao zarađivati za život radeći kao redar, naročito jer je živio sportski život koji iziskuje velike troškove na toj razini.

‘‘3 glave (300 kn) noć. Samo petak i subota. Računaj...Ponosim se što nikad nisam skrenuo sa sportskog puta. Nikad nisam zarađivao osim s teških noćnih smjena. Magistrirao sam siromaštvo, uživao kad je teško, uvijek sam znao da dolazi sve što treba, uvijek.‘‘, napisao je ‘‘Savage‘‘ putem Instagrama.

image

Instagram story Alena Babića

Instagram (alen Babić)

Osim toga, ‘‘Savage‘‘ je otkrio i koliko je novca zarađivao kroz svoje amaterske nastupe, a radi se o zbilja malim ciframa.

‘‘Danas je nešto povoljnija situacija, ali to je i dalje daleko ispod neke zarade. Prve novce sam zaradio u Sarajevu na jakom turniru. Za prvo mjesto i tri meča dobio sam 40 maraka (153 kn). Živili. Ja sam uvijek boksao na zavidnoj razini, a ne znam jesam li tijekom cijele amaterske karijere zaradio 2 tisuće eura. Pričam o prihodima iz 8 godina boksanja i cca 90 mečeva.‘‘

image

Instagram story Alena Babića

Instagram (alen Babić)

Dakle, jako težak i trnovit put prošao je Babić do statusa koji sada uživa, ali bitno je da nije bilo uzalud i da je hrvatski boksač jedan od primjera kako se trud ipak na kraju isplati,

Linker
14. travanj 2024 14:10